ydroteq.be

Upvotes ontvangen29
Downvotes ontvangen37
Karma:-7 (upvotes-downvotes)0 verdiende Badges

Geen badges gevonden.Betekenissen (35)

1

6 Thumbs up   3 Thumbs down

micro-organismen


is de verzameling van zeer kleine levende wezens van allerlei ontwikkelingsgraden. Ze zijn zo klein dat men ze meestal met het blote oog niet kan zien. Om ze te onderscheiden heeft men een microscoop nodig die sterk uitvergroot.
Bron: ydroteq.be (offline)

2

3 Thumbs up   4 Thumbs down

stikstof


(scheikundig symbool N afkomstig van "Nitrogen"). Onze atmosfeer (de lucht) wordt gevormd door 1/5 zuurstofgas (O2) en 4/5 stik-stofgas (N2). Beide gassen zijn oplosbaar in water. De oplosbaarheid is afhankelijk van fysische factoren zoals druk en temperatuur. Stikstof vormt een heel belangrijk element in de opbouw van levende materie en dit verkla [..]
Bron: ydroteq.be (offline)

3

2 Thumbs up   5 Thumbs down

oxidatie


is een scheikundig proces waarbij zuurstof reageert met andere stoffen. Verbranding van steenkool is een oxidatie : dit vereist zuurstof als reagerende stof en geeft aanleiding tot de vorming van reactieproducten zoals koolzuurgas. In zuurstofhoudend water gedraagt zuurstof zich eveneens als een oxiderende stof.
Bron: ydroteq.be (offline)

4

2 Thumbs up   2 Thumbs down

roest


is een verbinding van zuurstof met ijzer. Roest ontstaat door langzame verbranding (oxidatie) van ijzer in een vochtige omgeving.
Bron: ydroteq.be (offline)

5

2 Thumbs up   1 Thumbs down

lood


(scheikundig symbool Pb). Dit metaal werd veel gebruikt in de industrie. Tot een eind na de Tweede Wereldoorlog werd dit metaal gebruikt voor de huisaansluitingen en binneninstallaties voor drinkwater. De maximaal toegelaten concentratie in drinkwater bedraagt 0,05 mg/l. De nieuwe Europese richtlijn zal deze concentratie verlagen tot 0,01 mg/l (wee [..]
Bron: ydroteq.be (offline)

6

2 Thumbs up   0 Thumbs down

nutriënten


nutriënten als stikstof (N) en fosfor (P) zijn voedingsstoffen voor planten. Bij overmatige aanwezigheid in het oppervlaktewater veroorzaken zij algenbloei of eutrofiëring. Verdergaande verwijdering van stikstof en fosfor in de waterzuiveringsinstallaties worden opgelegd voor R.W.Z.I’s > 10.000 I.E.
Bron: ydroteq.be (offline)

7

2 Thumbs up   2 Thumbs down

membraan


is een natuurlijk of synthetisch vlies (dun vel) dat een scheiding vormt tussen twee milieus. Synthetische membranen kunnen gebruikt worden in de waterzuivering. De membraantypes worden gekenmerkt door hun poriëngrootte. De huidige membraantechnieken zijn enerzijds micro- en ultrafiltratie (verwijdering van zwevende stoffen) en anderzijds nanofiltr [..]
Bron: ydroteq.be (offline)

8

2 Thumbs up   3 Thumbs down

ozon


(scheikundige formule O3). Ozon is een sterk ruikend en oxiderend gas. Het wordt in de drinkwaterbereiding op de plaats van gebruik geproduceerd omdat het niet stabiel is.
Bron: ydroteq.be (offline)

9

1 Thumbs up   0 Thumbs down

zuurtegraad


of pH-waarde van een oplossing schommelt tussen 1 en 14. In neutraal water is de pH-waarde of zuurtegraad gelijk aan 7. Is de pH-waarde van een oplossing begrepen tussen 7 en 14 dan is de oplossing basisch.
Bron: ydroteq.be (offline)

10

1 Thumbs up   0 Thumbs down

kalkafzetting


water dat calcium- en magnesiumzouten bevat kan in bepaalde omstandigheden aanleiding geven tot de vorming van kalk of “ketelsteen” op buiswanden, weerstanden en verwarmingselementen. Bij beluchting van het water en verhoging van de temperatuur wordt kalkafzetting versneld. Naast de hardheid van het water zijn ook de concentraties koolzuur en bioca [..]
Bron: ydroteq.be (offline)


Login in om alle 35 betekenissen te bekijken