Betekenis Manipuleren

Wat betekent Manipuleren? Hieronder vind je 8 betekenissen van het woord Manipuleren. Je kunt ook zelf een definitie van Manipuleren toevoegen.

1.

1   0

manipuleren


 • ( overgankelijk ) het met een bedrieglijke methode iets gedaan krijgen. Hij was de scores aan het manipuleren .
 • iets op een slimme manier aanpassen of regelen.
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 2.

  1   0

  Manipuleren


  Mensen en situaties in een bepaalde richting dwingen.
  Bron: scholieren.com

  3.

  0   0

  manipuleren


  Kunstgrepen toepassen die de beurs in een bepaalde richting moeten beïnvloeden.
  Bron: ondernemersunited.nl

  4.

  0   0

  manipuleren


  manipulatie zn. ‘toepassing van kunstgrepen’ Nnl. manipulatie ‘bewerking’ [1805; Meijer], ‘behandeling, scheikundige bewerking, het bestrijken’ [1824; Weiland], manipulatie (hier: ‘koersbeïnvloeding’) van een speculanten-koning [1900; Groene Amsterdammer], eigenaardige manipulatie ‘eigenaardige kunstgreep’ [1900; Groene Amsterdammer]. Internationaal neologisme uit de 18e eeuw, door het Nederlands wrsch. ontleend aan Frans manipulation ‘duistere manoeuvre’ [1767; Rey], ‘chemische behandeling’ [1760; Rey], afleiding van manipuler ‘in het laboratorium behandelen’ [1765; Rey], afleiding van manipule ‘handvol (medicijningrediënten)’ [1478; Rey], dat ontleend is aan Latijn manipulus ‘handvol’, een afleiding van manus ‘hand’, zie → manuaal, met een onduidelijk tweede element, dat mogelijk samenhangt met Latijn -plēre ‘vullen’, verwant met → vol. ♦ manipuleren zn. ‘behandelen, betasten; slinks beïnvloeden’. Nnl. manipuleren ‘behandelen, betasten, (geneeskrachtig) bestrijken’ [1824; Weiland], manipuleerde hij met bedragen ‘paste hij kunstgrepen toe ...’ [1910; NRC]. Ontleend aan Frans manipuler. De betekenis ‘geneeskrachtig bestrijken’ is in het Frans onbekend en is wrsch. overgenomen van Duits manipulieren ‘id.’ [18e eeuw; Pfeifer].
  Bron: etymologiebank.nl

  5.

  0   0

  Manipuleren


  Manipuleren is het overtuigen en overhalen van een persoon, zodat deze persoon zich vormt naar de wensen van een ander. Bij manipulatie wordt niet direct gezegd wat er wordt gewenst. Bij manipulatie worden geen duidelijke argumenten gebruikt. Een ouder kan bijvoorbeeld tegen zijn kind zeggen dat hij rustig moet doen, omdat de ouder hoofdpijn heeft. Hierbij wordt duidelijk een argument gegeven waarom de ouder wil dat het kind rustig is. Maar als de ouder zegt dat het kind een cadeautje krijgt als het rustig is, is er sprake van manipulatie. Er wordt immers niet direct gezegd waarom de ouder iets wenst, maar op deze manier wordt toch vaak de wens vervuld. Er wordt ook vaak onbewust gemanipuleerd, zonder dat iemand daar echt kwaad mee bedoeld. Toch kan ook deze manier van manipulatie leiden tot verstoorde relaties, omdat de mensen die met manipulatie in aanraking komen niet meer weten waar ze uiteindelijk aan toe zijn.
  Bron: ensie.nl

  6.

  0   0

  Manipuleren


  Manipuleren is het werkwoord dat gebruikt wordt om een manipulatie uit te oefenen. Dit heeft vaak een negatieve bijklank en is vaak niet gewenst. Manipuleren is het overhalen of overtuigen van een persoon om iets te doen wat die normaal gesproken niet zou gedaan hebben. Men probeert iemand te beïnvloeden.
  Manipulatie is afgeleid uit het Latijn en betekent letterlijk: met de hand aanpassen.
  Manipuleren is ook een term die door bijvoorbeeld kinesitherapeuten wordt gebruikt om een manuele handeling aan te geven. Het kan ook gebruikt worden in andere beroepen waar manuele handelingen uitgevoerd worden. In dat geval heeft het woord geen negatieve bijklank.
   turelinckx op 2014-04-09

  7.

  0   0

  Manipuleren


  indirect dingen gedaan krijgen om daar voordeel uit te halen

  Tamara bleef maar herhalen dat ze die trui erg mooi vond zodat ze die trui kon krijgen, zonder direct te zeggen dat ze die trui graag wilde.
  iemand op 2014-08-05

  8.

  0   0

  manipuleren


  opzettelijk beïnvloeden van gedrag of opinievorming met onjuiste middelen
  Bron: collegenet.nl


  Betekenis van Manipuleren toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << manipulatie Manipur >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen