Betekenis demarcatie
Wat betekent demarcatie? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord demarcatie. Je kunt ook zelf een definitie van demarcatie toevoegen.

1

14 Thumbs up   0 Thumbs down

demarcatie


Een grens, afbakening of lijn die twee elementen van elkaar scheidt.

Enerzijds kan het gaan om een figuurlijke scheiding, een afbakening van twee concepten die sterk met elkaar verwant zijn of overlappen. Denk bijvoorbeeld aan de grens tussen twee studiegebieden als sociologie en politicologie, of chemie en fysica.

Anderzijds slaat demarcatie in het internationaal recht op de fysieke, aanwijsbare grens tussen twee landen, staten of invloedssferen, niet zelden wanneer die twee entiteiten in conflict zijn met elkaar.


Een bekend voorbeeld van een hedendaagse demarcatielijn is de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Beide staten verkeren officieel nog in oorlog, en de demarcatie is vaak het onderwerp van spanningen of discussies.


Synoniemen van demarcatie zijn: afbakening, scheiding, grens(-lijn).


De demarcatie tussen Noord- en Zuid-Korea steek je niet zomaar over: beide landen bewaken de grens met een indrukwekkende militaire aanwezigheid.
martijnver - 22 augustus 2018

2

6 Thumbs up   3 Thumbs down

demarcatie


Demarcatie is een woord dat je gebruikt als aanduiding/afscheiding. In de medische wereld is demarcatie bijvoorbeeld de grens tussen dode huid en levende huid.
Loraine - 3 augustus 2011

3

8 Thumbs up   5 Thumbs down

demarcatie


Demarctie is een afscheiding of afbakening die voornamelijk wordt gebruikt om de grens tussen dood en levend weefsel aan te duiden.
katrien - 23 augustus 2011

4

7 Thumbs up   4 Thumbs down

demarcatie


Demarcatie in onderzoek is een afbakening van het onderzoeksgebied waarin besloten wordt waar precies onderzoek naar gedaan wordt en wat buiten beschouwing wordt gelaten.
Ralph - 9 februari 2016

<< Deman DeMarco >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen