Betekenis aberratie

Wat betekent aberratie? Hieronder vind je 13 betekenissen van het woord aberratie. Je kunt ook zelf een definitie van aberratie toevoegen.

1.

2   0

aberratie


Een aberratie is een afwijking of afdwaling. De term wordt vooral gebruikt wanneer het over geestelijke afdwalingen gaat.
 katrien op 2011-09-01

2.

0   0

aberratie


 • afdwaling
 • schijnbeweging van de vaste sterren
 • afwijking Die lens heeft erg veel last van chromatische aberratie . Die lens heeft een beetje sferische aberratie .
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 3.

  0   0

  aberratie


  Fouten in een lens van een film- of fotocamera die een negatieve invloed op het beeld hebben. Er bestaat een chromatische en een sferische aberratie." />
  Bron: grafischwoordenboek.nl

  4.

  0   0

  Aberratie


  Een aberratie in de taxonomie is een afwijkende verschijningsvorm van een levensvorm. De aanduiding geldt als informeel en heeft de laagst mogelijke rang. Vaak gaat het om vormen die afwijken als gevolg een chromosomale afwijking of een verstoorde ontwikkeling. Er komen bijvoorbeeld wel eens aberraties van dieren voor die zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken hebben (gynandromorf). Sommige aberraties hebben een gepubliceerde naam, die dan wordt weergegeven met de afkorting ab.. Bijvoorbeeld Parides agavus ab. aurimaculatus (Clerot, 1922) is een aberratie van Parides agavus. Gebruikelijke vorm van bloeiwijze van Ophrys speculum Aberratie Gynandromorf van Lymantria mathura
  Bron: nl.wikipedia.org

  5.

  0   0

  Aberratie


  De aberratie van het licht is een afwijking van de richting waarin een lichtbron wordt waargenomen ten opzichte van de richting waarin de bron zich werkelijk bevindt. Deze afwijking treedt op wanneer de waarnemer zich beweegt ten opzichte van de lichtbron. Dit optische verschijnsel werd in 1728 ontdekt door de Engelse sterrenkundige James Bradley tijdens zijn pogingen om de parallax van de sterren waar te nemen. Door de jaarlijkse aberratie (veroorzaakt door de beweging van de aarde om de zon) beschrijft een ster een ellips aan de hemel met een halve lange as van 20,49552 boogseconden. Het effect is te vergelijken met veel verschijnselen die op Aarde waar te nemen zijn. Als het regent en de regen valt recht naar beneden, dan zal, als een waarnemer beweegt, de regen een beetje schuin van voren lijken te komen. De plaats waar de regen vandaan komt lijkt daardoor verschoven in de richting van de beweging. Op dezelfde manier lijkt, als een waarnemer zich beweegt, de wind altijd van voren te komen als het feitelijk windstil is.
  Bron: nl.wikipedia.org

  6.

  0   0

  Aberratie


  Aberratie is de naam voor beeld- of lensfouten in een optisch instrument. Het woord is afgeleid van het Latijnse "ab" (af-, weg-) en "errare" (dwalen). Veel lensfouten verminderen als het diafragma gesloten wordt. Bij een verder volmaakte lens wordt echter het scheidend vermogen beperkt door diffractie, een verschijnsel dat op zich weer afhankelijk is van het diafragma. Hierdoor hebben veel lenzen een optimale beeldscherpte als het diafragma ongeveer twee stops kleiner is dan de maximale lensopening. Zie hiervoor ook het artikel Airy-schijf. Bij lenzen en objectieven kunnen de volgende lensfouten optreden: Bij de ontwikkeling van optische instrumenten worden voor het doorrekenen veelal zogenaamde Zernikepolynomen gebruikt. Hiermee kunnen ook de verschillende aberraties worden doorgerekend.
  Bron: nl.wikipedia.org

  7.

  0   0

  Aberratie


  De ideale fotografische lens levert een beeld op met de volgende kenmerken: Een punt wordt weergegeven als een punt.Een vlak (zoals een muur) loodrecht op de optische as, wordt weergegeven als een vlak.Het beeld dat door de lens wordt weergegeven, heeft dezelfde vorm als het gefotografeerde object.Bovendien moet een lens de kleuren van het object zo getrouw mogelijk weergeven, zodat het uiterlijk van het beeld en het gefotografeerde object overeenstemmen. Wanneer er alleen lichtstralen worden gebruikt die de lens dicht bij de optische as binnenvallen, en als het licht monochromatisch is (een specifieke golflengte heeft), is het mogelijk om bijna ideale lensprestaties te bereiken. Met echte fotografische lenzen, waarbij een groot diafragma wordt gebruikt om voldoende helderheid te bereiken, en de lens niet alleen licht moet convergeren dat vlak bij de optische as binnenvalt, maar licht moet convergeren van alle gebieden van het object, is het zeer moeilijk om de hierboven aangegeven ideale omstandigheden te evenaren wegens de volgende verstorende factoren:Aangezien de meeste lenzen alleen worden samengesteld uit lenselementen met sferische oppervlakken, worden de lichtstralen die afkomstig zijn van één punt op het gefotografeerde object, in het beeld niet als een perfect punt weergegeven. (Een onontkoombaar probleem bij sferische oppervlakken.)De positie van het brandpunt is verschillend voor verschillende lichtsoorten (golflengten).Er gelden verschillende vereisten voor wijzigingen in de beeldhoek (met name bij groothoek-, zoom- en telelenzen).De algemene term voor het verschil tussen het ideale en het feitelijke beeld, dat onderhevig is aan de hiervoor genoemde factoren, is "aberratie" (afwijking). Het ontwerp van een lens met hoge prestaties vraagt dus om een uiterst kleine afwijking, met als uiteindelijk doel een beeld dat het ideale beeld zo dicht mogelijk benadert. In het algemeen kent een lens twee soorten aberraties: chromatische aberraties, die optreden door verschillen in golflengte, en monochromatische aberraties, die optreden bij één bepaalde golflengte.
  Bron: canon.nl

  8.

  0   0

  Aberratie


  vero. Monteren van negatief of omkeerorigineel in twee banden (16mm), ook checkerboard-cutting
  Bron: filmwoordenboek.nl

  9.

  0   0

  aberratie


      De aberratie is het verschijnsel dat licht niet exact van de bron lijkt te komen voor een bewegende waarnemer. Vergelijk dit met iemand die een sneeuwbal van een viaduct op een passerende auto laat vallen: door de snelheid van de auto lijkt voor de automobilist de sneeuwbal schuin van voren te komen, in plaats van exact van boven. Hetzelfde geldt voor een lichtstraal van een verre ster die in een telescoop van een waarnemer op Aarde valt. Door de beweging van de Aarde om de Zon, met zo'n 30 km/s, lijkt het licht meer van 'voren' (de richting waarin de Aarde beweegt) te komen en daarvoor moet worden gecorrigeerd wanneer men precieze geocentrische posities van zowel objecten in het zonnestelsel als 'vaste' objecten wil berekenen. (De aberratie voor sterren waargenomen op Aarde is veel kleiner dan die van een sneeuwbal waargenomen door een automobilist, doordat het licht vele malen sneller beweegt dan de Aarde, terwijl een sneeuwbal die van een viaduct valt langzamer beweegt dan een auto).
  Bron: hemel.waarnemen.com

  10.

  0   0

  aberratie


  optisch verschijnsel waarbij lichtstralen na breking in een lens, lenzenstelsel of spiegel niet samenvallen in een brandpunt, waardoor een wat onscherpe afbeelding ontstaat; afwijking van de ideale beeldvorming door een lens; brekingsafwijking
  Bron: anw.inl.nl

  11.

  0   0

  aberratie


  aberratio, L afdwaling, afwijking; mentis, geestelijke afwijking; testis, testis die zich niet op de normale plaats bevindt; sferische , afwijking van de ideale beeldvorming door een lens.
  anoniem op 2016-02-17

  12.

  0   0

  aberratie


  aberratio, L afdwaling, afwijking; mentis, geestelijke afwijking; testis, testis die zich niet op de normale plaats bevindt; sferische , afwijking van de ideale beeldvorming door een lens.
  anoniem op 2016-02-17

  13.

  0   1

  Aberratie


  Wanneer een objectief geen perfect beeld geeft qua vorm en scherpte ondanks juiste instellening op het onderwerp, dan wordt dat aberratie genoemd. Aberraties komen tegenwoordig veel minder voor dan vroeger. De mate van vertekening hangt af van de kwaliteit van het objectief.
  Bron: sonjavandriel.nl


  Betekenis van aberratie toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << Aberrant absint >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen