Betekenis rijden

Wat betekent rijden? Hieronder vind je 9 betekenissen van het woord rijden. Je kunt ook zelf een definitie van rijden toevoegen.

1.

0   0

rijden


onregelmatig werkwoord - vooruit komen
Voorbeeld: deze auto kan niet meer rijden
in een voertuig vervoeren
Voorbeeld: kun jij mij naar huis rijden?
besturen van een auto
Voorbeeld: ?
synoniemen: autorijden chaufferen
Bron: www.muiswerk.nl

2.

0   0

rijden


 • ( ergatief ) zich verplaatsen met behulp van een voertuig Zij reden naar Amsterdam.
 • ( overgankelijk ) iemand met een voertuig ergens heen brengen Hij heeft mij naar Amsterdam gereden .
 • zich voortbewegen op een rijdier (bijv. een paard) Zij reed op een ruin.
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 3.

  0   0

  rijden


  (engels: driving) Het reizen op de rug van dieren, in of op voertuigen (zoals auto's of rijtuigen), voor anker liggen of voortbewegen op het water (zoals op surfplanken).
  Bron: aat-ned.nl

  4.

  0   0

  Rijden


  Rijden kan betekenen: Het berijden van een auto of een ander vervoermiddel Links rijden, een verkeersregel Rechts rijden, ook een verkeersregel Het Nieuwe Rijden, een rijstijl Rekeningrijden, een retributie op verkeersgebied Joyriding of carjacking, het rijden in een gestolen auto Spookrijden, tegen een rijrichting in rijden Rijden (seks), een seksuele techniek Paardrijden
  Bron: nl.wikipedia.org

  5.

  0   0

  Rijden


  De amazonehouding, ook bekend als rijden, is een seksuele positie waarbij de man op zijn rug ligt en de vrouw op hem zit, hem als het ware berijdt als een vrouwelijke ruiter ofwel amazone. De bewegingsvrijheid van de vrouw is in deze houding veel groter dan in de traditionele missionarishouding waarbij de vrouw onder de man ligt. Doordat de vrouw op haar knieën zit kan ze zelf het tempo bepalen en bepalen hoe ver de penis naar binnen gaat. Wanneer de vrouw naar voren leunt kan de man iets actiever worden indien hij zijn knieën iets optrekt. Zo kan hij zijn bekken meer bewegen en haar penetreren. Tijdens de amazonehouding worden andere delen van de vagina en schede gestimuleerd dan bij de missionaris- of hondjeshouding. De man heeft zijn handen vrij om haar lichaam te strelen of haar clitoris te stimuleren. Een ander voordeel is dat het gewicht van de man niet op de vrouw steunt. Dit is een groot voordeel wanneer de vrouw bijvoorbeeld zwanger is. De amazonehouding is een geliefde positie in films omdat het de vrouw beter in beeld brengt en tegelijk meer gelijkwaardigheid van beide partners impliceert.
  Bron: nl.wikipedia.org

  6.

  0   0

  rijden


  Duits werkwoord: fahren-fuhr-gefahren
  Bron: scholieren.com

  7.

  0   0

  rijden


  Duits werkwoord: reiten-ritt-geritten
  Bron: scholieren.com

  8.

  0   0

  rijden


  rijden ww. ‘zich voortbewegen m.b.v. een rijdier of voertuig’ Onl. rīdan ‘(paard)rijden’ in Her ne ride up negeinen rósse mit guden gewande ‘hij zal niet rijden op een paard met een mooi kleed’ [1151-1200; Reimbibel]; mnl. riden ‘zich voortbewegen (m.b.v. een paard of een vaartuig)’ in [N]u reit aiol uort harde unuerre ‘Nu reed Aiol een klein eindje verder’ [1220-40; VMNW], dat scep ... Daer her Walewein in quam gereden ‘het schip waar heer Walewijn mee kwam aanvaren’ [1300-50; MNW-R]; nnl. rijden ‘zich voortbewegen m.b.v. een voertuig’ in Rijdt ge er nu langs per fiets, of per auto [1883; iWNT]. Os. rīdan (mnd. riden); ohd. rītan (nhd. reiten); ofri. rīda (nfri. ride); oe. rīdan (ne. ride); on. ríða (nzw. rida); alle oorspr. ‘zich voortbewegen op een paard’ < pgm. *rīdan- (< ouder *reidan-). Verwant met: Litouws riedė́ti ‘voortrollen (van een wagen)’; Oudiers -réid, riadait ‘rijden (met paard en/of wagen)’, ríad ‘rit, reis’, Gallisch rēda ‘kar’ (waaruit Latijn raeda ‘vierwielige reiswagen’), Welsh gorwydd ‘paard’ (< *wo-rēdo-, zie → paard); < pie. *reidh- ‘zich voortbewegen’ (LIV 502). Volgens Porzig (1954) is het gebruik van rijden een nieuwe ontwikkeling binnen de Germaanse en Keltische talen. De oorspr. Germaanse betekenis van het woord is ‘zich voortbewegen op de rug van een lastdier, meestal een paard’. Hieruit zijn in de verschillende Germaanse talen diverse afgeleide betekenissen ontstaan. In het Nederlands, en onder invloed daarvan het Fries, heeft het woord via ‘met paard en wagen rijden’ de algemene betekenis ‘zich op land voortbewegen m.b.v. een vervoermiddel’ gekregen (vergelijk Duits fahren, Zweeds körå). In het Middelnederlands was ook de betekenis ‘zich voortbewegen m.b.v. een schip’ in gebruik (zie ook → reilen). Lit.: W. Porzig (1954), Die Gliederung des indogermanischen Sprachgebiets, Heidelberg, 120
  Bron: etymologiebank.nl

  9.

  0   0

  Rijden


  Rijden, ow. bw. ong. (ik reed, ben of heb gereden), zich te paard of in eenig voertuig van de eene plaats naar de andere begeven; in een voertuig (iets of iem.) overbrengen; kuit schieten, paren (van visschen); dekken, paren (van viervoetige dieren); te paard -; (fig.) op stelten -, niet weten waar men zich bevindt; (fig.) op de tong -, het onderwerp van gesprek zijn; (fig.) hij rijdt er voor, dit komt op hem neêr; hij moet de kosten betalen. *-, (zeew.) op en neder gaan, golven door den wind (van een ten anker liggend schip). *...DER, m. (-s), die te paard zit, ruiter; gouden -, zek. oude munt (= ƒ14); zilveren -, zek. oude munt, dukaton (= ƒ3.15).
  Bron: dbnl.org


  Betekenis van rijden toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << Alle bestuurslagen Asymetrische schokken >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen