![]() |
wijnkalender.be
|
1 |
irrigatieSysteem van besproeien van wijngaarden die een tekort aan vocht hebben. Irrigeren is vrijwel alleen in zeer warme streken toegestaan.
|
2 |
plantaardigGeurindrukken die associaties oproepen met planten (geranium, klimop, varen, loofwoud, groente, ui, knoflook, paprika, thee, aarde, veengrond, natte planten, mos, schimmel, moerasachtig, stoffig, als een openstaand aquarium) en grasachtige stoffen (gemaaid gras, hooi, weiland, groene bladeren, verwelkte bladeren, vochtige en rottende bladeren).
|
3 |
expositieDe windrichting of zonrichting waarin een wijngaard is gelegen.
|
4 |
afleggenMethode van vegetatieve vermeerdering, waarbij scheuten van een moederplant worden neergebogen en op de top na, in de grond worden gelegd, zodat ze bewortelen.
|
5 |
lafUitdrukking voor een vlakke wijn zonder een karakteristieke geur en smaak of bijzondere eigenschap
|
6 |
platTerm voor een vlakke wijn.
|
7 |
filterenHet helder maken van wijn voordat deze wordt gebotteld. Veel (vooral witte) wijn wordt vlak voor de botteling schoon gefilterd.
|
8 |
finesseEigenschap van een wijn met een uitzonderlijke elegantie.
|
9 |
gistVerzamelnaam voor een groep van eencellige micro-organismen die behoren tot het geslacht der fungi. Bij wijn is een reincultuur van het ras Saccharomyces cerevisiae voor de gisting verantwoordelijk.
|
10 |
wenenWijnbouwgebied in en rond de stad Wenen. Voornamelijk witte wijnen en enige ferme rode.
|