bataviawerf.nl

Upvotes ontvangen46
Downvotes ontvangen86
Karma:-41 (upvotes-downvotes)0 verdiende Badges

Geen badges gevonden.Betekenissen (109)

1

8   14

kiel


Zware, langsscheepse balk die midscheeps de onderzijde van een schip vormt en de basis uitmaakt voor het opbouwen van de stevens en spanten. Meestal steekt de kiel onder de romp uit. Voor grotere schepen wordt hij uit drie of vier delen gemaakt die met lassen aan elkaar zijn bevestigd.
Bron: bataviawerf.nl

2

4   10

regenten


Het geheel van de bestuurselite in de Nederlandse Republiek.
Bron: bataviawerf.nl

3

4   2

worp


Zware, dwarsscheeps en horizontaal over de achtersteven geplaatste balken die het spantwerk van de spiegel vormen. Zij stoten met de uiteinden tegen de rantsoenhouten en bepalen de vorm van de spiegel.  
Bron: bataviawerf.nl

4

3   10

kim


De overgang op een scheepsboord van het vlak naar het boeisel. De kim is de plaats waar een schip op rust als het droog valt. Daarom is op die plaats dikwijls een zwaardere boordplank aangebracht.
Bron: bataviawerf.nl

5

2   3

bestek


Het geheel van geschreven bijzonderheden voor het bouwen van een schip. Bij het bestek hoort ook een lijst van afmetingen en soorten van materialen en een lijst met de voornaamste bouwafmetingen.
Bron: bataviawerf.nl

6

2   2

galjoen


Uitbouw van de romp die vóór de bak en op gelijke hoogte daarmee een geheel vormt. Het galjoen draagt aan de voorkant dikwijls een steven- of schegversiering, bestaande uit een min of meer groot beeldhouwwerk, op Nederlandse schepen veelal een leeuw. Dit beeld steunt op de tot scheg uitgebouwde voorsteven. Naar achter toe bakenen de r [..]
Bron: bataviawerf.nl

7

2   1

klampen


Hier: tijdelijke stukken hout in verschillende vormen (hoog, plat, kort, lang) die tijdens de bouw tijdelijk aan de binnenkant van de huid aangebracht worden om, samen met de dommekrachten en Klaas Jacobsen, de huidplanken op hun plaats te houden.
Bron: bataviawerf.nl

8

2   3

klis


Houten verbindingsstuk. Zie klamp.
Bron: bataviawerf.nl

9

2   1

knoop


Hier: het punt van samenkomst van de kiel en de voorsteven; de knoop is een belangrijk meetpunt.
Bron: bataviawerf.nl

10

2   3

overloop


Het onderste doorlopende dek.  
Bron: bataviawerf.nl


Login in om alle 109 betekenissen te bekijken