Betekenis puberteit

Wat betekent puberteit? Hieronder vind je 17 betekenissen van het woord puberteit. Je kunt ook zelf een definitie van puberteit toevoegen.

1.

2   0

Puberteit


Levensperiode waarin het lichaam volwassen is en in staat is tot voortplanting. Vaak wordt het woord puberteit gebruikt als men eigenlijk pubescentie bedoelt (levensperiode waarin het lichaam volwassen wordt en de geslachtsorganen tot volle ontwikkeling komen)
Bron: www.dokterdokter.nl

2.

0   0

puberteit


( medisch ) het proces van seksuele rijping van kind naar volwassene en het gedrag dat daar bij hoort De puberteit leidt vaak tot conflicten met het ouderlijk gezag.
Bron: nl.wiktionary.org

3.

0   0

Puberteit


(Engels: Puberty) (geslachts)rijpheid
Bron: gezondheidsplein.nl

4.

0   0

Puberteit


(Engels: Puberty) (geslachts)rijpheid
Bron: ziekenhuis.nl

5.

0   0

Puberteit


De puberteit (of pubescentie) is de periode waarin meisjes en jongens zich tot volwassene ontwikkelen. Ze worden geslachtsrijp en ontwikkelen zich mentaal tot volwassenen. In het algemeen valt de puberteit tussen het tiende en achttiende levensjaar.
Bron: nl.wikipedia.org

6.

0   0

Puberteit


Puberteit is een hoorspel van Rosemary Timperley. Shock in the Afternoon werd vertaald door Hélène Swildens. De TROS zond het uit op woensdag 10 november 1976, van 23:00 uur tot 23:49 uur. De regisseur was Rob Geraerds.
Bron: nl.wikipedia.org

7.

0   0

puberteit


de tijd tussen 10-18 jaar waarin veranderingen in de hoeveelheid geslachtshormonen ervoor zorgen dat je in staat bent tot voortplanten
Bron: scholieren.com

8.

0   0

Puberteit


De ontwikkelingsfase waarin je geslachtsrijp wordt, noem je puberteit. Wanneer deze fase van ontwikkeling begint is verschillend. Tussen jongens en meisjes zit ook verschil. In het algemeen begint de puberteit tussen de tien en twaalf jaar.
Bron: zoenenenzo.nl

9.

0   0

puberteit


puber zn. ‘tiener, kind in periode van volwassenwording’ Nnl. puber ‘kind in de periode van volwassenwording’ [1913; NRC], de puber en de adolescent [1953; WNT Aanv. effectueeren]. Als term in de pedagogiek en psychologie ontleend aan het Neolatijnse bn. puber, variant van klassiek Latijn pūbēs (genitief pūberis) ‘volwassen, manbaar, met baardhaar’. Latijn pūbēs is van onduidelijke herkomst. Mogelijk is het woord verwant met puer ‘jongen, kind’, zie → pedagogie. Ook wordt voor de eerste lettergreep wel gedacht aan verwantschap met Sanskrit pumā́n ‘man’. ♦ puberteit zn. ‘periode van volwassenwording’. Nnl. puberteit ‘manbaarheid, huwbaarheid’ [1824; Weiland], kinderen voor de puberteit [1910; Groene Amsterdammer], ook in samenstellingen, zoals in de boektitel Onze groote kinderen; over opvoeding in de puberteitsjaren [1918; Picarta], tegenwoordig ook wel pubertijd [1990; NRC], zie onder. Ontleend, al dan niet via Frans puberté ‘periode na de kindertijd’ [1362-65; TLF], aan Latijn pūbertās (genitief -tātis) ‘volwassenheid, manbaarheid, mannelijke kracht’, een afleiding van het bn. pūbēs. Voor de uitgang zie → faculteit. De vorm pubertijd is ontstaan als foutieve spelling door volksetymologische herinterpretatie als samenstelling van puber en → tijd, maar is door verplaatsing van de klemtoon naar de eerste lettergreep inmiddels een vormvariant geworden, die inmiddels ook in de woordenboeken is opgenomen [2005; Van Dale]. ♦ puberen ww. ‘in de puberteit zijn, zich als een puber gedragen’. Nnl. puberen ‘in de puberteit komen en het daarvoor kenmerkende gedrag vertonen’ [1992; Van Dale], zo'n jongen is extreem onzeker en als hij gaat puberen ... [1993; Parool]. Afleiding van puber. Lit.: D.Q. Adams (1985), ‘Sanskrit púmān, Latin pūbēs, and Related Words’, in: Die Sprache 31, 1
Bron: etymologiebank.nl

10.

0   0

Puberteit


Deze betekenis is NSFW/18+. Klik hier om deze betekenis te tonen.
Bron: seksualiteit.be   NSFW / 18+

11.

0   0

Puberteit


Levensfase van seksuele rijping, waardoor het kind lichamelijk en geestelijk een volwassen vrouw of man wordt.
Bron: volwassenen.groeihormoonstoornis.nl

12.

0   0

puberteit


rijpheid
Bron: collegenet.nl

13.

0   0

Puberteit


het proces van fysieke geslachtsrijping dat begint tussen de leeftijd van 8 en 13 jaar en dat 1 1/2 tot 6 jaar duurt.
Bron: collegenet.nl

14.

0   1

puberteit


Levensfase van 12 - 18 jaar.
Bron: www.thesauruszorgenwelzijn.nl

15.

0   1

puberteit


(engels: puberty) Fysieke ontwikkelingsfase waarin levende wezens voor het eerst in staat zijn om zich sexueel voort te planten; wordt gekenmerkt door de volle ontwikkeling van de voortplantingsorganen en van secundaire seksuele kenmerken. Bij mensen vindt dit meestal tussen het 10e en 15e levensjaar plaats en in Noord-Amerikaans recht wordt dit wettelijk vastgesteld op 14 jaar voor jongens en op 12 jaar voor meisjes.
Bron: aat-ned.nl

16.

0   1

Puberteit


Freud gaf in 1905 met de Drei Abhandlungen het startsein voor de psychoanalytische studie van de puberteit als een belangrijke ontwikkelingsfase. In tegenstelling tot de algemene gedachte in die tijd dat het seksuele leven van de mens begon in de puberteit, liet hij zien dat de psycho-seksuele ontwikkeling ruim verankerd is in de kindertijd. In Freuds visie was de puberteit met zijn kenmerkende veranderingen het sluitstuk van een psycho-seksuele ontwikkeling in twee fasen. De puber maakt zich los van de primaire objecten en wendt zich tot een nieuw seksueel object in de buitenwereld, dat als substituut voor het oorspronkelijke object kon dienen: het vinden van een object is het hervinden ervan, schreef Freud. Met de emancipatie van de adolescent in de Westerse samenleving en daarmee samenhangend zijn toenemend economisch belang krijgt hij meer aandacht. Denk aan de baanbrekende studies van Anna Freud en van Peter Blos over de jonge adolescent en aan het werk van de Laufers.
Bron: psychoanalytischwoordenboek.nl

17.

0   1

Puberteit


(geslachts)rijpheid
Bron: medisch-woordenboek.nl

Betekenis van puberteit toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< pubertas puberteitspsychose >>