Betekenis soevereiniteit

Wat betekent soevereiniteit? Hieronder vind je 15 betekenissen van het woord soevereiniteit. Je kunt ook zelf een definitie van soevereiniteit toevoegen.

1.

11   4

Soevereiniteit


Soeverein is volledig onafhankelijk van anderen; niemand is gerechtigd aan de soeverein orders te geven. De kern van het libertarisme is dat ieder individu soeverein is. Niemand mag/kan hem dwingen iets te doen wat hij niet zelf vrijwillig kiest. Het begrip soevereiniteit wordt ook gebruikt in de verhouding tussen staten onderling; geen enkele andere staat heeft iets te vertellen over een soevereine staat. Zelfs al handelt in een staat de overheid alsof zij wel iets over soevereine burgers heeft te vertellen. De individuele soevereiniteit is in een klassiek-liberale en libertarische samenleving gewaarborgd. Ook wordt de soevereiniteit gewaarborgd van het gebied waarover de regering en parlement de zeggenschap heeft. Elke regio of plaats heeft een zelfde soevereiniteit over de eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Bovendien heeft elke regio of plaats de vrijheid om zich af te scheiden ten aanzien van de nationale overheid. Dit geldt natuurlijk ook voor de Nederlandse provincies of regio’s, met in het verlengde daarvan de Nederlandse staat ten aanzien van de Europese Unie.
Bron: vrijspreker.nl

2.

8   5

soevereiniteit


opperste macht, onafhankelijkheid
Bron: blaucapel.nl

3.

2   1

soevereiniteit


exclusieve bevoegdheid tot uitoefening van publiekrechtelijk gezag
Bron: home.planet.nl

4.

3   3

Soevereiniteit


Soeverein komt waarschijnlijk van het Latijnse superanus of suprema potestas, en betekent 'hoogste macht of gezag'. Vroeger was de soeverein bijvoorbeeld de paus, de keizer of de koning.
Bron: nl.wikipedia.org

5.

3   3

soevereiniteit


Onafhankelijkheid, en daarmee het wezen van een staat. De soevereiniteit van staten wordt sinds het Congres van Wenen (1814-15) als zodanig erkend. Soevereiniteit vormt vaak een belemmering voor hun samenwerking. Veel staten benadrukken omwille van hun soevereiniteit intergouvernementele besluitvorming , waardoor zij een vetorecht houden.  
Bron: cultureelwoordenboek.nl

6.

2   3

soevereiniteit


(diplomatiek recht) ~ wordt bepaald doordat de regels van de staat intern de hoogste regels zijn en de staat extern niet aan andere organisaties of landen is gebonden. Bijv. Nederland hoeft aan de VS geen verantwoording af te leggen over haar drugsbeleid, net zo min dat de VS aan Nederland verantwoording hoeft af te leggen over haar vuurwapenbeleid.
Bron: juridischwoordenboek.com

7.

1   3

soevereiniteit


(engels: sovereignty) Hoogste en onafhankelijke macht van een politiek lichaam om wetten te maken en toe te passen binnen zijn eigen grenzen en om internationale betrekkingen te onderhouden.
Bron: aat-ned.nl

8.

1   3

Soevereiniteit


Opperheerschappij
Bron: complete-encyclopedie.nl

9.

0   2

soevereiniteit


exclusieve bevoegdheid tot uitoefening van publiekrechtelijk gezag
Bron: dumont-andre.nl

10.

1   4

Soevereiniteit


Het idee dat binnen een staat een bepaalde persoon of groep in laatste instantie haar wil kan opleggen aan de maatschappij. Soevereiniteit is nodig om geschillen te kunnen beschikken. Absolute soevereiniteit is bepleit door filosofen als Thomas Hobbes (1588-1679), die stelde dat burgers automatisch al hun rechten overdragen aan de staat. In de moderne democratische staatsfilosofie geldt dat burgers die soevereiniteit slechts overdragen in zoverre dat nodig is voor de rechtsstaat. Staten gelden als soeverein in het internationaal recht, maar in de groeiende praktijk van humanitaire interventie geldt dat dit recht beperkt kan worden als staten zich schuldig maken aan agressie of misdrijven tegen de menselijkheid. Of ook volken en groepen die geen staat vormen recht kunnen doen gelden op soevereiniteit, als een van de collectieve rechten, is omstreden.
Bron: amnesty.nl

11.

2   5

soevereiniteit


de staat heeft binnen zijn grondgebied het hoogste gezag
Bron: scholieren.com

12.

0   3

soevereiniteit


exclusieve bevoegdheid tot uitoefening van publiekrechtelijk gezag
Bron: computergenealogie.org

13.

0   3

soevereiniteit


aan nieman iets hoeven te vragen
anoniem op 2015-04-06

14.

0   4

soevereiniteit


exclusieve bevoegdheid tot uitoefening van publiekrechtelijk gezag
Bron: home.planet.nl/~dumon002/

15.

0   4

Soevereiniteit


Nadat het absolutisme tijdens de revolutie ten einde liep, kwam er soevereiniteit. Soevereiniteit is onafhankelijk gezag. Een soeverein was vroeger bijvoorbeeld keizer. Zoals Napoleon na de Franse Revolutie.
Bron: scholieren.com


Betekenis van soevereiniteit toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< soeverein sofa >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen