Betekenis rood

Wat betekent rood? Hieronder vind je 20 betekenissen van het woord rood. Je kunt ook zelf een definitie van rood toevoegen.

1.

0   0

rood


bijvoeglijk naamwoord - de kleur van bloed
Voorbeeld: ze had een rood jasje aan. een hoofd zo rood als een biet
[erg rood]
zo rood als een kreeft
[verbrand door de zon]
in de rode cijfers komen
[een negatief saldo hebben, verlies lijden]
de rode draad
[een onderwerp dat steeds terugkomt in een verhaal]
de rode kaart
[teken dat je na een grove overtreding het veld moet verlaten]
de rode vlag hangt uit
[iemand menstrueert]
dat werkt als een rode lap op een stier
[het veroorzaakt een woedende reactie]
een rooie rakker
[een linkse activist]
geen rooie cent
[helemaal niets]
met rode oortjes
[met stijgende opwinding]
Bron: www.muiswerk.nl

2.

0   0

rood


heraldiekteken, kleur, weergave met verticale strepen arcering
Bron: home.planet.nl/~dumon002/

3.

0   0

Rood


Beluister Rood is in het additieve kleursysteem een primaire kleur. In het subtractieve kleursysteem is het een secundaire kleur. Het is de complementaire kleur van cyaan. Het is de tint met de krachtigste symboliek. Als een taal namen voor kleuren heeft, is daaronder altijd een naam voor rood. Rood licht bevindt zich aan het eind van het lichtspectrum dat nog door het menselijk oog kan worden gezien. De golflengte van rood licht bedraagt ongeveer 700 nanometer. Kleuren met nog lagere frequenties kunnen niet door mensen, maar wel door sommige dieren gezien worden, daaronder vallen vooral insecten. Deze kleuren worden infrarood genoemd. Rood van donker naar licht (grote afbeelding): Van wit naar rood (grote afbeelding): De kleuren tussen rood en wit zijn roze tinten. Rood in variabele mate van verzadiging (horizontaal) en intensiteit (verticaal):
Bron: nl.wikipedia.org

4.

0   0

Rood


Rood is een tijdschrift voor leden van de Partij van de Arbeid dat achtmaal per jaar verschijnt. Het blad bestaat sinds 27 oktober 2004. In elke editie verschijnt een column van politiek leider Diederik Samsom en een bericht van de partijvoorzitter. In artikelen wordt aandacht besteed aan de politieke actualiteit, partijzaken en opinie. De naam Rood is gekozen uit de inzendingen van een door de PvdA uitgeschreven prijsvraag.
Bron: nl.wikipedia.org

5.

0   0

Rood


Rood is een korte film geregisseerd door Jasper ten Hoor die in 2013 in première ging op het 33e Nederlands Film Festival in Utrecht. Daarna draaide de film op het Reggio Filmfestival in Italië, het Malta Horror Film Fest en op het SoundTrack_Cologne festival in Duitsland, waar de film werd genomineerd voor de Peer-Raben-Music-Award. De film is een vervolg op het bekende sprookje van Roodkapje. Actrice Sophie van Winden speelt de rol van de volwassen Roodkapje en Peter Tuinman speelt de rol van de jager.
Bron: nl.wikipedia.org

6.

0   0

Rood


Rood is een nummer van Marco Borsato. In Nederland was het Borsato's tiende nummer 1-hit en zijn vijfde achtereenvolgende. De achtste week dat de single op nummer 1 stond had Borsato in zijn carrière in totaal 1 jaar (52 weken) de Nederlandse Top 40 aangevoerd. Het is pas de derde plaat in de geschiedenis van de Top 40 die elf weken of meer op 1 stond. In Nederland en Vlaanderen werd het de best verkochte plaat van het jaar 2006.
Bron: nl.wikipedia.org

7.

0   0

Rood


met de kleur van bloed.
Bron: huis-en-tuin.infonu.nl

8.

0   0

Rood


Rood was een grote thematische tentoonstelling die van 5 november 2010 tot 8 mei 2011 op de vloer stond van de centrale lichthal in het Tropenmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling beoogde een brede impressie te geven van de symboliek die de mens vrijwel universeel toekent aan de kleur rood. Rood wordt geassocieerd met bloed, met gevaar, met kracht en macht. Al de betekenisnuances van rood, maar ook emoties die door deze kleur worden opgeroepen, werden op de expositie verbeeld door film, geluid maar vooral door een grote variëteit aan objecten die de zes hoofdthema's van de expositie illustreerden: Leven en Eeuwigheid, Kracht en Macht, Onderscheid en Identiteit, Goden en Demonen, Liefde of Erotiek, en Kleur en Effect. Het concept van de tentoonstelling was overgenomen van de succesvolle expositie Rot in het Museum der Kulturen in Bazel een jaar daarvoor. In enigszins gewijzigde vorm werd hij in Amsterdam getoond, met veel objecten uit eigen collectie en met bruiklenen uit binnen- en buitenlandse musea. Rood is een tentoonstelling in een vernieuwende thematische reeks, die het einde betekent van de traditionele etnografische exposities die zo kenmerkend waren voor de Nederlandse volkenkundige musea. De globalisering heeft in het Tropenmuseum tot heroverweging van de inhoud van de jaarlijkse grote tentoonstellingen geleid. Westerse en niet-westerse objecten worden naast elkaar in een zinvolle context geplaatst, alsmede een aantal werken van niet-westerse kunstenaars. "Beleving' wordt in de reeks nieuwe tentoonstellingen even belangrijk als informatie. Dit wordt bewerkstelligd door het gebruik van de zogenaamde 'nieuwe media'. Bij de tentoonstelling verscheen geen catalogus maar een glossy magazine, Rood, dat evenals de tentoonstelling zelf in zes delen was verdeeld. Een aantal auteurs, fotografen, kunstenaars en modeontwerpers was uitgenodigd om hierin hun visies, impressies of associaties te geven bij de kleur of het begrip 'rood'. Medewerkers waren onder anderen Stine Jensen, Hafid Bouazza, Mineke Schipper, Bettine Vriesekoop en de Amerikaanse antropoloog Ted Polhemus.
Bron: nl.wikipedia.org

9.

0   0

rood


roodbn rood [rot] 1 met de kleur van bloed rode wijn
Bron: nl.thefreedictionary.com

10.

0   0

rood


Liefde, passie, warmte en vlammen
Marcel op 2013-01-17

11.

0   0

rood


rood bn. ‘bloedkleurig’ Onl. rōt ‘rood’ in plaatsnamen, bijv. Rodanburg ‘Roodenburg (Zuid-Holland)’ [918-948, kopie eind 11e eeuw; Künzel], in ther bruch thes ruoden epheles ‘het stuk van de rode appel’ [ca. 1100; Will.]; mnl. root in met somegen roden draden [1236; VMNW]. Os. rōd (mnd. rōt); ohd. rōt (nhd. rot); ofri. rād (nfri. read); oe. rēad (ne. red); on. rauðr (nzw. röd); got. rauþs; < pgm. *rauda- ‘rood’. Daarnaast ablautend pgm. *reuda- ‘rood’, waaruit: oe. rēod; on. rjóðr; en pgm. *ruda- ‘rood’, waarbij: ohd. roten ‘blozen’ (nhd. röten ‘blozen’); oe. rudian ‘rood worden’; on. ruð ‘rode kleur’; alle drie de ablauten vinden we in het sterke ww. on. rjóða (rauð, ruðum, roðinn) ‘roodkleuren’. Verwant met: Umbrisch rofu (accusatief mv.) ‘rode’, Latijn dial. rūfus; Sanskrit róhita-; Avestisch raoiðita-; Litouws raũdas; Russisch vero. rúdyj, Tsjechisch rudý; Oudiers rūad, Welsh rhudd, Bretons ruz ‘rood’; < pie. *roudh-o ‘rood’ (IEW 872), waarnaast de afleiding met nultrap *rudh-ró, waaruit: Latijn ruber; Grieks eruthrós; Sanskrit rudhirá-; Oudkerkslavisch rĭdĭrŭ (Russisch rëdryj); Tochaars A rtärye, rätram, Tochaars B ratre. Alle genoemde woorden geven een rode of roodachtige kleur aan. Zie ook de afleiding → roest.
Bron: etymologiebank.nl

12.

0   0

rood


heraldiekteken, kleur, weergave met verticale strepen arcering
Bron: dumont-andre.nl

13.

0   0

rood


heraldiekteken, kleur, weergave met verticale strepen arcering
Bron: computergenealogie.org

14.

0   0

rood


heraldiekteken, kleur, weergave met verticale strepen arcering
Bron: home.planet.nl

15.

0   0

Rood


met de kleur van bloed.
Bron: schildersbedrijf.name

16.

0   0

Rood


Rood, o. een der zeven hoofdkleuren. *-, bn. van eene roode kleur; ros, rosachtig (van haren). *-AARDE, v. gmv. zek. aardsoort, rood krijt. *-ACHTIG, bn. (-er, -st), een weinig rood, naar het roode hellende. *-ACHTIGHEID, v. *-BAARD, m. (-en), roode baard; iem. met een rooden baard. *-BOL, m. (-len), roodharige. *-BONT, bn. met rood doormengd (van kleur). *-BORSTJE, (B. -N), o. (-s), zek. vogel. *-BREUKIG, bn. - staafijzer, (wanneer het slechts eene kleine hoeveelheid zwavel bevat en daardoor ongeschikt tot smeden wordt). *-ELOOP, m. gmv. bloeddiarrhoea, zek. ziekte. *-GESPIKKELD, bn. met roode stippen (op eene andere kleur). *-GLOEIHITTE, v. gmv. *-GROND, m. zie ROODVONK. *-HARIG, bn. met rood haar. *-HEID, v. gmv. het roode, de roode kleur (van iets). *-KLEURIG, bn. *-KOP, m. en v. (-pen), iem. die rood haar heeft. *-KORAAL, v. (...alen). *-KRIJT, o. gmv. soort kleiaaarde. *-MAKEN, o., *-MAKING, v. het geven van eene roode kleur (aan iets). *-MUSCH, v. (...sschen), soort vink. *-SCHAAR, v. (...aren), soort stokvisch. *-SEL, o. blanketsel. *-STAARTJE, (B. -N), o. (-s), zek. vogel. *-STEEN, m. (-en), zek. steensoort. *-VERWER, m. (-s). *-VONK, v. gmv. zek. huidziekte, scharlakenkoorts, bleekkoorts.
Bron: dbnl.org

17.

0   0

rood


Naam van de song van Marco Borsato (zov: vandaag is rood)
Bron: volkabulaire.nl

18.

1   2

rood


Mensen die rode kleding dragen, hebben bovengemiddeld veel succes bij onderhandelingen. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Tilburg vastgesteld.
anoniem op 2011-03-04

19.

1   2

rood


Rood is de kleur die het meeste effect heeft op de mens. Dat komt doordat onze verre voorouders grotendeels van vruchten leefden, vermits rijpe vruchten en bessen vaak rood zijn, is het menselijk oog zeer gevoelig geworden voor deze kleur. Ook omdat rood de kleur van bloed en van vuur is, valt ze zo op. Rood trekt zo sterk de aandacht dat het in heel de wereld gebruikt wordt als een signaalkleur, denk maar aan verkeerslichten, verkeersborden, achter-en remlichten, het rode tekentje op de warmwaterkraan,…

Ooit werd er aan een pas ontdekte Indianenstam een mooie, rode lap stof aangeboden, als geschenk. In plaats van blij te zijn, sloegen de Indianen hals over kop op de vlucht. Rood had duidelijk een schokeffect op hen!

Rood is de kleur van leven, van warmte en daarom ook de kleur van de liefde en de hartstocht. Rood brengt een stoot adrenaline in het bloed, versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Het windt ons op en wekt onrust.

In de Middeleeuwen was rood de kleur van de zonde en van vernietigend geweld. De duivel was daarom ook rood en roodharige vrouwen werden om het minste van hekserij verdacht en op de brandstapel geworpen. Priesters droegen rode gewaden als bescherming tegen duivelse krachten (men kan de duivel immers beter met zijn eigen wapens verslaan) en om dezelfde kregen jongetjes in China meteen na de geboorte rode kleedjes aan.

Kleurenpsychologen hebben eigen theorieën ontwikkeld om iemand volgens zijn of haar lievelingskleur bepaalde eigenschappen toe te schrijven.

Liefhebbers van rood zouden de behoefte hebben om krachtdadig te lijken, ze willen indruk maken en vinden prestatie en inzet zeer belangrijk. Wie van rood houdt, wil afwisseling en avontuur, ze zijn vaak strijdlustig jaloers, impulsief, temperatiefvol, moedig en geestdriftig. Als je met iemand in zee gaat die rood als lievelingskleur heeft, zal je je zeker niet vervelen.
anoniem op 2011-03-04

20.

0   1

rood


 • (onzijdig) ( kleur ) een primaire kleur zoals die van licht met een golflengte tussen de ca. 620 en 740 nm
 • (vrouwelijk) / (mannelijk) ( valkerij ) een vogel die nog niet gemuit heeft en zijn jeugdkleed nog heeft
 • ( kleur ) de kleur rood hebbend Na dat geren zien jullie allemaal rood , maar Jan is wel het roodst .
  Bron: nl.wiktionary.org


 • Betekenis van rood toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << rolpissebed rolschaats >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen