Betekenis opportunisme
Wat betekent opportunisme? Hieronder vind je 10 betekenissen van het woord opportunisme. Je kunt ook zelf een definitie van opportunisme toevoegen.

1

25 Thumbs up   9 Thumbs down

opportunisme


persoon die zonder ethisch of moreel besef de mogelijkheden van dat moment gebruikt.
a.c.bouwmeester - 21 december 2014

2

27 Thumbs up   14 Thumbs down

opportunisme


Ergens voor gaan zonder rekening te houden met gevoelens van anderen of de consequenties. Als iemand opportunistisch is gaat het die persoon alleen om de omstandigheden van dat moment en om er zelf beter van te worden en een hoger doel te bereiken. Ze maken gebruik van de situatie en het kan als aanvallend, onnadenkend en bot overkomen, omdat er vaak geen rekening met anderen wordt gehouden. Zaken zoals beleefdheid, meelevendheid en begrip zijn dan niet aan de orde. Opportunisme heeft een negatieve lading al zou je dat niet denken omdat het verwijst naar het Engelse “ opportunities” wat kansen betekent.
syl123 - 21 september 2017

3

15 Thumbs up   6 Thumbs down

opportunisme


Van Dale: het handelen zonder bepaald beginsel waarbij men ernaar streeft elke omstandigheid ten gunste van zich of zijn partij aan te wenden (ongeacht de consequenties voor de vrijheid van anderen, H [..]
Bron: vrijspreker.nl

4

9 Thumbs up   4 Thumbs down

opportunisme


Het bewust of onbewust alleen zijn of haar gevoel boven dat van ander te zetten . Zonder daarbij zich om andermans gevoelens te bekommeren . Een eenzijdige uitwisseling van emotie die zich voor diegeen als volstrekt normaal word gevonden .
anoniem - 26 december 2017

5

8 Thumbs up   4 Thumbs down

opportunisme


Het is iemand, die zichzelf meer lief heeft als de ander. Met ook Egoistische en Narcistische kenmerken. Een wolf in schaapskleren. De vijand van God, die zich voordoet als een engel van het licht. Het kan zich ook helaas voordoen in een vriendschap/ relatie.
Marja Grandia - 5 september 2020

6

8 Thumbs up   5 Thumbs down

opportunisme


op·por·tu·nis·me (het; o) politiek die, zonder bep. beginselen, alleen rekening houdt met de omstandigheden
Bron: vandale.nl

7

7 Thumbs up   4 Thumbs down

opportunisme


Het beste nemen wat voor de opportunist het beste uitkomt,zonder rekening te houden met andere personen die hier nadeel mee wordt berokkent, bvb, iets toeeigenen zonder rekening te houden dat iemand anders hierdoor leed wordt aangedaan!!!!
Wynens Rene - 6 maart 2017

8

8 Thumbs up   5 Thumbs down

opportunisme


Iets doen zonder dat je er goed over hebt nagedacht maar met als doel om een verandering of verbetering te bereiken. Er wordt geen rekening gehouden met uitgangspunten of principes maar alleen met de omstandigheden. De activiteiten die op dat moment worden gedaan, worden ingegeven door wat er op dat specifieke moment gebeurt. Iemand die op deze manier bezig is wordt een opportunist genoemd. Een opportunist past zich aan elke situatie aan. Op die manier hoopt deze voor zichzelf het meeste voordeel uit de situatie te slepen. Een opportunist is dus onbetrouwbaar. Het is haast onmogelijk om met zo’n persoon samen te werken.
Guy Oldenkotte - 18 september 2017

9

8 Thumbs up   8 Thumbs down

opportunisme


Handelen naar de mogelijkheden van het betreffende moment
Bron: www.dokterdokter.nl

10

5 Thumbs up   5 Thumbs down

opportunisme


Opportunisme (Latijn opportunus) is handelen zonder rekening te houden met principes, alleen met de omstandigheden. Iemand die zonder principes handelt wordt wel een opportunist genoemd. De term oppor [..]
Bron: nl.wikipedia.org

<< opzwellen opzoeken >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen