Betekenis maarschalk

Wat betekent maarschalk? Hieronder vind je 12 betekenissen van het woord maarschalk. Je kunt ook zelf een definitie van maarschalk toevoegen.

1.

1   0

MAARSCHALK


De oorspronkelijk betekenis van dit woord was paardenknecht. In latere tijden werd het woord de titel van het hoofd van de ruiterij. Nog veel later werd het woord de naam van een militaire rang.
Bron: absolutefacts.nl

2.

0   0

maarschalk


maarschalk zn. ‘hoogste rang aan het hof en in het leger’ Onl. marscalk wrsch. ‘ambtenaar van (de bisschop van) Utrecht’ in de beroepsnaam van Giselberto Marscalco [1155; Debrabandere 2003] en in het toponiem [Ma]rescalkerwerth ‘Maarschalkerweerd (Utrecht)’ [1159; Künzel]; mnl. marscalc ‘stalknecht, paardenverzorger’ [1240; Bern.], marscalc ‘vorstelijk ambtenaar’ [1285; VMNW], den marscalch vanden lande van vtrecht ‘(bisschoppelijk) ambtenaar van het land van Utrecht’ [1289; VMNW], maerscalc van vlaendren ‘ambtenaar van (de graaf van) Vlaanderen’ [1292; VMNW]; vnnl. maarschalk ‘hoofdofficier, legeraanvoerder’ [1626; WNT]. Samenstelling van Proto-Germaans *marha- ‘paard’, zie → merrie, en *skalka- ‘dienaar’, zie → schalk. Mnd. marschalk ‘opperstalmeester, ruiteraanvoerder’ (waaruit door ontlening nzw. marskalk); ohd. marahscalc ‘paardenknecht, stalmeester’ (nhd. Marschall). Het woord is uitsluitend continentaal-West-Germaans. Me. mareschal (ne. marshall) is ontleend aan het Frans. De oorspr. betekenis is ‘paardenknecht’. In het Frankische rijk gaat het woord vervolgens ook hogere functies aanduiden, van ‘stalmeester’ via ‘hofbeambte belast met de zorg voor de paarden en stallen’ tot hoge ambtenaar of militair. Het woord is uit het Germaans overgenomen in het middeleeuws Latijn als mariscalcus, waaruit Italiaans mani-/mariscalco en Frans maréchal. In het Frans ontwikkelde zich later o.a. een militaire betekenis ‘hoofdofficier, officiersrang boven die van generaal’ [1213; Rey]. Het Nederlands nam deze betekenis in de 17e eeuw over, waarna deze al snel de historische betekenissen verdrong. Voor een afleiding van Frans maréchal, zie → marechaussee.
Bron: etymologiebank.nl

3.

0   0

Maarschalk


Paarden knecht. Oorspronkelijk vorstelijk opperstalmeester, later opperbevelhebber feodale ruiterij.
Bron: oudzelhem.nl

4.

0   0

maarschalk


is een krijgsman maar ook een paardenknecht / hoefsmid
Bron: dumont-andre.nl

5.

0   0

maarschalk


is een krijgsman maar ook een paardenknecht / hoefsmid
Bron: home.planet.nl

6.

0   0

maarschalk


letterlijk: knecht van paardenstal 1. hoogste opziener van een hofhouding; 2. hoge rang bij opperofficieren
Bron: leidschendam-voorburg.nl

7.

1   1

maarschalk


Binnen SWG een rang boven die van Generaal maar onder die van President. Maarschalks rang is onderverdeeld in het spel SWG als volgt,
President-maarschalk
Rijksmaarschalk
Generaal-Maarschalk
Kolonel-Maarschalk
Kapitein-Maarschalk
Groot-Maarschalk
Maarschalk
Veld/Lucht Maarschalk
Luitenant-Maarschalk

In het spel stratego is maarschalk het hoogste stuk die alleen door de spion verslagen kan worden.
 Johan van der Wielen op 2014-05-25

8.

0   0

Maarschalk


Maarschalk, m. (-en), (oudt.) stalknecht; voornaam hofbeambte (in verscheidene duitsche staten); opperstalmeester; opperveldheer, bevelhebber des legers; veld-; hof-, opperhof-. *-IN, v. (-nen), vrouw eens maarschalks. -SCHAP, o. gmv. waardigheid van maarschalk. *-SSTAF, m. (...ven), kenteeken der maarschalkswaardigheid.
Bron: dbnl.org

9.

0   1

maarschalk


hoogste officier van het leger
Bron: nl.wiktionary.org

10.

0   1

maarschalk


is een krijgsman maar ook een paardenknecht / hoefsmid
Bron: home.planet.nl/~dumon002/

11.

1   2

Maarschalk


De maarschalk (Lat. Marscalcus of Marescalcus campi) of veldmaarschalk is in diverse legers de hoogste militaire rang, boven de generaal. De meeste legers die de maarschalk (of vergelijkbaar) nog kennen, benoemen echter in vredestijd geen militairen in die rang. De tegenhanger van de maarschalk bij de marine is de grootadmiraal (Duits: Großadmiral, Engels: Admiral of the Fleet).
Bron: nl.wikipedia.org

12.

1   2

Maarschalk


Hoogste militaire rang, legeraanvoerder.
Bron: go2war2.nl


Betekenis van maarschalk toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Maarke maart >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen