Betekenis sinus

Wat betekent sinus? Hieronder vind je 10 betekenissen van het woord sinus. Je kunt ook zelf een definitie van sinus toevoegen.

1.

1   0

Sinus


Een holte of spleet.
Bron: nov-orchidee.nl

2.

0   0

Sinus


jongensnaam Betekenis: Verkorting van Gesinus. Deze naam komt vooral in Gronings en Drents voor.
Bron: meertens.knaw.nl

3.

0   0

Sinus


Holte, bocht, boezem
Bron: www.dokterdokter.nl

4.

0   0

Sinus


Bij gastropoden een inbochting van de mondrand.
Bron: geokring.nl

5.

0   0

Sinus


Bijholte, Holte
Bron: complete-encyclopedie.nl

6.

0   0

Sinus


Een sinusvormig signaal (kortweg 'sinus') is een basisvorm van wisselspanning of wisselstroom. Het is een signaal dat in de tijd gezien volgens een sinusfunctie verloopt. In de elektrotechniek en elektronica hebben sinusvormige (of sinusoïde) signalen een eigen betekenis.
Bron: nl.wikipedia.org

7.

0   0

sinus


sinus zn. ‘verhoudingsgetal’ Vnnl. in slinckerhoucx houckmaet (in de marge: Sinus) tot rechterhoucx houckmaet ‘(de verhouding) van de hoekmaat van de linkerhoek tot de hoekmaat van de rechterhoek: Sinus’ [1608; WNT Aanv.]; nnl. sinus ‘verhoudingsgetal’ in Trigonometrische ... Tafelen, waar in men de Sinus en Tangentes voor alle Graden van den Quadrant en alle Minuten van eenen Graad vind [1740; WNT Aanv.], ‘verhouding loodlijn tot straal’ [1847; Kramers]. Ontleend aan middeleeuws Latijn sinus ‘verhoudingsgetal’, klassiek Latijn ‘boog, welving, plooi van een toga’, verdere herkomst onbekend. Dat woord werd onder meer door Gerardo van Cremona (ca. 1114-1187) gebruikt ter vertaling van de Arabische term voor sinus; daarbij werden mogelijk Arabisch jība, jaib (wiskunde) ‘koorde van een hoek’ en jaib ‘bundel, plooi, halsopening van een kledingstuk’ aangezien voor hetzelfde woord, waardoor de keus op sinus viel. Arabisch jiba is ontleend aan Sanskrit jīvā ‘pees van een boog’ en in de wiskunde ‘koorde van een hoek, sinus van een hoek’; veel van de wiskundige kennis van de Arabieren is ontleend aan de kennis van de oude Indiērs, zie ook → nul. ♦ cosinus ‘sinus van het complement van een hoek’. Nnl. cosinus ‘verhoudingsgetal’ in Sinus Complementi of ook Co-Sinus, is de Sinus van eenen Hoek of Boog, welke met een anderen opgegeven Hoek of Boog, 90 Graaden beslaat [1777; WNT Aanv.], grootheidsbepalingen, die bij de driehoeksmeting te pas komen; zij zijn de sinus, cosinus, tangens ... [1856; WNT Aanv.]. Internationale wetenschappelijke term, verkorting van middeleeuws Latijn complementi sinus ‘sinus van het complement’; de verkorting is waarschijnlijk in 1620 bedacht door de Engelse wiskundige Edmund Gunter (1581-1626) (BDE, TLF).
Bron: etymologiebank.nl

8.

0   0

Sinus


Een bocht, holte, uitholling of boezem.
Bron: dehelianthus-haarlem.nl

9.

0   0

Sinus


Let op: Spelling van 1858 zeeboezem; zak of hol eener zweer; holte in een been, dat eenen naauwen ingang heeft. Voorts eene hoofdlijn in de driehoeksmeting door sommigen, onder anderen door de Nederlandsche wiskundigen, de halve pees of halve boorden van eenen boog genoemd; door andere hedendaagschen, waaronder, ook de Duitsche wiskundige Bürja, de steun van den hoek of boog. Tot dit stelsel behoort ook de sinus versus, dwarssteun; tangens, raaklijn; secans, snijlijn; alsmede de cosinus, zijsteun; cosinus versus, zijdwarssteun; cotangens, zijraaklijn; cosecans, zijsnijlijn. De straal van den boog wordt de hoofdsteun, sinus totus, genoemd
anoniem op 2016-02-17

10.

0   0

sinus


L holte, bocht, boezem; caroticus, syn. bulbus caroticus, verwijding in de a. carotis interna; lokalisatie van het glomus caroticum; cavernosus, veneuze bloedboezem ter weerszijden van de sella turcica waarin o.a. oogaders uitmonden; coronarius, de wijde eindvena van de kransvatencirculatie, uitmondend in het rechter atrium; ethmoidalis, syn. etmoïdcellen, neusbijholte in ...
anoniem op 2016-02-17


Betekenis van sinus toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Sinnoch Sinon >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen