bouwvoorlichting.nl

Upvotes ontvangen151
Downvotes ontvangen173
Karma:-23 (upvotes-downvotes)0 verdiende Badges

Geen badges gevonden.Betekenissen (159)

1

34   25

mal


Model, vorm, formeel of patroon waarnaar iets wordt vervaardigd, een profiel wordt afgetekend of waarin een vorm wordt gemodelleerd.
Bron: bouwvoorlichting.nl

2

11   18

verband


Verbinding, samenvoeging van bouwdelen tot een onwrikbare, bij houtbouw ook wel enigszins minder vaste samenstelling. Ook: metselverband.
Bron: bouwvoorlichting.nl

3

10   0

amoveren


Slopen.
Bron: bouwvoorlichting.nl

4

8   9

constructief


In overeenstemming met, beantwoordend aan, de eisen van de constructie.
Bron: bouwvoorlichting.nl

5

7   1

aanzet


Geboorte of begin van een boog of van een gewelf; de eerste steen of laag boven de rechtstand, die al deel is van de kromming van de boog of de gewelfkap. Hieraan beantwoordt de aanzetvoeg, die onder een ongeveer rechte hoek op de druklijn van de boog komt te staan.
Bron: bouwvoorlichting.nl

6

6   3

rachel


Horizontale houten lat waaraan plafonds worden bevestigd.
Bron: bouwvoorlichting.nl

7

5   5

loket


1 - Klein afsluitbaar compartiment voorzien van een raampje of winkel, waardoor aan het publiek plaatsbewijzen, reisbiljetten of geldswaarden worden uitgereikt. 2 - Loden slab waarmee de naad tussen de muur of schoorsteen en een dakvlak waterdicht afgedekt wordt.
Bron: bouwvoorlichting.nl

8

5   4

fundering


Ondergrondse of althans verlaagd gelegen ondersteuning van een gebouw, waarop het fundament wordt opgetrokken. In hoofdzaak drieërlei: - fundering op staal, dat wil zeggen onmiddellijk op de voldoende harde bodem of op een hiervoor gespreide betonlaag. - roosterfundering, waarbij op de ongeroerde grond een roosterwerk van houten ribben en platen wo [..]
Bron: bouwvoorlichting.nl

9

5   3

aanslag


Gedeelte van de stijl en de dorpel, waartegen een deur of draaiend raam sluit en waarbij, meestal onder een rechte hoek, de sponning aansluit. De aanslaglijst heet naald.
Bron: bouwvoorlichting.nl

10

4   5

duimstok


Letterlijk: stok waarmee duimen worden gemeten, thans meetlat, meestal van 1 meter lengte, ca. 10 mm breed en 5 mm dik, door scharnieren opvouwbaar tot een lengte van 25 cm, gewoonlijk gemaakt van  palmhout. De beide kanten zijn voorzien van een maatverdeling volgens het metrieke stelsel, de smalle zijde is voorzien van maatverdeling in inches of i [..]
Bron: bouwvoorlichting.nl


Login in om alle 159 betekenissen te bekijken