Betekenis Autonomie
Wat betekent Autonomie? Hieronder vind je 14 betekenissen van het woord Autonomie. Je kunt ook zelf een definitie van Autonomie toevoegen.

1

65   13

Autonomie


Onafhankelijkheid, zelfstandigheid, de vrijheid en het vermogen om zelf beslissingen te nemen zonder verantwoording te moeten afleggen aan iets of iemand anders.

Autonomie kan gezien worden als het kleine broertje van soevereiniteit. Autonomie is het recht op zelfbestuur van een gemeenschap binnen een groter geheel (bijvoorbeeld provincies of gewesten binnen een land). Een autonome deelstaat maakt altijd deel uit van een soevereine hoodstaat (bv. Vlaanderen in België).

De gemeenschap heeft autonomie op een bepaald vlak (bv. gezondheidszorg), wanneer ze bevoegd is om zelfstandig de regels en wetten die betrekking hebben op die aangelegenheid te bepalen.

Een autonoom persoon is iemand die zelfstandig denkt, oordeelt en handelt. Kinderen hebben weinig tot geen autonomie, van volwassenen wordt verwacht dat zij volledig autonoom handelen, en dus ook aansprakelijk zijn voor hun eigen daden.


Vlaanderen wil steeds meer bevoegdheden overhevelen van het federale naar het gewestelijke bestuursniveau, om zo meer autonomie te verwerven binnen de Belgische staat.
martijnver - 23 augustus 2018

2

38   15

Autonomie


Autonomie is het recht op zelfbestuur. Dit wil zeggen dat je het recht hebt om zelf keuzes en beslissingen te maken en door te voeren. Binnen een werkomgeving autonomie genieten, houdt in dat je niet alles met een baas moet afstemmen.
katrien - 25 augustus 2011

3

33   14

Autonomie


Zelfstandigheid, onafhankelijkheid van personen.
Bron: thesauruszorgenwelzijn.multites.net

4

14   12

Autonomie


zelfbestuur
Bron: blaucapel.nl

5

2   1

Autonomie


zelfstandigheid
Dit is het antwoordt uit het boek nieuw nederlands. 2VWO.
Nikita - 21 mei 2020

6

11   11

Autonomie


Autonomie is afgeleid uit het Grieks. De vertaling luidt: eigen wetten opleggend. Het slaat op een samenleving die op zichzelf staat en zijn eigen wetten gebruikt. Wanneer we over een individu spreken, doelt het woord autonomie op zelfstandigheid.
turelinckx - 7 april 2014

7

12   14

Autonomie


vrijheid of bevoegdheid om zelf te handelen of te besturen
Bron: parlbruparl.irisnet.be

8

8   12

Autonomie


De term autonomie is afgeleid van het Grieks αυτονομία (autonomía, autos (zelf) + nomos (wet), autonomos (eigen wetten opleggend)) en beschrijft het vrij zijn van extern bestuur. Het concept [..]
Bron: nl.wikipedia.org

9

7   12

Autonomie


Autonomie wordt gebruikt als synoniem voor zelfredzaamheid. Zelfredzaamheid is het vermogen om algemene dagelijkse levensverrichtingen zelfstandig uit te voeren zoals zichzelf verzorgen, eten, omgaan [..]
Bron: participate-autisme.be

10

8   14

Autonomie


( politiek ) gedeeltelijk zelfbestuur
Bron: nl.wiktionary.org

11

8   15

Autonomie


1. beschikking van een patiënt over zijn eigen lichaam 2. zelfstandig werken van een orgaan
Bron: www.dokterdokter.nl

12

6   14

Autonomie


au·to·no·mie (de; v) zelfbestuur zelfstandigheid
Bron: vandale.nl

13

5   14

Autonomie


Bestuur over de eigen, interne aangelegenheden. Anders dan na volledige uitoefening van het zelfbeschikkingsrecht is hier geen zeggenschap over het buitenlandse beleid. Veel jonge staten kenden een fa [..]
Bron: cultureelwoordenboek.nl

14

5   15

Autonomie


De mate van zelfstandigheid die men bezit bij het nemen van besluiten of het doorvoeren van acties.
Bron: kennisconsult.nl

Betekenis van Autonomie toevoegen.
Aantal woorden:
Naam:
E-mail: (* optioneel)

<< Audryanna Audun >>
Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen