Betekenis tapijt

Wat betekent tapijt? Hieronder vind je 11 betekenissen van het woord tapijt. Je kunt ook zelf een definitie van tapijt toevoegen.

1.

0   0

tapijt


zelfstandig naamwoord - kleed voor op de vloer
Voorbeeld: doe je schoenen uit, we hebben pas nieuw tapijt
Bron: www.muiswerk.nl

2.

0   0

tapijt


vloerkleed
Bron: nl.wiktionary.org

3.

0   0

tapijt


pel, behangsel
Bron: home.planet.nl/~dumon002/

4.

0   0

Tapijt


Tapijt is vloerbedekking van textiel die bestaat uit een drager van jute of kunststof waarop een bovenkant, de pool, is aangebracht van losse draadeinden of lussen van materialen zoals wol, kunstgaren, katoen of sisal. In deze betekenis wordt met tapijt het materiaal bedoeld waarmee de vloer bedekt kan worden en kan bijvoorbeeld gesproken worden van kamerbreed (van muur tot muur) tapijt, meestal vier meter breed. Daarnaast is een tapijt of karpet een los vloer- of wandkleed van dezelfde samenstelling als tapijt, en vaak geknoopt of geweven in een patroon of voorstelling. Het woord tapijt is afkomstig van het Perzische woord (تافته) tafta dat geweven betekent. In het Proto-Indisch is dit woord "taxta" (van tax: weven, werken), verwant met textiel. Bekende tapijtsoorten zijn het Aubussontapijt, Perzisch tapijt, Kaukasisch tapijt, Turkmeens tapijt, berbertapijt en de tapijten uit de (Franse) Manufacture de la Savonnerie.
Bron: nl.wikipedia.org

5.

0   0

Tapijt


Tapijt is een ondergrond die op indoorbanen voor tennis wordt gebruikt. Het voordeel van tapijt is dat het zachter is dan hardcourt en dus minder blessures oplevert. Het nadeel is dat tennissers er nauwelijks over kunnen glijden. Speleigenschappen van tapijt zijn: Hoge stuit Redelijk snel Veel wrijving met de bal De door de ATP aanbevolen tennisbal op tapijt is Penn ATP.
Bron: nl.wikipedia.org

6.

0   0

Tapijt


Tapijt is een gebruikelijke vorm van vloerbedekking. 
Bron: kijkenkiezen.nl

7.

0   0

tapijt


tapijt zn. ‘kleed’ Mnl. tapit ‘tapijt’ [1240; Bern.], tapit, tapijt ‘wandkleed, vloerkleed’ in de samenstelling tapijtmacre ‘vervaardiger van wand- of vloerkleden’ [1270; VMNW], die tapiten up onser stad huus [1385; MNW]; vnnl. tapijt ‘vloerkleed, dekkleed’ [1599; Kil.], ‘dekkleed, overtrek van een meubelstuk’ in sittende vp eenen stoel becleet met tapyttse [1613], ‘geweven wandbekleding’ in schilderijen en tapijten bedecken ... muyren [1657; WNT]. Ontleend aan Oudfrans tapiz ‘tapijt, vloerkleed’ [ca. 1160; TLF], eerder al tapid ‘id.’ [eind 11e eeuw; Rey] (Nieuwfrans tapis ‘tapijt’), dat zelf is ontleend aan middeleeuws Grieks tapḗtion, tapítion, klassiek Grieks tapḗtion, het verkleinwoord van tápēs (genitief tápētos) ‘tapijt, dekkleed, zwaar weefsel’, een oosters leenwoord van onzekere oorsprong. In het Middelnederlands komt ook de vorm tapete, tapeet voor, bijv. in soo sliep si op die tapete, die daer ghespreyet was [1480; MNW tapete]; ook Kiliaan kent naast tapijt de vorm tapeet [1599], en nog tot in de 19e eeuw wordt deze vorm in dichterlijke taal gebruikt, meestal in de betekenis ‘tapijt van planten of bloemen’, bijv. in 't frisch tapeet van 't groenend land [1809; WNT tapeet]. Deze vorm is in de late middeleeuwen ontleend aan Latijn tapēte, tapētum ‘tapijt, sprei, dekkleed’, dat eveneens ontleend is aan het Grieks. Vandaar Duits Tapete ‘behangsel’.
Bron: etymologiebank.nl

8.

0   0

tapijt


pel, behangsel
Bron: dumont-andre.nl

9.

0   0

tapijt


pel, behangsel
Bron: computergenealogie.org

10.

0   0

tapijt


pel, behangsel
Bron: home.planet.nl

11.

0   0

Tapijt


Tapijt, o. (-en), kamer-, vloerkleed (van wol enz.); kamerbehangsel; op het - (ter tafel, te berde, ter sprake) brengen. *-BEZEM, m. (-s). *-(EN)KLOPPER, m. (-s), zek. gereedschap; (ook) iem. die tapijten uitklopt. *-FABRIEK, v. (-en). *-MAKER, m. (-s). *-NAALD, v. (-en), naald waarmede tapijten genaaid worden. *-SHAWL, v. zek. vrouwenomslagdoek. *-SPIJKER, m. (-s), kleine spijker met platten kop. *-WERK, o. tapisserie, behangsel, wandbekleeding. *-WERKER, *-WEVER, m. (-s).
Bron: dbnl.org


Betekenis van tapijt toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Talbot-vingers tapi >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen