spmsd.nl

Upvotes ontvangen97
Downvotes ontvangen134
Karma:-36 (upvotes-downvotes)0 verdiende Badges

Geen badges gevonden.Betekenissen (35)

1

15   12

pandemie


Een epidemie die op hetzelfde moment op verschillende continenten plaatsvindt.
Bron: spmsd.nl

2

15   3

prevalentie


Het percentage van de bevolking op een bepaald moment met een bepaalde aandoening, ziekte, enzovoorts.
Bron: spmsd.nl

3

12   15

epidemie


Gelijktijdige aanwezigheid van een ziekte gedurende een beperkte periode bij een groot aantal mensen in hetzelfde geografische gebied.
Bron: spmsd.nl

4

11   10

schimmel


Een schimmel (fungus meervoud fungi), is een organisme dat leeft van organische stoffen. Het kan variëren van zeer complexe vormen zoals paddestoelen tot eencellige vormen zoals gist. De meeste schimmels zijn goed voor ons, maar sommige kunnen in of aan ons lichaam groeien en infectie veroorzaken. Deze infecties lopen uiteen van huid- of haarinfect [..]
Bron: spmsd.nl

5

10   15

parasiet


Een organisme dat zich moet voeden door te leven van de cellen van een ander levend organisme.
Bron: spmsd.nl

6

7   12

sporadisch


Infecties die voorkomen in kleine aantallen of als geïsoleerde gevallen en die door tijd van elkaar gescheiden zijn zonder een sterk epidemiologisch verband.
Bron: spmsd.nl

7

6   11

contra-indicatie


Argument tegen het uitvoeren van een bepaalde behandeling. (bijv. vaccinatie)
Bron: spmsd.nl

8

5   4

booster


Een veel gebruikte vaccinatietechniek waarbij het vaccin opnieuw wordt toegediend na een bepaalde (en variabele) tijd (weken, maanden of jaren) voor versterking of herstel van immuniteit.
Bron: spmsd.nl

9

4   7

infectie


De aanwezigheid van een lichaamsvreemd organisme (bacterie, virus, schimmel of parasiet) in het lichaam, dat zich kan vermenigvuldigen en schade aan kan richten. De infectie kan vergezeld gaan van symptomen en verschijnselen, maar kan ook asymptomatisch zijn.
Bron: spmsd.nl

10

3   9

bacterie


Een eencellig micro-organisme dat heel klein is en gemiddeld een diameter van 1 micrometer (een duizendste deel van een millimeter) heeft. De cellen kunnen verschillende vormen hebben: bolvormig, rechte of gebogen staafjes, of spiraalvormig. Bacteriën kunnen kapsels hebben of een soort staartjes als aanhangsel (flagella) waardoor ze beter kunnen be [..]
Bron: spmsd.nl


Login in om alle 35 betekenissen te bekijken