Betekenis Oïdium
Wat betekent Oïdium? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord Oïdium. Je kunt ook zelf een definitie van Oïdium toevoegen.

1

0   0

Oïdium


Echte meeldauw. Belangrijkste schimmelziekte op Vitis vinifera - druiven. De meeste oude druivenrassen zijn erg vatbaar. Meer info over ziekten en plagen bij druiven.
Bron: houtwal.be

2

0   0

Oïdium


Meeldauw, een zwam die parasiteert op het ontluikende groen en het vruchtbeginsel van de druivenstok. De ziekte manifesteert zich als een witbepoederde of witbedauwde laag op de bladeren. De vruchtjes verschrompelen en vallen af.
Bron: wijnkalender.be

3

0   0

Oïdium


Ziekte van de wijnstok veroorzaakt door een schimmel, die tot uiting komt in een grijze kleur en uitdroging van de druiven. Wordt behandeld met zwavel.
anoniem - 17 februari 2016

4

0   0

Oïdium


Schimmelziekte die ook wel meeldauw (Eng. powdery mildew, D. echter Mehltau) wordt genoemd. De veel gebruikte wetenschappelijke naam Oïdium tuckeri is onderhand vervangen door de officiële naam Uncinula necator. Het is een zeer schadelijke schimmel die alle groene delen van de druivenplant aantast. Er is over de aangetaste delen een meelachtig poederig laagje waar te nemen. Zowel bladeren, druiven als stengels kunnen zwaar door de schimmel worden aangetast. Niet zelden gaat een groot deel van de druiven verloren. Door Oïdium aangetaste druiven geven een schimmelige geur en smaak aan wijn en zijn daarom niet geschikt voor vinifcatie. In tegenstelling tot de meeste andere schimmels kan deze schimmel zich ook goed ontwikkelen zonder regenachtig weer. Alleen al een hoge luchtvochtigheid en een hoge temperatuur veroorzaken een snelle ontwikkeling. Ook zijn grote wisselingen in temperatuur tussen dag en nacht bevorderlijk voor deze schimmel. Oïdium werd ongewild in 1845 vanuit de Verenigde Staten in Engeland geïntroduceerd en verspreidde zich vervolgens met grote snelheid over bijna alle Europese wijngaarden en richtte daar een ware ravage aan. Samen met de eveneens omstreeks die tijd geïmporteerde plagen Peronospora (schimmel) en Phylloxera (insect) veroorzaakte Oïdium de diepste crisis die de Europese wijnbouw ooit heeft gekend. De bestrijding van Oïdium bleek effectief te kunnen worden uitgevoerd met tot zeer fijn poeder vermalen vaste zwavel. Deze zwavel wordt in de wijngaard over de planten verstoven en brengt grote schade aan de schimmel toe. Er zijn ook modernere fungiciden (schimmeldoders) voor de bestrijding van Oïdium.
anoniem - 17 februari 2016

Betekenis van Oïdium toevoegen.
Aantal woorden:
Naam:
E-mail: (* optioneel)

<< Oeverplant okselknop >>
Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen