Betekenis institutioneel
Wat betekent institutioneel? Hieronder vind je 6 betekenissen van het woord institutioneel. Je kunt ook zelf een definitie van institutioneel toevoegen.

1

44 Thumbs up   8 Thumbs down

institutioneel


Alles wat betrekking heeft op instellingen, instituten of organisaties, of daarvan afhangt.

Het kan gaan om iets dat behoort tot een instituut (bijvoorbeeld institutionele beleggers), iets dat betrekking heeft op een instituut (bijvoorbeeld institutionele administratie, de administratie die uitgaat van staatsinstellingen), iets dat gericht is op een instituut (bijvoorbeeld institutioneel wantrouwen, wantrouwen van de burger jegens de overheidsinstellingen).

'Institutioneel' heeft in bepaalde contexten een betekenis die gedeeltelijk overlapt met die van 'structureel': iets dat systematisch en complex is, en het instituut (de overheid, de maatschappij) doordringt in al haar facetten.

In een juridische context bedoelt men met 'institutioneel' vooral: wat een verband houdt met staatsinstellingen of staatsrecht.


Institutionele corruptie is corruptie die diep verankerd zit binnen de cultuur en de werking van staatsinstellingen.
martijnver - 7 oktober 2018

2

31 Thumbs up   7 Thumbs down

institutioneel


Wat te maken heeft met (staats-)instellingen, instituten of organisaties.

Het kan gaan om:
- iets dat behoort tot een instituut (bijvoorbeeld institutionele beleggers, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen die als organisatie grote bedragen beleggen)
- iets dat gericht is op een instituut (bijvoorbeeld institutioneel wantrouwen, wantrouwen van de burger jegens de overheidsinstellingen)
- iets dat betrekking heeft op een instituut (bijvoorbeeld institutionele administratie, de administratie die uitgaat van en verband houdt met (staats-)instellingen

In bepaalde gevallen kan de betekenis van 'institutioneel' gedeeltelijk overlappen met die van 'structureel': iets dat systematisch en complex is, en het instituut (de overheid, de maatschappij) doordringt in al haar facetten.

Wanneer dit woord in een juridische context wordt gebruikt, ligt de nadruk vooral op de relatie met staatsinstellingen of staatsrecht.


Institutioneel racisme is racisme dat in de structuur en organisatie van onze samenleving verankerd zit.
martijnver - 23 augustus 2018

3

16 Thumbs up   12 Thumbs down

institutioneel


Tot een instelling behorend. Er worden ook wel eens institutionele onderzoeken uitgevoerd, dat houdt in dat er onderzoek wordt gedaan naar het handelen van bepaalde instituten.


Hij is geen particuliere belegger, maar een instutionele belegger.
Loraine - 11 augustus 2011

4

1 Thumbs up   0 Thumbs down

institutioneel


institutioneel betekent dat iets tot een bepaalde instelling behoort
anoniem - 6 juni 2019

5

0 Thumbs up   4 Thumbs down

institutioneel


Zeer sterke racisme en pesterijen vanuit overheid of door de lange arm van de overheid een school, een woning corporatie of uitkerings instantie de overheid maakt dan leven van gekleurde mensen moeilijk door pesterijen en enge regels.
anoniem - 8 augustus 2022

6

7 Thumbs up   18 Thumbs down

institutioneel


Iets wat institutioneel is maakt deel uit van een instelling. Voorbeelden hiervan zijn banken, verzekeringen en staatsinstellingen.
katrien - 31 augustus 2011

<< inspiraties intemperantie >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen