Betekenis patriotten

Wat betekent patriotten? Hieronder vind je 7 betekenissen van het woord patriotten. Je kunt ook zelf een definitie van patriotten toevoegen.

1.

5   3

Patriotten


Democratische burgers die zich keerden tegen de stadhouder en streefden naar volksinvloed in het bestuur. Patriots betekent vaderlandslievend. Ze baseerden zich op de denkbeelden van de Verlichting.
Bron: scholieren.com

2.

1   0

patriotten


Patriotten anno 2017.
Burgers keren zich tegen de bewindvoering van Europa. De macht weer terug naar het vaderland met de PVV in Nederland, AARD in Duitsland en Front National in Frankrijk.
 Frank Oude Hassink op 2017-01-21

3.

2   2

patriotten


(engels: patriots) Zij die vol toewijding hun land en de belangen van dat land liefhebben, steunen en verdedigen.
Bron: aat-ned.nl

4.

2   2

patriotten


de patriotten waren een politieke stroming in het nederland van de 18de eeuw
 romeny op 2015-11-20

5.

3   4

Patriotten


Nederlanders in de 18e eeuw die voor meer democratie waren en zich verzetten tegen regenten en stadhouders. Ze zijn heel vaderlandsgeliefd. Bijnaam voor patriotten was de Kezen. Ze hebben ook de leerplicht ingesteld.
Bron: scholieren.com

6.

2   3

Patriotten


in de tweede helft van de 18e eeuw ontstond, onder invloed van ‘de Verlichting’, een beweging van mensen die kritiek hadden op de regenten en op de stadhouder Willem V. Zij noemden zich patriotten. Zij eisten invloed in het bestuur. In het levendige politieke debat van die tijd speelden de patriotten de hoofdrol.
Bron: scholieren.com

7.

2   3

Patriotten


Tijdlijn - Bibliografie Patriotten waren burgers in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden die aan het einde van de 18e eeuw democratisering wilden stimuleren en aan het absolutisme van een falende stadhouder Willem V een halt wilden toeroepen. De patriotten - vaak uit christelijke, maar ook uit seculiere verlichte kringen - waren beïnvloed door de ideeën van Jean Jacques Rousseau over de volkssoevereiniteit en algemene wil. De patriotten wilden dat niet de stadhouder, maar de burgers hun burgemeesters en bestuurders kozen en dat de vroedschappen een afspiegeling vormden van de bevolking. Dat katholieken en doopsgezinden in geen enkel bestuur zaten, was voor hen onverteerbaar. Patriotten waren voorvechters van een meer representatieve volksvertegenwoordiging, vrijheid van vergadering en vrijheid van meningsuiting. Vanaf 1781 verzetten ze zich tegen de aristocratie met haar lucratieve en erfelijke ambten, privileges en pro-Engelse houding. De ideeën over gelijkheid van protestanten, joden, dissenters en katholieken waren afkomstig van Franse en Schotse natuurfilosofen uit tijde van de Verlichting. Het programma van de patriotten kan in drie punten worden samengevat: Daarbij werden alle mogelijke middelen met veel bevlogenheid ingezet, zodat de patriotten voor tijdgenoten het onderwerp werden van spot.
Bron: nl.wikipedia.org


Betekenis van patriotten toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< patriotic quilts patronen >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen