1 |
oenologieOenologie (van het Griekse woord voor wijn: οἶνος, oinos) is een wijnbouwtechnische wetenschap. Een oenoloog houdt zich bezig met de biochemische aspecten van wijnbereiding. Het telen van druiven en d [..]
|
2 |
oenologiewetenschap van de wijnbouw en het wijnmaken.
|
3 |
oenologieDe wijnwetenschap, de wetenschappelijke studie over wijnbouw en wijnmaken.
|
4 |
oenologieWetenschap van wijnbereiding. Hieronder vallen zowel de viticulture als vinificatie. Een oenoloog is een wijnbouwkundig ingenieur.
|
5 |
oenologieLeer betreffende de wijn. Wetenschappelijke benadering en studie over de wijnbouw en het maken van wijn.
|
6 |
oenologieWetenschap van de wijn en de fysische, biologische en chemische processen van bereiding en de conservering, maar ook de landbouwkundige factoren die in een eerder stadium hieraan een bijdrage leveren.
|
7 |
oenologieWetenschap van de wijnbereiding. Zowel de vinificatie als de opvoeding of rijping van de wijnen vallen hier onder. De enorme toename van de kennis in de laatste decennia door het oenologisch onderzoek over de gehele wereld, heeft in de wijnwereld een ware revolutie veroorzaakt. Door de oenologie leerde men de processen van de wijnbereiding doorgronden en kreeg zo greep op de diverse processen tijdens de vinificatie en rijping van wijn. Door technische hulpmiddelen te ontwikkelen verfijnde men de keldertechniek zodanig dat de meeste fouten tijdens de gisting en rijping vroegtijdig kunnen worden opgespoord en bijgestuurd. Men werd hierdoor veel minder afhankelijk van geluk om een goede wijn te kunnen maken dan voorheen. Vooral in Frankrijk (prof Ribéreau-Gayon en prof. Peynaud, beiden uit Bordeaux) ontwikkelde men nieuwe technieken, andere landen volgden spoedig. De huidige relatief hoge gemiddelde kwaliteit van de wijnen (ook de eenvoudige) is voor een groot deel te danken aan de oenologie.
|
8 |
oenologiede wetenschap van de wijnbereiding
Vooral in Frankrijk staat de oenologie op een hoog peil.
|
<< Oengus | oenomanie >> |