Betekenis abacus

Wat betekent abacus? Hieronder vind je 11 betekenissen van het woord abacus. Je kunt ook zelf een definitie van abacus toevoegen.

1.

0   0

abacus


 • ( wiskunde ) raam met staven waarop balletjes kunnen schuiven om kinderen te leren rekenen
 • ( bouwkunde ) dekplaat van een kapiteel
 • telraam , abacus .
 • buffet
 • speeltafel
 • telraam , abacus .
 • ( wiskunde ) telraam , abacus (raam).
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 2.

  0   0

  abacus


  Telraam
  Bron: dfbonline.nl

  3.

  0   0

  Abacus


  Het klassieke kapiteel bestaat uit een lijf met onderaan een astragaal en bovenaan de abacus. Deze delen zijn samen uit één blok natuursteen gehouwen. Deze abacus is bij het Dorische kapiteel direct te herkennen. Het is een forse, platte vierkante dekplaat. Later gaat dit element meespelen in de versiering van het lijf. Bij het Corinthische kapiteel, bijvoorbeeld, volgt de abacus de lijnen ervan en draagt dan in het midden een roosje. Soms is de abacus ingezwenkt, dat geeft een nog sierlijker beeld. Bij het ene romaanse kapiteel is de grens tussen lijf en abacus heel duidelijk, bij het andere onherkenbaar vervaagd. Op het kapiteel, dus boven op de abacus komt na de klassieke oudheid vaak een tweede dekplaat: het kussenblok. Dit is een aparte steen. Deze 'dekplaat òp het kapiteel' wordt in de literatuur nauwelijks onderscheiden van de 'dekplaat van het kapiteel'. De termen 'kussenblok' en 'abacus' zijn echter geen synoniemen. De onduidelijkheid, die niet alleen in het Nederlands speelt, is het gevolg van de gewoonte van velen om de term 'abacus' te reserveren voor de kapitelen uit de oudheid, en bij de jongere over 'dekplaat' te spreken. Het kussenblok is echter ook een dekplaat. Het voorstel om dat dan maar 'superabacus' te noemen, geeft de verwarring goed aan.
  Bron: documentatie.org

  4.

  0   0

  Abacus


  Een abacus is de stenen dekplaat op het kapiteel van een zuilenorde. Op de abacus rust het hoofdgestel of entablement, dat bestaat uit architraaf, fries en kroonlijst. De abacus komt voor bij alle zes verschillende zuilenorden die worden onderscheiden, maar is vooral bij de Griekse Dorische orde prominent aanwezig.
  Bron: architectenweb.nl

  5.

  0   0

  abacus


  1. De abacus is de dekplaat op het kapiteel van een zuil, meestal zonder ornamenten. Bij de Toscaanse en Dorische orde is de abacus vierkant, bij de andere orden is hij aan alle zijden gebogen (zie de tekening bij fries en ook De vijf orden). Een abacus is kleiner en vaak eenvoudiger dan een impost. plaats van de abacus (glossary of medieval art and architecture) Eng. abacus 2. Een abacus is een telraam. Op de foto's hieronder is rechts is een Romeinse abacus te zien. In China wordt nog steeds (zeer handig!) met een abacus gerekend in sommige winkels. Eng. abacus
  Bron: joostdevree.nl

  6.

  0   0

  Abacus


  Een abacus (meervoud: abaci) (ook: telraam of rekenrek) is een mechanisme om sommen en andere wiskundige berekeningen mee uit te voeren. Het is een voorloper van de rekenmachine en de computer. In de Westerse wereld wordt het tegenwoordig gebruikt als didactisch hulpmiddel bij het leren rekenen. Met name in het Verre Oosten wordt het nog wel gebruikt in winkels en dergelijke.
  Bron: nl.wikipedia.org

  7.

  0   0

  abacus


  Abacus
  de stok van de meester van de Tempel. de meester van de tempelorde der tempeliers had een stok die gelijk stond als de stok van een abt of een prior, de stok behoort tot de kromstaven.
   jan van der ende op 2013-12-24

  8.

  0   0

  abacus


  dekplaat van het kapiteel waarop de architraaf rust (-abax: G. tekenbord)
  Bron: atelier-immanuel.com

  9.

  0   0

  abacus


  Een telraam dat werkt met behulp van kralen.
  Bron: kennisconsult.nl

  10.

  0   0

  abacus


  telraam
  Bron: anw.inl.nl

  11.

  0   0

  Abacus


  Let op: Spelling van 1858 Lat., abaque, Fr., eene zandtafel voor meetkundige fig.; - en eenerekentafel bij de ouden. Voorts een plat stuk marmer, of iets dergelijks, op het kapiteel eener zuil, bij de Toskaansche en Dorische orden volkomen vierkant, doch bij de overige aan alle zijden ingebogen
  anoniem op 2016-02-17


  Betekenis van abacus toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << abactus Abaddon >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen