Loraine

Upvotes ontvangen2556
Downvotes ontvangen2319
Karma:238 (upvotes-downvotes)0 verdiende Badges

Geen badges gevonden.Betekenissen (201)

1

113   75

commercieel


Op winst gericht. De meeste bedrijven zijn commercieel ingesteld, omdat zij winst willen behalen.


Een voorbeeld is de commerciële televisie. De omroepen en zenders hiervan worden niet betaald van belastinggeld, maar uit reclamegeld. De publieke omroep (hier in Nederland, NED1, NED2 en NED3) wordt wel betaald van belastinggeld en is dan ook niet commercieel.
Loraine - 10 augustus 2011

2

91   76

principe


Een zelfgekozen regel. Iemand die uit principe doordeweeks geen alcohol drinkt. Of iemand die uit principe nooit met de auto naar de supermarkt gaat. Principes verschillen van persoon tot persoon en iedereen heeft zo eigen principes.
Loraine - 7 augustus 2011

3

77   46

impulsief


Handelen zonder na te denken.


Supermarkten spelen handig in op impulsiviteit. Zij leggen bij de kassa producten neer zoals Mars, Tic Tac, Twix, Kinder Bueno etc. om klanten zo te verleiden uit een impuls snoep aan te schaffen.
Loraine - 8 augustus 2011

4

75   38

abstraheren


Het woord abstraheren is afkomstig van het Latijnse woord abstráhere. Dit betekent weglaten. Abstraheren is dan ook het weglaten van dingen. Meestal gaat het om het weglaten van alle onbelangrijke informatie. In de kunst is abstraheren ook een bekende kunststroming. Deze stijl staat ook wel bekend als de kunst van het weglaten. Bij abstracte kunst wordt de kunst gemaakt vanuit een bepaald abstract idee. De werkelijkheid is vaak nog wel te herkennen in abstracte kunst.
Loraine - 6 augustus 2011

5

72   70

pragmatisch


Iets is pragmatisch wanneer het zich richt op bruikbaarheid/nuttigheid. Iets is pragmatisch wanneer het praktisch is.


Een blikopener is bijvoorbeeld niet erg pragmatisch om een deur te openen. Een deurklink daarentegen is wel pragmatisch om een deur mee te openen.
Loraine - 2 augustus 2011

6

70   34

kwartaal


Een periode van drie maanden. Het is een kwart van een jaar, wat neerkomt op 13 weken, ook wel 91 dagen.
Loraine - 3 augustus 2011

7

68   38

conatief


Conatief is de mate waarin een consument geneigd is om te handelen. Het gaat hier zowel om gedragsintentie als daadwerkelijk gedrag, en zowel om actie als om doen.
Loraine - 3 augustus 2011

8

64   60

discipline


Discipline houdt in dat je de regels die gelden binnen jouw organisatie kent en dat je daarnaar handelt. Het tegengestelde van discipline is anarchie. Iemand die anarchisch handelt, houdt zich niet aan de regels.


Een gebruikelijke discipline binnen een bedrijf zou kunnen zijn dat je elke zakelijke afspraak per e-mail moet bevestigen. Een andere discipline zou kunnen zijn dat je geen geld achterover drukt binnen het bedrijf van je werkgever.
Loraine - 8 augustus 2011

9

54   50

bikkel


Een bikkel is een doorzetter. Iemand die flink moet doorzetten om zijn of haar doel te halen (bijvoorbeeld een examen of een target op het werk) moet flink bikkelen om dit doel te bereiken.
Loraine - 2 augustus 2011

10

51   30

gefascineerd


Geboeid en geïntrigeerd. Bij fascinatie komt een zekere bewondering kijken, vaak omdat iemand iets zelf niet kan of iets gewoon heel knap vindt.


"Ik was gefascineerd door de bewegingen van de ballerina's op het podium."
Loraine - 10 augustus 2011


Login in om alle 201 betekenissen te bekijken