Betekenis naïef
Wat betekent naïef? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord naïef. Je kunt ook zelf een definitie van naïef toevoegen.

1

59   14

naïef


Iemand die naïef is, vertrouwt anderen te gemakkelijk en gelooft wat hem vertelt wordt, zonder met een kritische blik naar de gedane beweringen te kijken.

Naïeve mensen geven geen blijk van scepsis, gaan ervan uit dat de dingen altijd zijn zoals ze gepresenteerd worden en zien nooit een reden om anderen te wantrouwen. Ze zijn onbezorgd en onschuldig, maar vaak ook onervaren waardoor ze eenvoudig te misleiden of bedriegen zijn.

Naïviteit is niet enkel en alleen een negatieve eigenschap. Een zekere kinderlijke naïviteit maakt ook dat je openstaat voor nieuwe ervaringen en alle dingen, mensen en ideeën een kans wilt geven. Je neemt daarbij het risico dat er misbruik zal worden gemaakt van je goedgelovigheid, maar tegelijkertijd biedt het ook de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren kennen.


Hij is echt een leuke jongen, maar zo naïef; je kan hem echt alles wijsmaken.
martijnver - 7 oktober 2018

2

33   20

naïef


Naief(Naïviteit) is een houding welke gekenmerkt wordt door onwetendheid en goedgelovigheid.

Denk je dat je de staatloterij wint? Naief.
Denk je dat deze Deo je aan aan vriendin helpt? Naief..
Denk je dat je rijk kunt worden met je bandje? Naief..

Geloof je alles wat op tv en in advertenties gezegd word? Dan ben je erg naief. Naiviteit is vaak ontwetendheid. Kinderen zijn erg naief, en te goedgelovig.
Merel - 25 juli 2012

3

1   1

naïef


Goeggelovig zijn, jezelf van alles laten geloven, terwijl het bedrog of slecht is voor je is. Niet doortastend zijn. Alles van anderen geloven.
Chefara - 25 november 2020

4

16   24

naïef


Het woord naïef komt oorspronkelijk van het Franse naïef. Belangrijke synoniemen zijn: argeloos, goedgelovig, kinderlijk, onbezorgd en eenvoudig. Over het algemeen heeft naïviteit een negatieve bijklank: "Het is een goede jongen, maar hij is ontzettend naïef als het om financiën gaat", maar naïviteit kan ook als een positieve eigenschap worden beschouwd: "Zij is nog zo heerlijk kinderlijk naïef." Doorgaans wordt dan ook een strikt onderscheid gemaakt tussen kinderachtige naïviteit (negatieve eigenschap: onvermogen) en kinderlijke naïviteit (positieve eigenschap: onschuld).
Er wordt dus veel "MISBRUIK" van andermans naïviteit gemaakt: hoe noem je iemand die naïviteit van mensen misbruikt?
A.R. Girbes sr - 23 december 2015

Betekenis van naïef toevoegen.
Aantal woorden:
Naam:
E-mail: (* optioneel)

<< Nudge olympische ringen >>
Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen