Betekenis Acteur

Wat betekent Acteur? Hieronder vind je 9 betekenissen van het woord Acteur. Je kunt ook zelf een definitie van Acteur toevoegen.

1.

4   0

acteur


zelfstandig naamwoord - iemand die een rol speelt op een toneel
Voorbeeld: deze bekende acteur speelde al in vijftig toneelstukken
synoniem: toneelspeler
Bron: www.muiswerk.nl

2.

1   2

Acteur


Een acteur (m./v.) of actrice (v.) is iemand die een personage uitbeeldt in een verhaal of rollenspel. Een acteur kan zijn werk doen in een theatervoorstelling of in een film, op televisie, als trainingsacteur tijdens een communicatietraining en hij kan zijn stem lenen aan tekenfilmfiguren en reclameboodschappen. Moderne acteurs kunnen ook een personage in een videospel uitbeelden. Elk van deze disciplines vereist een eigen techniek. De acteur kan lijken op het personage, maar de twee kunnen ook in allerlei opzichten tot en met leeftijd en sekse van elkaar verschillen. De acteur kan sommige lichamelijke aspecten (bijvoorbeeld een baard of snor, maar in extreme gevallen ook het lichaamsgewicht) van het uit te beelden personage aannemen. Ook kan met schmink een andere gelaatsuitdrukking of zelfs een ander gelaat worden aangenomen, waarbij een pruik kan worden gebruikt om de haardracht aan te passen. Er is onderscheid in het soort rollen dat een acteur graag speelt of dat hem of haar wordt aangeboden. Iemand als Sylvester Stallone wordt vaak gecast in stoere rollen, terwijl Dustin Hoffman meestal comedy's speelt. De ene acteur is op zijn best in een komische film of blijspel, de ander speelt het liefst klassieke toneeldrama's, hoewel een en dezelfde acteur vaak ook beide vormen beheerst. Ook voor het spelen in een musical of opera is acteerkunst nodig, naast de muzikale eisen die daaraan worden gesteld. Over wat acteren precies is en hoe het beste resultaat wordt bereikt, wordt verschillend gedacht. De een ziet het als in de huid van een ander kruipen, terwijl de ander dit verafschuwt en liever alle nodige emoties voor de rol uit de eigen ervaring naar boven haalt (method acting). Tot circa 1980 waren de meeste toneelacteurs aangesloten bij een toneelgezelschap. Sinds het verdwijnen van steeds meer van deze veelal gesubsidieerde ensembles en de opkomst van de veelal commerciƫle vrije producties, zijn de meesten onafhankelijk (freelance). Ze worden ofwel rechtstreeks gevraagd om een rol te spelen, of ze doen mee aan een screentest, waarbij voor een of meer rollen uit verschillende kandidaten gekozen wordt.
Bron: nl.wikipedia.org

3.

2   3

acteur


zie actor
Bron: home.planet.nl/~dumon002/

4.

0   2

acteur


 • ( beroep ) persoon die een personage uitbeeldt in een verhaal of rollenspel Deze bekende acteur speelde al in vijftig toneelstukken.
 • ( beroep ) acteur
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 5.

  0   2

  Acteur


  Een acteur is een persoon die een ingebeeld personage of karakter speelt in bijvoorbeeld een film, een theatervoorstelling of een televisieprogramma. Een vrouwelijke acteur wordt een actrice genoemd. Een acteur wordt ook een toneelspeler genoemd. Hij of zij leeft zich voor een gegeven rol in een ander persoon in en speelt dus dat hij diegene is. Een acteur werkt meestal in een fictief (verzonnen) verhaal. Maar ook waargebeurde gebeurtenissen kunnen gereconstrueerd worden met behulp van een acteur. Om carrière te kunnen maken als acteur moet een persoon zich goed kunnen inleven in een ander persoon, moet deze veel emoties duidelijk kunnen tonen en vooral geloofwaardig over komen. Op een toneelschool kan een opleiding tot acteur gevolgd worden.
  Bron: ensie.nl

  6.

  0   2

  acteur


  zie actor
  Bron: dumont-andre.nl

  7.

  0   2

  acteur


  zie actor
  Bron: computergenealogie.org

  8.

  0   2

  acteur


  zie actor
  Bron: home.planet.nl

  9.

  0   2

  acteur


  iemand die acteert, voor zijn beroep of uit liefhebberij; toneelspeler
  Bron: anw.inl.nl


  Betekenis van Acteur toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << achterling Achtermelk >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen