Betekenis vuursteen

Wat betekent vuursteen? Hieronder vind je 8 betekenissen van het woord vuursteen. Je kunt ook zelf een definitie van vuursteen toevoegen.

1.

0   0

Vuursteen


Gesteentesoort met een amorfe, glasachtige structuur. De naam refereert aan de eigenschap dat vuursteen vonken produceert wanneer het tegen ijzer of pyriet wordt geslagen. Over het ontstaan van vuursteen lopen de meningen uiteen, maar het is wel duidelijk dat de vorming in kalksteen heeft plaatsgevonden en het gevolg is van een geleidelijk silicificatieproces van kalk. De meeste vuursteen is aanwezig in kalksteenlagen uit het Krijt (ca. 100 miljoen jaar oud). Oorspronkelijke voorkomens van vuursteen vinden we onder meer in het zuidwestelijke deel van het Oostzeegebied (Zweden en Denemarken), Zuid-Limburg, België en Frankrijk. Vuursteenknollen zijn er in allerlei vormen. De grootte varieert van enkele mm tot exemplaren van meer dan 50 cm. De buitenkant van de knollen bestaat uit een soort schors die cortex genoemd wordt. De meeste vuursteen is zwart, grijs of wit van kleur. Vuursteen is niet altijd homogeen van structuur, insluitsels en onzuiverheden komen regelmatig voor. Vanwege de fysische eigenschappen - vuursteen splijt als glas - was het zeer geschikt om werktuigen van te maken. Vuursteen wordt daarom ook wel het 'staal van de steentijd' genoemd. In Noord-Nederland zijn er geen primaire voorkomens van vuursteen. De vuurstenen die hier gevonden worden, zijn afkomstig uit Scandinavië en hier achtergelaten door het landijs tijdens de voorlaatste ijstijd, het Saalien. Door het glaciale transport en allerlei andere fysische processen zijn de knollen van slechte kwaliteit en vaak relatief klein. Daarom konden er alleen kleine voorwerpen van vervaardigd worden. Vooral in latere fasen van de prehistorie, vanaf het Neolithicum, werden grotere werktuigen zoals bijlen, dolken en sikkels geïmporteerd uit Scandinavië, Noord-Duitsland (Helgoland) en Noord-Frankrijk (o.a. uit Le Grand Pressigny).
Bron: www.encyclopediedrenthe.nl

2.

0   0

Vuursteen


gesteente met scherpe kanten dat prehistorische mens als werktuig had.
Bron: scholieren.com

3.

0   0

vuursteen


(engels: flint) De donkergrijze of zwarte hoornkiezelvariant.
Bron: aat-ned.nl

4.

0   0

Vuursteen


Silex
Bron: complete-encyclopedie.nl

5.

0   0

Vuursteen


Vuursteen of keisteen, silex of flint ("flinterdun") is een gesteente dat vaak in klompen in kalksteen wordt aangetroffen en meestal bruin of grijs van kleur is. Dergelijke 'klompen' worden in de geologie 'concreties' genoemd. De in het tijdperk van het Laat-Krijt afgezette vuursteenconcreties zijn zeer vormrijk en variëren van langwerpige platen tot gewei- en botvormige stenen. Vuursteen bestaat uit cryptokristallijn siliciumdioxide (kwarts) en veel (chemisch gebonden) water. Het is een erg hard (7 op de Hardheidsschaal van Mohs), clastisch gesteente dat voornamelijk aangetroffen wordt in opgevulde graafgangen van kreeftachtigen. Bij een harde slag op een stuk vuursteen ontstaat er vaak een schelpvormig breukvlak met scherpe kanten. Dit ontstaat door een spanningsgolf in het gesteente door de inslag. Het gesteente wordt vuursteen genoemd omdat een slag met een stuk vuursteen op een stuk ijzer of pyriet kan resulteren in vonken, waarmee, met de nodige ervaring, een droog, brandbaar materiaal (zoals een plukje los katoen of gedroogd mos, of tondelzwam) aangestoken kan worden. De vonken ontstaan door kleine ijzerdeeltjes die spontaan in de lucht oxideren waarbij veel warmte vrij komt zodat de deeltjes gaan gloeien.
Bron: nl.wikipedia.org

6.

0   0

VUURSTEEN


Wordt gezegd van een wijn waarvan het aroma doet denken aan vuursteen die zojuist vonken heeft gegeven. Deze geur is vooral merkbaar in wijnen die op kalkrijke bodems groeien, zoals in Sancerre. De minerale tonen ontwikkelen zich bij het ouderen tot de kerosine- of dieselaroma's die men in sommige Elzasser Rieslings aantreft.
anoniem op 2016-02-17

7.

0   0

vuursteen


Hard gesteente, bestaand uit microkristallijne (fijnverdeelde) kwarts1, in Nederland vooral bekend in de vorm van knollen en/of platen in de Limburgse mergel2 en als korrels in de verweringsproducten hiervan (syn. pp hoornsteen, silex; zie ook flint, vlees). De vuursteen die als bijproduct bij de me…
anoniem op 2016-02-17

8.

0   0

vuursteen


Hard gesteente, bestaand uit microkristallijne (fijnverdeelde) kwarts1, in Nederland vooral bekend in de vorm van knollen en/of platen in de Limburgse mergel2 en als korrels in de verweringsproducten hiervan (syn. pp hoornsteen, silex; zie ook flint, vlees). De vuursteen die als bijproduct bij de me…
anoniem op 2016-02-17


Betekenis van vuursteen toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< vuurslagen vuursteensloten >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen