Betekenis textiel

Wat betekent textiel? Hieronder vind je 7 betekenissen van het woord textiel. Je kunt ook zelf een definitie van textiel toevoegen.

1.

7   2

Textiel


Textiel is letterlijk "al wat geweven is". Het woord is afgeleid van het Latijnse woord "texere" dat weven betekent. De textielproducten zoals die vroeger in een manufactuur werden geweven, noemt men wel manufacturen. In het moderne spraakgebruik wordt textiel veel ruimer gebruikt: textiel is een materiaal, dat bestaat uit filamenten (eindloze draden) of vezels (korte stukjes draad). Textiel is praktisch altijd vervormbaar en kan een-, twee- of driedimensionaal zijn. De samenhang in het textiele materiaal ontstaat door de grondstoffen te spinnen, twijnen (of kableren of slaan), weven, breien, knopen, vlechten of door er vilt (een soort harig vlies) van te vormen. Na het spinnen is een eendimensionale textiel ontstaan: het garen. Ook getwijnde, gekableerde of geslagen textiel (twijn, touw of kabel) noemen we eendimensionaal omdat de dikte vergeleken met de lengte zeer klein is. Gebreide, geweven, gevlochten en geknoopte textiel gaat uit van garen en is meestal tweedimensionaal en in uitzonderingsgevallen driedimensionaal (afstandsweefsel of breisel, slangen, en zakken). Gevlochten textiel is een- (koord), twee- (band) of driedimensioneel (omvlechtingen). Bij de vliesvorming is in tegenstelling tot de andere technieken geen garen nodig. Ook met losse vezels kan een textiel materiaal gevormd worden (o.a vilt). Vliezen zijn tweedimensionaal. Van textiel worden onder andere kleding (waaronder bedrijfs- en beschermende kleding), huishoudtextiel, woningtextiel, technische textiel, geotextiel, rubberversterking en kunststofversterking gemaakt. Verder wordt textiel in allerlei hobby´s en in de kunst toegepast. De ontwikkeling van spinnen en weven van katoen is vanaf 3400 v.Chr. in Egypte begonnen. Ook de zijdecultuur kan bogen op een lange geschiedenis, vanaf 2600 v.Chr. wordt in China zijde gesponnen en tot stoffen geweven. Er zijn bronnen die veronderstellen dat de textiel- en weefkunst al veel ouder is (20.000 v.Chr.), uit een van de belangrijkste vondsten van de laatste decennia, de ijsmummie Ötzi, blijkt in ieder geval dat hij in die tijd (3100 v Chr.) nog geen geweven textiel droeg.
Bron: nl.wikipedia.org

2.

5   1

textiel


zelfstandig naamwoord - weefsel gemaakt van draden
Voorbeeld: deze tas is gemaakt van textiel
synoniemen: stof goed [2]
Bron: www.muiswerk.nl

3.

4   1

Textiel


Doek, Dracht, Goed, Kleergoed, Kleren, Materie, Plunje, Spul, Stof, Weefsel; Dracht, Kledij, Kleding, Kleed, Kleedsel, Kleergoed, Kleren, Tenue, Uitdossing
Bron: complete-encyclopedie.nl

4.

1   1

textiel


textiel zn. ‘geweven stof’ Nnl. textiel eerst als bn. ‘inzake het weven’ in de textiele industrie [1885; WNT vaart I], het zn. textiel ‘geweven stof’ eerst in samenstellingen zoals de textiel-industrie, de vervaardiging van geweven stoffen [1886; Archief Eemland], textielfabrikant [1914; WNT], dan als simplex textiel ‘de textielnijverheid’ in belangrijke orders ... zooals dat voor de textiel in Lancashire reeds te bemerken valt [1935; Groene Amsterdammer], ‘geweven stof(fen)’ in niet genoeg ijzer meer, noch koper, nikkel, textiel [1937; Groene Amsterdammer], het bleken van textiel of papier [1948; WNT], ook wel ‘kleding’ in zonder textiel [1959; WNT], textiel is mode [1974; WNT]. Ontleend via Frans textile ‘weefsel, geweven stof’ [1872; TLF] aan Latijn textilis ‘weefsel, doek’, zelfstandig gebruik van textilis ‘geweven’, een afleiding van het verl.deelw. van texere ‘weven, vlechten; timmeren’, zie → techniek. Het bn. textiel ‘inzake weefsel’ verdwijnt in de loop van de 20e eeuw, behalve in de vaste verbinding textiele kunst, bijv. in textiele kunst ... die voortbrengselen, welke tot stand komen door middel van weven, vlechten of knoopen [1925; WNT].
Bron: etymologiebank.nl

5.

1   1

textiel


Textiel is letterlijk "al wat geweven is". Het woord is afgeleid van het Latijnse woord "texere" dat weven betekent. In het moderne spraakgebruik wordt textiel veel ruimer gebruikt: textiel is een materiaal, dat bestaat uit filamenten (eindloze draden) of vezels (korte stukjes draad). Textiel is praktisch altijd vervormbaar en kan een, twee- of driedimensionaal zijn. De samenhang in het textiele materiaal ontstaat door de grondstoffen te spinnen, twijnen (of kableren of slaan), weven, breien, knopen, vlechten of door er vilt (een soort harig vlies) van te vormen.
Bron: koopcenter.be

6.

1   2

textiel


betrekking hebbend op textiel Is dat een textiel voorwerp? enkelvoud meervoud naamwoord textiel - verkleinwoord - -
Bron: nl.wiktionary.org

7.

0   1

textiel


textiel is een ander woord voor stof het word vaak gebruikt voor kleding
anoniem op 2016-12-15


Betekenis van textiel toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Texel textielindustrie >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen