Op betekenis-definitie.nl zoek je met een klik in honderden begrippenlijsen tegelijkertijd!
Duizenden betekenissen in onze zoekmachine zijn toegevoegd door mensen zoals jij. Alle woorden zijn bij ons welkom. Dit kan gaan om voornamen, moelijke woorden, straattaal, buitenlandse woorden, woorden die pas afgelopen jaar populair zijn geworden, of zelfs zelfbedachte woorden!. Betekenis toevoegen.

Nieuwste betekenissen
0 Thumbs up   1 Thumbs down

Sociaal Domein


Onder de term ‘sociaal domein’ verstaan we alle inspanningen die de gemeente verricht rond werk, participatie en zelfredzaamheid, zorg en jeugd, op basis van de volgende wetten:
Wmo 2015
Participatiewet
Jeugdwet
Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
Wet inburgering 2021
anoniem - 2 juni 2023

4 Thumbs up   1 Thumbs down

Object a


De titel 'Project a' - werken op papier| work on paper- van Anthonie Sas is een heimelijke verwijzing naar het Object a van Jacques Lacan. Citaat: "Het geheim is het samenvallen van de stof en de ander, het onstoffelijke, waardoor er zich een verschijnsel voordoet, dat alleen in dit bepaalde schilderij zo is geworden d.w.z. met steeds een iets andere verhouding tussen de kleuren van de verf." ( dagboekfragmenten blz. 42)
Anthonie Sas - 2 juni 2023

0 Thumbs up   1 Thumbs down

Anne


Als Friese jongensnaam heeft Anne de betekenis van arend of adelaar. De meisjesnaam Anne komt van het Hebreeuws Hannah en betekent genadig.
Ik heet Jan-Anne en word gelukkig ook Jan-Anne genoemd. Vooral Anne vind ik een hele mooie naam, waarop ik ook erg trots ben.
Jan-Anne - 2 juni 2023

0 Thumbs up   1 Thumbs down

bammen


Ik geef je een stootje vooruit! Ik bam jou. Ik heb de bam op ontsluiten klaargezet voor jou!
Bammen in gereedheid gebracht. Boterhammen gesmeerd en verpakt, pakketje voor onderweg. Jouw bammen zijn alweer de lekkerste deze maandag, ik eet mijn eigen brood wel, smeer jij de jouwe, laat de bam je smaken☕ bij koffie of de thee.
Brenda - 2 juni 2023

0 Thumbs up   1 Thumbs down

Klote leven


Mensen die niets doen in hun leven eenzaam zijn en veel schelden en agressief zijn, ook wel veel overlast bezorgen en niets in hun leven kunnen bereiken maar andere hun leven zuur maken meestal met een groep ook meestal vrouwen, maar ook mannen. Klote leven hebben deze pesterige personen, geen echte serieuze leven zoals gemiddeld mensen leven, maar zijn eenzaam, en met veel ontberingen en veel overlast gevend in hun directe omgeving.
Chefara - 2 juni 2023

0 Thumbs up   1 Thumbs down

Martin


Martin is een mooie naam. Maar betekent in latijns. (STRIJDER!!) of nog iets meer grover gezegt. (GOD VAN DE OORLOG!!) maar de mensen die ik ken, die martin heten. Dat zijn allemaal echte (STRIJDERS!!) Meschien nu nog niet. er nieuwsgierig,, en terug houdend, en op de achtergrond, maar later 100% echte (STRIJDERS!!) Groetjes namens (MARTIN!!)>(STRIJDER!!)
(MARTIN!)>(STRIJDER) - 2 juni 2023

0 Thumbs up   1 Thumbs down

· dijkedelvers


In het boek van Jan De Snerck :uitleg:toen ze de dijken bouwden in Oostende was dat erg zwaar werken en veel eten om sterk te blijven vandaar de dijkendelvers of up zun ostends diekendelvers. west-vlaams gezegde : Eten gelijk een dijkendelver.
Philippe Dekyvere - 2 juni 2023

0 Thumbs up   1 Thumbs down

verhoeken


Spijkerlaan 50 in Arnhem ligt aan de verhoekte Kastanjelaan, met tien hoekse graden, zoals op de 360 graden kompasroos. Dit in de buurt Spijkerbuurt, in de wijk Spijkerkwartier, in de stad Arnhem (sinds 1233, door graaf Otto II), als hoofdstad in de provincie Gelderland. De hoekverschoven lanen met 10 graden op de boog, zijn alsvanouds. In oude kaarten zichtbaar, de Spijkerstraat straat was ooit een kerkpad, parallel aan, en bezuiden van, de Steenstraat.
Egbert Bouwhuis - 2 juni 2023

1 Thumbs up   1 Thumbs down

Moonchild


Moonchild mensen kinderen volwassen belangrijk om dat te snappen is frequentie vibratie en energie als je zorgt dat dat goed is in je leven dan ontwikkel jij je speciale gave nog meer, ikzelf volg de islam en dat geeft nog meer rust plus ik ven moslim moonchild vanalles
Dendemen - 2 juni 2023

1 Thumbs up   0 Thumbs down

Foutstroom


Foutstroom is een verzameling van gebeurtenissen; kan een lekstroom of b.v een kortsluitstroom zijn.
(Lees dit als een 'vervoermiddel' - een fiets en een auto zijn vervoermiddelen maar een fiets is geen auto )

Foutstroom is een lek waarbij stroom op een niet normale manier wegloopt; dit kan zijn via kapot kabel, kortsluiting, via aanraking en als het via de aarde wegloopt. Hierdoor is er een onbalans in de stroom keten. Dit kan zelfs veroorzaakt worden door lange kabels van ongelijke ader dikte of Weerstand ( Ohm )

Afhankelijk van de manier van oorzaak van de foutstroom springt of de automaat of smeltzekering uit en anderzijds de aardlekschakelaar.
Een probleem kan nog zijn als de aders heen en terug niet van gelijke dikte zijn, dit wordt niet altijd opgevangen door standaard beveiligingen.
RvA - 2 juni 2023

1 Thumbs up   1 Thumbs down

Vrijemarkt economie


voorbeeld: als iemand tulpen verkoopt voor 3 euro. En het wordt heel populair, dan kan hij zijn prijzen zo hoog plaatsen als hij wil en als het heel niet populair wordt kan hij de prijs heel laag maken. Als hij fait gaat is dat wel zijn eigen schuld en krijgt hij geen subsidie. :) duimpies
Gronb snob - 2 juni 2023

2 Thumbs up   1 Thumbs down

Structuur


met structuur weet je lichaam waarneer het tijd is om te eten. waarneer het tijd is op te slapen en op te staan. je geeft je zelf een beetje veiligheid. je weet wat je kan verwachten. je maakt melalinonine aan, het kan lekker slapen waardoor je je dag begint
jan - 2 juni 2023

3 Thumbs up   1 Thumbs down

nigga


nigga betetkent eigelijk niger maar zwarte mensen hebben er nigga van gemaakt als een begroeting een slang en ook in liedjes zingen ze het. het s niet rastistich bedoeld maar meer dat de zwarte mensen dat woord hebben terugepakt van witte mensen
je vader en je moede - 2 juni 2023

0 Thumbs up   1 Thumbs down

Sjacheraar


Wat is een sjacheraar ? Ik koop dingen in en verkoop deze door . Soms oud soms nieuw ( AliExpress ) maar welke winkel doet dat niet ? Er is bijna geen enkele winkel die zijn eigen spullen maakt ! Dus wat is het verschil
Bert - 2 juni 2023

1 Thumbs up   1 Thumbs down

Stolk


De naam Stolk is gevormd in Stolwijk een plaats bij Gouda en die bekend is en was van de Stolkse kaas. Na een aantal grote overstromingen in de regio Stolwijk ca 1400 zijn verschillende Stolken verhuisd naar ander familieleden. O.a. De Hoekse waard, de Bommelerwaard, Rotterdam en Voorne Putten herbergen vele stolken
Harry Stolk - 2 juni 2023

0 Thumbs up   1 Thumbs down

Tjakke


Doei
Dag
Tot de volgende keer
Bye
Ik zie je later
Ik ga er vandoor
Ik ben weg
Doei hè
Geen zin meer Doei
Tot straks
Ik zie je nog wel
Ik ga
Ik moet gaan
Later
Doei
Ik ga
Bye
Geen zin meer Ik ga
Tot de volgende keer
Doei
Sanne - 2 juni 2023

1 Thumbs up   1 Thumbs down

Indah


Indah is een Indonesisch bijvoeglijk naamwoord en betekent "prachtige". Het bijvoeglijk naamwoord wordt achter het zelfstandige naamwoord geplaatst waar het van toepassing op is. Daarmee is het ook een "prachtige" tweede naam.
Indah - 2 juni 2023

0 Thumbs up   1 Thumbs down

horizon


Horizon betekenis volgens mij, waar land en lucht in elkaar lijken op te gaan, daar achter de Horizon wonen een soort Ufo mensen met veel plezier en zien alles wat op de aarde gebeurt. Soms met veel verdriet en soms met veel opwinding.
Chefara - 2 juni 2023

0 Thumbs up   1 Thumbs down

Marvin


Betekenis van de naam Marvin het is een jongens naam en ook nog is een prachtige naam het is zeker dat je knap bent met de naam Marvin en dat je alles kan regelen wat er maar te regelen valt je bent een lekkerding en ook nog is een hosselaar.
Marvin - 2 juni 2023

6 Thumbs up   3 Thumbs down

kkr


Deze betekenis is NSFW/18+. Klik hier om deze betekenis te tonen.
Sarah - 2 juni 2023   NSFW / 18+

3 Thumbs up   5 Thumbs down

Rauwdouwer


Een rauwdouwer is een erg harde ongecompliceerde werker. Iemand die veel werk verzet, nooit klaagt, een hoge inzet heeft en over veel kennis beschikt. Een rauwdouwer: het tegenovergestelde van hoe 'wij' een ambtenaar omschrijven: "Hier rust hij verder....." ofwel in de grove volksmond genoemd:
"Een niet lullen maar poetsen type...." Wel sociaal minder aanspreekbaar...
Jack Dijkstra - 31 maart 2023

2 Thumbs up   4 Thumbs down

functionele structuur


Een functionele structuur geeft de functies weer die door het product zullen worden vervuld. Het is gewoonlijk een hiërarchische structuur, maar is meestal niet één op één met de onderdelenstruct
anoniem - 31 maart 2023

2 Thumbs up   4 Thumbs down

DFMEA


DFMEA = Design Failure Mode & Effect Analysis, kortom een oplijsting van alles wat tijdens een productontwerp kan fout gaan en het effect ervan op het product, de operator, de (arbeids-middelen, organisatie, milieu).
Koen Verhaeghe - 31 maart 2023

2 Thumbs up   5 Thumbs down

Pim


Pim is de mooiste naam die er bestaat. het betekend De wilskrachtige beschermer
pim - 29 maart 2023

2 Thumbs up   3 Thumbs down

Incel


"Incel" staat voor "INvoluntary CELibate", (onvrijwillig celibatair). Incels zijn mannen die zichzelf als onvrijwillig vrijgezel beschouwen omdat het ze niet lukt om een partner aan te trekken. Het concept is ontstaan op internetfora en wordt vaak geassocieerd met online gemeenschappen waar leden hun frustraties uiten over hun gebrek aan succes met vrouwen.

Hoewel sommige incels hun situaties als een persoonlijk falen beschouwen, zijn er anderen die extreme opvattingen hebben. Zij geven vrouwen de schuld, en vaak kunnen ze haat tegen vrouwen bevorderen. In sommige gevallen zijn er personen die zichzelf als incels identificeren betrokken geweest bij gewelddadige acties, wat heeft geleid tot bezorgdheid over de potentiële dreiging van deze gemeenschappen.

Niet alle incels zijn gewelddadig of vrouwenhatend. De meesten zijn simpelweg gefrustreerd door gebrek aan romantisch succes en zoeken steun bij andere incels.
Martijn V - 27 maart 2023

3 Thumbs up   3 Thumbs down

asmr


ASMR staat voor "Autonomous Sensory Meridian Response".
Het is een term die een specifiek gevoel van ontspanning, kalmte en soms tintelingen beschrijft die sommige mensen ervaren als reactie op bepaalde geluiden of visuele prikkels.
ASMR wordt omschreven als een aangenaam gevoel dat begint in de hoofdhuid en zich soms uitstrekt naar de nek, de rug en andere delen van je lichaam.
ASMR is sinds 2018 ontzettend populair geworden op met name youtube.
De video's bevatten vaak specifieke triggers, zoals fluisteren, zachte geluiden, langzame en herhalende bewegingen, of het manipuleren van objecten zoals borstels, papier of textiel. Deze video's zijn bedoeld om ontspanning, slaap of stressverlichting te bevorderen bij de kijkers die gevoelig zijn voor ASMR.

Niet iedereen ervaart ASMR, en de triggers en gevoelens variëren van persoon tot persoon.
Martijn V - 27 maart 2023

2 Thumbs up   3 Thumbs down

mapangpang


Je moeders mossel in het surinaams.
Je kunt ook zeggen Mapampa!
anoniem - 27 maart 2023

3 Thumbs up   5 Thumbs down

arcadia


Arcadia is een term die oorspronkelijk verwijst naar een landelijke, idyllische en vreedzame plek, vaak geassocieerd met een utopisch ideaal van harmonie tussen mens en natuur. Het concept is afgeleid van de oude Griekse regio Arcadië, die bekend stond om zijn ongerepte schoonheid en landelijke eenvoud. In de literatuur en kunst wordt Arcadia vaak gesymboliseerd als een paradijselijk toevluchtsoord, ver weg van de complexiteit en het tumult van het moderne leven.
Martijn v. - 27 maart 2023

2 Thumbs up   4 Thumbs down

Woke


"Woke" is een term die zijn oorsprong vindt in de Afro-Amerikaanse cultuur. Het wordt vaak gebruikt om iemands bewustzijn van sociale en politieke kwesties, met name die met betrekking tot racisme, discriminatie en ongelijkheid, aan te duiden.

Het betekent het erkennen van je bevoorrechte positie in de samenleving en het actief streven naar het begrijpen en het bestrijden van systematische onrechtvaardigheden.
Voor mij kan dit inhouden dat ik deelneem aan protesten, me uitspreek tegen onrechtvaardigheden in mijn omgeving, en stem op politici die zich inzetten voor het bevorderen van gelijkheid en sociale rechtvaardigheid.

Daarnaast betekent "woke" voor mij dat ik me voortdurend bewust ben van mijn eigen vooroordelen en stereotypen. Ik doe mijn best om kritisch te zijn over de informatie die ik consumeer, en ik ben altijd bereid om te leren en mijn perspectieven aan te passen. Ik probeer actief naar verschillende stemmen te luisteren en begrip te tonen voor de ervaringen van anderen, met name degenen die vaak gemarginaliseerd of onderdrukt worden.

Kortom, "woke" zijn betekent voor mij een actieve betrokkenheid bij het streven naar gelijkheid en rechtvaardigheid in de samenleving.
Wokemaster - 27 maart 2023

2 Thumbs up   3 Thumbs down

Tabé


Oke nou voorruit, dit betekent dat je eigenlijk niet wilt maar het meisje ook niet wilt afwijzen zoals ik normaal gesproken eigenlijk wel zou doen maarja we leven in 2023 dus je moet iets met je leven. Dus vandaar tabé, ik ga wel met je mee naar buiten omdat ik er ook geen genoeg van kan krijgen
Stijn van de keuken - 27 maart 2023

2 Thumbs up   3 Thumbs down

Curen


(Een) virus (figuurlijk)/als iets niet goed meer is

Voorbeeld: De computer heeft curen (De computer heeft een virus/is niet goed meer.)
Ivo Kloppenburg - 27 maart 2023

2 Thumbs up   3 Thumbs down

proleet


Een persoon die zich verkwikt op een ontoelaatbare wijze door het nuttigen van Heineken dan wel Amstel pils.
Ook genoemd; het schuim der aarde.
Dave Gold - 27 maart 2023

2 Thumbs up   3 Thumbs down

VZW


Een VZW heet in het Nederlands een Stichting. Dit is wat vreemd op het eerste gezicht omdat het niet zo mooi in de naam staat als in België maar dit is wel degelijk de naam van de rechtsvorm die er het dichts bij aansluit.

Een van de voornaamste verschillen:
In België word een VZW (volgens wat ik zo snel kon vinden) vaak zonder eigen inleg gestart. Bijvoorbeeld door gebruik van subsidies. Het kent een brede waaier aan doelen.

In een Nederlandse Stichting is er vaak wel sprake van een eigen inleg. Het neemt (weer slechts een beetje op zoek werk voor het volgende) dus ook vaker de vorm van een goed doel, bibliotheek of school aan.
Kenzo Vts - 27 maart 2023

6 Thumbs up   3 Thumbs down

sh


sh = Engelse woord voor "Self harm" in het Nederlands is dit "zelf beschadiging". Dit is het snijden of branden van je huid. De meeste mensen zitten ook in een depressie als ze dit doen
noor - 27 maart 2023

2 Thumbs up   3 Thumbs down

Klopper


Iemand die ‘s nachts mensen wekte door op hun raam of deur te kloppen. Dit gebeurde omdat de meeste mensen nog geen wekkers hadden. De klopper wachtte totdat hij een teken van leven kreeg.
Peter Muldr - 27 maart 2023

2 Thumbs up   3 Thumbs down

wow


WoW kan staan voor Way of Working.
Een set afspraken, waaraan een team zich verbindt. Of een stappenplan om een bepaald product of dienst op te kunnen leveren. Dit vergroot de overdraagbaarheid.
Jac - 27 maart 2023

2 Thumbs up   3 Thumbs down

Schattebout


Troetelnaam voor zogenaamd lief persoon, vrouw meestal, maar achteraf bekend een zeer onaangename vrouw met ziekelijke neigingen tot pesten en andermans leven zuur maken een eenling in zijn/ haar leven. Dat noem ik schattebout.
Chefara - 27 maart 2023

2 Thumbs up   3 Thumbs down

Plichtethiek


plichtethiek zegt dat alles wat je doet moet voldoen aan de volgende twee regels
1. je behandeld niemand als middel tot doel dus ook jezelf niet
2. kan ik van iedereen hopen/verwachten dat ze dit zouden doen(soort van de gulden regel)
Feije Groevenier - 27 maart 2023

2 Thumbs up   4 Thumbs down

Mocro


Mocro betekend in het Surinaams moker. Hoe zie een moker(soort van hamer) eruit bruin van onder zwart van boven net als een Marokkaan. Dus niet wat jullie er allemaal van maken
Mr. Beterweter - 27 maart 2023

1 Thumbs up   3 Thumbs down

Supercluster


Een supercluster is een groepering van clusters van sterrenstelsels. Tussen de superclusters bevinden zich grote ruimten waarin zich vrijwel geen sterrenstelsels bevinden, de superholtes.
olliebollie - 27 maart 2023

Pagina:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10