Betekenis narcist
Wat betekent narcist? Hieronder vind je 3 betekenissen van het woord narcist. Je kunt ook zelf een definitie van narcist toevoegen.

1

22   4

narcist


Een narcist is iemand geobsedeerd is door zichzelf, zijn eigen uiterlijk en persoonlijkheid. Een narcist heeft het vaak moeilijk om zich in te leven in anderen, handelt extreem egoïstisch en is dominant.

Hoewel een narcist naar de buitenwereld toe veel zelfvertrouwen uitstraalt, heeft hij in werkelijkheid een laag zelfbeeld, maar compenseert hij dit door zichzelf als beter en belangrijker dan anderen voor te doen.

Narcisten houden geen rekening met de mening of gevoelens van anderen, maar ook dit is een compensatiemechanisme: in werkelijkheid is de narcist zo gevoelig voor kritiek dat hij deze zonder enige overweging meteen weer 'afkaatst'.

Een opmerkelijk verschijnsel waaraan men narcisten vaak meteen kan herkennen, is het feit dat ze naar bewondering van anderen zoeken en die proberen uit te lokken. Voorts hebben narcisten het moeilijk met duurzame relaties, omdat ze erg wantrouwig kunnen zijn.
martijnver - 9 september 2018

2

13   8

narcist


Narcisme is een freudiaanse term uit de psychologie. Het is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met de eigen persoonlijkheid (vaak het uiterlijk), egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen. Iemand die narcistisch gedrag vertoont, noemt men een narcist.
post - 25 maart 2018

3

4   0

narcist


Narcist is een woord dat is afgeleid uit de Griekse mythologie. Het verwijst naar een mythisch persoon met de naam Narcissus, die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld. Een narcist is dan ook iemand die geobsedeerd is door zichzelf. Iemand die narcistisch gedrag vertoont is vaak een egoïstisch persoon die een gebrek heeft aan inlevingsvermogen en voornamelijk aan zichzelf denkt.
turelinckx - 5 april 2014

Betekenis van narcist toevoegen.
Aantal woorden:
Naam:
E-mail: (* optioneel)

<< tattas zwaluw tattoo >>
Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen