Betekenis hartinfarct

Wat betekent hartinfarct? Hieronder vind je 8 betekenissen van het woord hartinfarct. Je kunt ook zelf een definitie van hartinfarct toevoegen.

1.

1   0

hartinfarct


Het afsterven van een deel van de hartspier door onvoldoende zuurstofrijk bloed.
Bron: www.thesauruszorgenwelzijn.nl

2.

1   0

hartinfarct


afsterven van een deel van de hartspier door gebrek aan zuurstof, bijvoorbeeld als gevolg van aderverkalking in een kransslagader van het hart
Bron: scholieren.com

3.

0   1

hartinfarct


zelfstandig naamwoord - afsterven van een deel van de hartspier
Voorbeeld: mijn vader heeft al eerder een hartinfarct gehad
synoniem: hartaanval
Bron: www.muiswerk.nl

4.

0   1

hartinfarct


( medisch ) het afsterven van hartspierweefsel door afsluiting van een kransslagader of een tak hiervan Risicofactoren voor een hartinfarct zijn onder andere roken, hypertensie, hypercholesterolemie, overgewicht en suikerziekte.
Bron: nl.wiktionary.org

5.

0   1

Hartinfarct


Een infarct is het afsterven of ernstig beschadigd raken van weefsel als gevolg van een tekort aan zuurstof. Dit kan komen door een afgesloten bloedtoevoer vanwege een trombose of embolie. Het bekendst zijn het myocardinfarct (hartinfarct) en herseninfarct (beroerte).
Bron: bijsluiterwoordenboek.nl

6.

0   1

Hartinfarct


Een hartinfarct (medisch: myocardinfarct, van myocard en infarct), in de volksmond hartaanval genoemd, is het afsterven van een deel van de hartspier door onderbreking van de bloedtoevoer ervan door de kransslagaderen. Als verzamelnaam van myocardinfarct en instabiele angina pectoris wordt wel de term acuut coronair syndroom gebruikt. Een hartinfarct kan leiden tot hartfalen, sterfte of levensbedreigende ritmestoornissen. Een hartaanval ontstaat vrijwel altijd doordat zich op de plaats van een atherosclerotische plaque in een kransslagader een bloedstolsel ofwel een bloedpropje vormt waardoor de toevoer van bloed, die voordien al geringer was, nu opeens helemaal wordt afgesneden. Zeldzame oorzaken van een afsluiting van een kransvat en dus een hartinfarct zijn: een dissectie van de wand van het kransvat, embolisatie van een stolsel (trombus) vanuit de linker hartkamer of vasculitis van een kransvat. De patiƫnt voelt in typische gevallen een zware, drukkende pijn midden achter het borstbeen, soms uitstralend naar de kaken of de schouders en armen, vooral de linker schouder. Dit gaat vaak gepaard met zweten en bleekheid, en met misselijkheid en braken.
Bron: nl.wikipedia.org

7.

0   1

Hartinfarct


Een acute belemmering van de bloedtoevoer voor het hartspierweefsel. Door het afsluiten van een kransslagader of aftakking treedt het afsterven van weefsel op.
Bron: dehelianthus-haarlem.nl

8.

0   1

hartinfarct


versterf van de hartspier door zuurstoftekort
Bron: collegenet.nl


Betekenis van hartinfarct toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< hartlongmachine haver >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen