Betekenis teleologie

Wat betekent teleologie? Hieronder vind je 6 betekenissen van het woord teleologie. Je kunt ook zelf een definitie van teleologie toevoegen.

1.

0   0

teleologie


( filosofie ) leer dat de schepping en ieder verschijnsel op een doel is gericht
Bron: nl.wiktionary.org

2.

0   0

Teleologie


Teleologie (van het Grieks: τέλος (telos), “doel(eind)” en λογος (logos), “rede” of “leer”, dus leer van de doelen) of finaliteit is in de filosofie de zoektocht naar het doeleinde achter dingen. De gedachte dat alle dingen een doeleinde (telos) hebben was een kernpunt in de filosofie van Aristoteles. Deze gedachte werd opgenomen in de joodse en christelijke theologie en heeft grote invloed op de Westerse filosofie en scholastieke traditie gehad. Door een doeleinde achter alle natuurfenomenen te veronderstellen brengt teleologie deze stromingen tot het teleologisch godsbewijs. Wanneer een doeleinde is vastgesteld, kan men zich echter weer afvragen wat het doel van dit doeleinde is. Teleologie leidt daarom tot een schijnbaar eindeloze serie doelen, een regressus ad infinitum. In de joods-christelijke theologie wordt deze schijnbaar eindeloze serie geacht te eindigen bij het "hogere doel", oftewel bij God. Later ontwikkelde de teleologie zich tot een kernidee in de speculatieve filosofie van Hegel. In zijn Kritik der reinen Vernunft gaat Immanuel Kant uitvoerig in op de logica van de teleologische ethiek.
Bron: nl.wikipedia.org

3.

0   0

teleologie


teleologie doelmatigheidsleer 1802 [Aanv WNT]
Bron: etymologiebank.nl

4.

0   0

teleologie


De verte-leer. Datgene, wat geschiedenis heeft gemaakt,kent een doel.
 Jan Holtrop op 2015-02-26

5.

0   1

teleologie


Filosofische leer die de wereld beschouwt als een systeem van relaties tussen middelen en doelen. Volgens de teleologische wereldbeschouwing is de werkelijkheid (al het menselijk handelen, alle historische gebeurtenissen, alle natuurkundige processen) zodanig ingericht dat alle zijnden kunnen en moeten worden opgevat als strevende naar één finaal doel.
Bron: cultureelwoordenboek.nl

6.

4   8

teleologie


Een redenering poneren waarvan de uitkomst te voren al vast staat.
Dit is dus een drogredenering omdat de redenering niet objectief getoetst wordt.
Wordt in de dagelijkse omgang en in de politiek veel gebruikt, alsook in de wetenschap, door diegenen die om voor henzelf moverende redenen ( meestal persoonlijke redenen, of status of aanzien of zelfs geld) niet de kritische houding aannemen ten opzichte van hun reeds eerder fout gebleken of ten dele incorrect ingenomen aanname.
 Gerhard wolthuizen op 2017-02-05


Betekenis van teleologie toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< telling Telepathie >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen