Betekenis OCD

Wat betekent OCD? Hieronder vind je 2 betekenissen van het woord OCD. Je kunt ook zelf een definitie van OCD toevoegen.

1.

1   0

OCD


Letterlijk `Obsessive Compulsive Disorder`. Zie `Obsessieve-compulsieve stoornis` (OCS).
anoniem (17 februari 2016)

2.

1   3

OCD


Engelse afkorting voor "obsessive-compulsive disorder", in het Nederlands obsessief-compulsieve stoornis (OCS).

Een psychiatrische stoornis die gekenmerkt wordt door een obsessieve drang om bepaalde dwanghandeling uit te voeren, of die gepaard gaat met dwanggedachten.

Deze compulsies vormen meestal een manier om het gevoel van controle over het eigen leven, lichaam en lot te herwinnen. Het is dan ook niet ongewoon dat iemand een obsessief-compulsieve stoornis ontwikkeld na een traumatische en/of ingrijpende gebeurtenis, waarbij men het gevoel heeft alle controle te verliezen.

Dwanghandelingen zijn vaak handelingen die op zich erg gebruikelijk zijn, maar slechts ongewoon worden wanneer ze systematisch, repetitief en zonder concrete, logische aanleiding gesteld worden, zoals de handen wassen, voorwerpen tellen, een bepaalde spreuk zeggen.

Obsessief-compulsieve stoornissen worden tot de angststoornissen gerekend, wat daarom niet altijd wil zeggen dat er sprake is van een concrete, aanwijsbare angstbron (zoals bij klassieke fobieën).


Iemand die aan ocd lijdt, probeert krampachtig zijn machteloosheid en angst te beheersen met handelingen of gedachten die in werkelijkheid niets of weinig te maken hebben met de echte oorzaak van het controleverlies.
 martijnver (6 november 2018)

Betekenis van OCD toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< OD Ol' Dirty Bastard >>