Betekenis dispersie

Wat betekent dispersie? Hieronder vind je 15 betekenissen van het woord dispersie. Je kunt ook zelf een definitie van dispersie toevoegen.

1.

1   1

dispersie


Substantie van fijn verdeelde vaste-stof-deeltjes in een vloeistof. In tegenstelling tot 'oplossing' waarbij geen vaste-stof-deeltjes meer aanwezig zijn. Voorbeeld van een dispersie zijn de pigmentdeeltjes in een olie (inkt). Voorbeeld van een oplossing is suiker dat in water is opgelost. " />
Bron: grafischwoordenboek.nl

2.

1   2

Dispersie


Rond het tafelfacet van de kroon zijn verschillende kleinere facetten (bezel- en sterfacetten) gerangschikt die naar beneden gericht zijn op verschillende graden. Deze facetten (en hoeken waarop ze gesneden zijn) zijn vakkundig ontworpen om het witte licht op te breken wanneer het de bodem van de diamant raakt zodat het wordt opgesplitst in spectrale kleuren (bv. rood, blauw of groen). Dit effect, wat lijkt op een spel van kleine kleurflitsen die vanuit de diamant komen wanneer deze gekanteld wordt, is juist de dispersie van de diamant (wordt ook vuur genoemd). Dit kleurspel mag wel niet verward worden met de natuurlijke kleur van de diamant (normaalgezien wit, maar ook vaak bruin, geel, roze of blauw) die uniform is doorheen de hele diamant en ook constant is of hij nu gekanteld wordt of niet.
Bron: diamant-kopen.info

3.

0   2

Dispersie


Een fenomeen waarbij de optische eigenschappen van een medium variëren met de golflengte van het licht dat op het medium valt. Wanneer licht op een lens of prisma valt, zorgen de dispersiekenmerken van de lens of het prisma ervoor dat de brekingsindex varieert afhankelijk van de golflengte waardoor het licht dispergeert. Dit wordt ook wel kleurschifting genoemd.
Bron: canon.nl

4.

0   2

dispersie


(engels: dispersion (material)) Een suspensie in een vloeistof, van relatief kleine stofdeeltjes die geen bijzondere neiging hebben om op te lossen in of te combineren met de vloeistof.
Bron: aat-ned.nl

5.

0   2

Dispersie


Een dispersie is een mengsel. Het maken van een dispersie heet dispergeren.
Bron: bijsluiterwoordenboek.nl

6.

0   2

dispersie


menging van grondwater en vervlakking van concentratiegradiënten door diffusie en verschillen in stroomsnelheid in het watervoerend pakket.
Bron: aquo.nl

7.

0   2

Dispersie


Dispersie van juvenielen is het uitzwerven, nadat ze zelfstandig zijn geworden. Ze gaan dan op zoek naar een eigen leefgebied. Dit uitzwerven is ongericht in tegenstelling tot de trek, die altijd gericht is. In Noordwest-Europa kan dispersie dus ook noordwaarts gaan, terwijl de trek in de herfst altijd zuidwaarts gaat. Een goed voorbeeld van dispersie zien we bij de havik. Dit is een echte standvogel. De juvenielen worden 10–25 km van de geboorteplaats in alle richtingen teruggemeld. Andere voorbeelden zijn: torenvalk, blauwe reiger, turkse tortel, boommarter, vos en egel. Dispersie (ongericht) kan in het najaar deels overgaan in trek (gericht). Dit hoeft echter niet. Bij de havik bijvoorbeeld is dit niet het geval.
Bron: nl.wikipedia.org

8.

0   2

Dispersie


Onder dispersie wordt in de natuurkunde het verschijnsel verstaan dat de voortplantingssnelheid van een golf afhankelijk is van de frequentie, en dus ook van de golflengte. In de optica wordt dispersie ook wel kleurschifting genoemd.
Bron: nl.wikipedia.org

9.

0   2

dispersie


dispersie kleurschifting 1900 [WNT anomaal]
Bron: etymologiebank.nl

10.

0   2

dispersie


Substantie van fijn verdeelde vaste-stof-deeltjes in een vloeistof. In tegenstelling tot 'oplossing' waarbij geen vaste-stof-deeltjes meer aanwezig zijn. Voorbeeld van dispersie zijn de pigmentdeeltjes in een olie (inkt) Voorbeeld van oplossing is suiker dat in water is opgelost.
Bron: koopcenter.be

11.

0   2

Dispersie


in verftermen een gelijkmatige verstrooiing van bindmiddeldeeltjes in b.v. water (in waterdispersieverf -muurverf).
Bron: schildersbedrijf.name

12.

0   2

Dispersie


Fijne verdeling van een vaste stof in een vloeistof, waarin de stof niet in de vloeistof is opgelost
Bron: nvz.nl

13.

0   3

Dispersie


- in verftermen een gelijkmatige verstrooiing van bindmiddeldeeltjes in b.v. water (in waterdispersieverf -muurverf).
Bron: goedhuysverf.nl

14.

0   3

Dispersie


in verftermen een gelijkmatige verstrooiing van bindmiddeldeeltjes in b.v. water (in waterdispersieverf -muurverf).
Bron: huis-en-tuin.infonu.nl

15.

0   3

dispersie


verschijnsel dat straling wordt gescheiden in componenten met een verschillende golflengte, voortplantingssnelheid e.d.; meer in het bijzonder: optisch verschijnsel waarbij wit licht door buiging of breking, bv. bij een prisma, wordt gescheiden in zijn samenstellende kleuren
Bron: anw.inl.nl


Betekenis van dispersie toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< direct drukprocédé dispersielak >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen