Betekenis Assertief
Wat betekent Assertief? Hieronder vind je 9 betekenissen van het woord Assertief. Je kunt ook zelf een definitie van Assertief toevoegen.

1

11 Thumbs up   1 Thumbs down

Assertief


Wie zelfzeker voor zijn eigen belangen durft uitkomen, is assertief. Assertieve mensen zijn mondig, durven uitkomen voor hun mening, staan erop dat ze correct behandeld worden en vragen respect, zonder hierbij de rechten van anderen te schenden of de omgeving (bewust) negatief te beïnvloeden.

Assertiviteit is de gulden middenweg tussen agressiviteit (anderen onder druk zetten, aanvallen, benadelen om om jouw doelen na te streven) en subassertiviteit (niet voor jezelf opkomen, jezelf altijd op de tweede plaats stellen, jezelf als minderwaardig behandelen).

Assertiviteit is een positieve eigenschap, die de meeste mensen verwerven door als kind om te gaan en te spelen met anderen, en daarbij leren hoe ze hun eigen belangen in een groep verdedigen zonder andere kinderen daarbij pijn te doen. Mensen die erg verlegen of angstig zijn, hebben soms baat bij een assertiviteitstraining; assertiviteit wordt namelijk ook als een groot pluspunt gezien op de werkvloer.


Dat verlegen kind zou moeten leren om wat assertiever te zijn, anders zullen anderen altijd misbruik maken van hem.
martijnver - 7 oktober 2018

2

6 Thumbs up   4 Thumbs down

Assertief


Iemand die zelf initiatief neemt om te doen wat hij wil doen. Dit kan met werk zijn, waarbij je dingen onderneemt. Maar ook in sociaal gedrag.
Iemand die assertief is, neemt zelf het initiatief bij een gesprek, en straalt vaak zelfvertrouwen uit.
Om assertief te zijn is vaak wel motivatie nodig.


Moeders tegen zusje: Kun je vragen of mark de afwas doet?
zusje: Dat heeft ie al gedaan, hij is nu bezig met zijn huiswerk.
Moeders: Wat is ie toch assertief.
Meman - 25 juli 2012

3

2 Thumbs up   0 Thumbs down

Assertief


De betekenis van assertief is zelfverzekerd, initatief nemend
RICO - 20 oktober 2016

4

2 Thumbs up   1 Thumbs down

Assertief


Assertief betekent zelfverzekerd Als je assertief bent kom je op voor je eigen belangen op een manier die respectvol is. Een assertief persoon straalt zekerheid uit, en komt op voor zichzelf en zijn eigen mening. Vaak wordt gedacht dat een assertief persoon een ‘nee zegger’ is, maar dat is niet het geval. Ze zeggen alles wat ze op hun h [..]
Bron: wat-betekent.nl (offline)

5

2 Thumbs up   1 Thumbs down

Assertief


Het vermogen om voor jezelf op te komen of je visie en standpunten te delen. Iemand die assertief is heeft een eigen mening of standpunten en is niet bevreesd die met anderen te delen. Deze persoon laat echter elke persoon in zijn of haar eigen waarde wanneer hij of zij z’n mening deelt. Men hoeft het daarbij niet met elkaar eens te zijn, maar een persoon die assertief is zal moeite doen om de argumenten die hij of zij heeft, kenbaar te maken. Behalve de standpunten kenbaar te maken zal deze persoon ook goed luisteren om zo adequaat te kunnen reageren op wat de ander zegt.
Guy Oldenkotte - 18 september 2017

6

1 Thumbs up   1 Thumbs down

Assertief


Assertiviteit is een verzamelbegrip dat gebruikt wordt in de sociale psychologie. Het betreft de omgang met andere mensen in relaties, werk, scholing en andere sociale situaties.
Bron: nl.wikipedia.org

7

1 Thumbs up   1 Thumbs down

Assertief


Iemand die assertief is, is zelfverzekerd en is niet bang om nee te zeggen of aan te geven wat hij wil of gelooft. Hij is eerlijk, respectvol, maar wel direct naar anderen toe. Hij houdt niet alleen rekening houdt met de gevoelens of doelen van anderen, maar bovenal met die van zichzelf en hij kan heel goed voor zichzelf opkomen. Dat is vooral in het bedrijfsleven heel belangrijk. Niet iedereen heeft het in zich om assertief te zijn, maar je kunt dit wel leren en zo ook oefenen naar anderen toe. Bovenal is belangrijk te weten dat je anderen in hun waarde laat.
syl123 - 21 september 2017

8

0 Thumbs up   1 Thumbs down

Assertief


 as·ser·tief bn zelfbewust, zelfverzekerd
Bron: vandale.nl

9

0 Thumbs up   1 Thumbs down

Assertief


in staat om voor zichzelf op te komen
anoniem - 17 februari 2016

<< associatie asiel bieden >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen