Betekenis huig

Wat betekent huig? Hieronder vind je 6 betekenissen van het woord huig. Je kunt ook zelf een definitie van huig toevoegen.

1.

2   0

Huig


Huig, v. (-en), (ontl.) vlies -, tap boven den gorgel; de - is gevallen; iem. de - ligten, (fig.) hem geld ontvreemden.
Bron: dbnl.org

2.

1   0

huig


( anatomie ) een lapje afhangend weefsel aan het uiteinde van het zachte verhemelte, waarmee onder andere het neuskanaal kan worden afgesloten De keelamandelen zijn verwijderd en de huig is verkort.
Bron: nl.wiktionary.org

3.

1   0

Huig


Huig is een Nederlandse jongensnaam en betekent "Ziel, geest".
De naam stamt af van Hugo.
Bron: betekenis-babynamen.nl

4.

1   0

Huig


De huig, ook wel uvula genoemd, is de uitloper van het zachte gehemelte. Dit lichaamsdeeltje is te zien als een puntig aanhangsel in iemands wijd geopende mond terwijl hij of zij "aaa" zegt.
Bron: nl.wikipedia.org

5.

1   0

huig


huig zn. ‘lelletje in de keel’ Mnl. huch ‘huig’ (oostelijk) [1300-50; MNW], huuch [1485; MNW tonge]; vnnl. huych [1514; MNW]; daarnaast zeer frequent mnl. huuf (verbogen vorm huve) [1351; MNW-P], dat na de mnl. periode niet meer wordt aangetroffen. Vermoedelijk via een Hoogduitse vorm op -ch (dus met Hoogduitse klankverschuiving) ontleend aan Middelnederduits hūk ‘huig’, ook nog Gronings hoek ‘id.’. Mnd. hūk ‘huig’, Gronings hoek ‘id.’; voor het Hoogduits zijn diverse vormen opgetekend, met en zonder Hoogduitse klankverschuiving: mhd./nhd. huke, huge, hauch, heuch, huch (alle verouderd of dialectisch); oe. hȳge ‘keel, strot’; nfri. hûch. Standaardtalig dus alleen nog in het Nederlands en het Fries. Bij mnl. huuf hoort slechts oe. hūf, ūf. Verdere etymologie onbekend. Als de vormen met velaar (Nederlands, Hoog- en Nederduits) primair zijn, kunnen die met labiaal (Engels, mnl. huuf) eenvoudig worden verklaard door de Noordzee-Germaanse overgang (c)h > f, waarvan sporen bestaan in het mnl. (-ch en -f rijmen vaak op elkaar), het huidige West-Friese dialect in Noord-Holland en vooral in het Engels, vergelijk bijv. ne. enough naast nnl. genoeg. De huidige Nederlandse vorm huig is dan oorspronkelijk een oostelijke variant. Als daarentegen de vormen met labiaal primair zijn, kunnen zij verwant zijn met → huif ‘overkapping’: de huig kan men zien als een stukje overkapping van de keelholte. Mogelijk is het zelfs hetzelfde woord en wordt in het Middelnederlands alleen in de nominatief consequent onderscheid gemaakt tussen huve ‘huif’ en huuf ‘huig’. De vormen met velaar worden hiermee echter niet verklaard.
Bron: etymologiebank.nl

6.

5   9

huig


Jy bent mijn huigje betekend .
Ji bent mijn teddy/knuffelbeer .
Huigje is een troetel/koosnaampje van/teddy/knuffelbeertje van je partner .
Een liefkozingswoordje/naampje
Zoals Nami un paki ook zo iets betekenf dat

Liefs huigje
 Huigje op 2017-02-07


Betekenis van huig toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< huifkar huikefaken >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen