Betekenis klootschieten

Wat betekent klootschieten? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord klootschieten. Je kunt ook zelf een definitie van klootschieten toevoegen.

1.

0   0

Klootschieten


Geïntroduceerd in Drenthe door Anne Rijkeboer, na een prettige vakantie-ervaring in Barchem. Hij was de oprichter van de Eerste Drentse Klootschieters Vereniging, EDKV, in Fort, aangesloten bij de Nederlandse Klootschietbond. Klootschieten is een sport met historie. In 1390 legde Graaf Albrecht van Beieren in Haarlemmerhout de eerste klootbaan aan. Het is aannemelijk dat de sport vele jaren daarvoor al werd gespeeld. Zeker is dat het klootschieten rond 1500 populair was in Nederland. In de loop der tijd, onder invloed van oorlogen, verdween het klootschieten uit Nederland. In Twente en de Achterhoek hield de sport stand. De naam 'kloot' is afkomstig uit het oud-Nederlands voor massieve bal en het 'schieten' staat voor het met kracht werpen van de bal. De kloot is een houten of kunststof bal, verzwaard met lood. De minimale diameter van de kloot bedraagt 50 mm en het gewicht varieert van 200 tot 800 gram. De kloot moet onderhands worden geworpen - bij voorkeur met aanloop- waarbij de arm een zwaai van 180 graden maakt. De teams bestaan in de regel uit vier personen. Bij sommige spelen kan het aantal oplopen tot meer dan tien. Om het spel te spelen is een stratenparcours nodig van één tot tien kilometer. Een veldbaan van zevenhonderd meter is ook goed. De spelers moeten het stratenparcours met zo weinig mogelijk schoten zien af te liggen. Op de veldbaan is het de bedoeling bij een van tevoren vastgesteld aantal schoten (per speler) een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Jaarlijks wordt op de het TT-circuit gestreden om het open Drents kampioenschap klootschieten.
Bron: www.encyclopediedrenthe.nl

2.

0   0

Klootschieten


Klootschieten of kogelwerpen is een werpsport waarbij deelnemers, veelal opgedeeld in twee teams, proberen een met lood verzwaarde kogel (de kloot) onderhands zo ver mogelijk te werpen. In Nederland wordt dit volksspel vooral in Overijssel, Drenthe en de Achterhoek beoefend als georganiseerde sport. In de geschiedschrijving over Scheveningen wordt aangegeven dat in deze kustplaats in de 17e en 18e eeuw dit spel óók werd beoefend. De traditionele Twentse benaming kloatscheet'n heeft al vele jaren als modern Nederlands equivalent: 'kogelwerpen'. In meerdere steden en dorpen in Twente bestaan kogelwerpverenigingen. De overkoepelende verenigingen zijn de Nederlandse Klootschietersbond en de Nederlands'n Kloatscheet Bond.
Bron: nl.wikipedia.org

3.

0   0

klootschieten


klootschieten* een bal rollen 1424 [MNW cloot]
Bron: etymologiebank.nl

4.

0   0

klootschieten


Klootschieten betekent balwerpen Klootschieten is een balsport waarbij het de bedoeling is om een bal (onderhands) zo ver mogelijk te werpen. Twee teams (bestaande uit 3 tot 5 personen) proberen de afstand in zo min mogelijk worpen af te leggen.Een kloot is een houten of kunststof bal (minimaal 5cm doorsnee) die driemaal is doorboord en waarvan de gaten met lood zijn opgevuld. Er is geen maximum voor gewicht en grootte, maar een gemiddelde kloot weegt een halve kilo. De sport wordt al beoefend sinds de 13e eeuw, en 1392 werd de eerste klootschietbaan aangelegd in Haarlemmerhout. Het spel van toen lijkt het meest op golf zoals we dat nu kennen: je moet naar een vooraf gesproken plek kloten.
Bron: wat-betekent.nl


Betekenis van klootschieten toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Kloostervenen Kloster >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen