Betekenis staffel

Wat betekent staffel? Hieronder vind je 5 betekenissen van het woord staffel. Je kunt ook zelf een definitie van staffel toevoegen.

1.

2   0

Staffel


Het begrip staffel is in de handel (economie) een gradatie in een kwantumkorting. Bij toename van de hoeveelheid in de afname van een bepaald product of dienst neemt de verleende korting op de gebruikelijke prijs per staffel toe.
Bron: nl.wikipedia.org

2.

1   0

Staffel


Prijs die een bedrijf hanteert als norm voor de kostencalculaties [euro/stuk, euro/kg, euro/liter, etc.]. Kijk voor een toelichting bij: bedrijfseconomische-modellen.nl: uitsplitsing grondstoffen of bedrijfseconomische-modellen.nl: uitsplitsing arbeid {Kostencalculatie}.
Bron: fons-vernooij.nl

3.

1   0

Staffel


Een staffel is een aanvalstactiek gebruikt in het volleybal. Bij deze aanval is het de bedoeling om de verdediging op het verkeerde been te zetten door een aanvaller een schijnaanval te laten uitvoeren. Dit gebeurt doordat een aanvaller als het ware onder de bal door loopt en na zijn schijnaanval de bal geslagen wordt door een aanvaller die achter hem langs is gelopen. De eerste aanvaller heeft, als het goed is, het blok met zich meegetrokken, waardoor de tweede aanvaller kan slaan zonder door het blok gehinderd te worden. Dit vergt oefening en een perfecte timing tussen de twee aanvallers en de spelverdeler. De blokkering wordt meestal door de middenspeler weggetrokken, waardoor een buitenaanvaller/passer-loper of diagonaalspeler de bal ongehinderd kan slaan. De aanvaller valt door een loopactie op een onverwachte plaats aan.
Bron: nl.wikipedia.org

4.

2   1

staffel


staffel zn. ‘berekeningsmethode’ Nnl. staffel ‘berekening bij iedere saldowijziging’ eerst in samenstellingen en afleidingen, zoals in staffel-tarieven ‘tarieven die trapsgewijs stijgen of dalen naar gelang van de markttarieven’ [1899; Woordenschat], staffelmethode ‘zekere methode van renteberekening in rekeningcourant’ [1912; Kramers], staffelen “door beurtelings op te tellen en af te trekken het saldo van een reeks getallen bepalen” [1919; WNT staffelen], dan ook het simplex in (over looptijden van staatsleningen) geleidelijk aan verlengd, hetgeen ... door den staffel mogelijk wordt gemaakt [1938; Vaderland], staffel ‘volgens de staffelmethode gemaakte berekening; lijst waarop een renteberekening wordt geschreven’ [1950; Van Dale]. Ontleend aan (vooral zuidelijk) Duits Staffel ‘trapsgewijze indeling’, een betekenis die bij overdracht is ontstaan uit ‘graad, (trede van een) trap’, eerder ook al algemener Duits ‘stapelplaats’ [15e eeuw; Pfeifer], nog eerder staffal, stapfal ‘voetstuk’ [10e eeuw; Pfeifer], hetzelfde als → stapel.
Bron: etymologiebank.nl

5.

0   1

staffel


 • ( economie ) rente berekend over een bedrag op een rekening-courant over de periode tussen twee wijzigingen
 • eerste persoon enkelvoud tegenwoordige tijd van staffelen Ik staffel .
 • gebiedende wijs van staffelen Staffel !
 • (bij inversie) tweede persoon enkelvoud tegenwoordige tijd van staffelen Staffel je?
  Bron: nl.wiktionary.org


 • Betekenis van staffel toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << Staffany Staffelen >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen