Betekenis gissen

Wat betekent gissen? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord gissen. Je kunt ook zelf een definitie van gissen toevoegen.

1.

3   0

gissen


gissen ww. ‘raden’ Mnl. ghissen ‘overpeinzen’ [1340-60; MNW-P], ‘schatten (van aantal)’ [1350-1400; MNW-P], een schalc daer nyemant op ghist ‘een knecht waar niemand op let’ [1470-90; MNW-R]; vnnl. gissen ‘raden, peinzen’ [1661; WNT]. Gissen betekent misschien oorspronkelijk ‘proberen te pakken’, bij een wortel die ‘pakken, krijgen’ betekent (zoals Engels get). Mnd. gissen (hieruit wrsch. nzw. gissa, nde. gisse); misschien pgm. *get-s-jan (niet Noord-Germaans), een afleiding van pgm. *getan- ‘krijgen, pakken’ (zie → vergeten). Daarnaast me. gessen (ne. guess), ontleend aan ode. getsa (mde. gitse, getze), dat wschl. een afleiding is van on. geta ‘krijgen, pakken’ met het achtervoegsel -sa. ♦ gis 2 zn. ‘gissing’. Nnl. metter gissen ‘naar gissing’ [ca. 1540; WNT], mijn giss is miss ‘mijn gissing is onjuist’ [1657; WNT]. Afleiding van gissen.
Bron: etymologiebank.nl

2.

1   0

Gissen


Gissen is met behulp van schattingen bepalen wat de snelheid van het schip is ten opzichte van het water. Hiertoe wordt bij de boeg van het schip een stuk hout in het water gegooid; aan de achterzijde staat een tweede persoon die het aantal seconden telt dat het hout nodig heeft om het achterschip te passeren. De lengte van het schip is bekend en met de formule: lengte schip (in km) × 3600/aantal sec geeft snelheid in km per uur. In knopen (zeemijlen per uur) dit getal delen door 1,852 Als de positie van een schip alleen wordt bepaald uit de zo gemeten snelheid en de van het kompas afgelezen koers noemt men dit navigeren op gegist bestek. Door bijvoorbeeld vanaf Hoek van Holland 10 uur lang met een snelheid van 10 knopen een koers van 270 graden (pal West) te varen zou je 'precies' in Harwich moeten uitkomen. Door wind en stroming kan de werkelijke koers en snelheid aanzienlijk afwijken en zal het schip zich op een andere plaats kunnen bevinden dan de stuurman denkt, en zou het schip niet bij de haven maar op een zandbank kunnen uitkomen. Tegenwoordig wordt het woord gebruikt voor schatten of raden in het algemeen. Een bekend gezegde in dit verband is "gissen is missen".
Bron: nl.wikipedia.org

3.

0   0

gissen


* Raden
* Een idee of een vermoeden uiten over iets.
* Gokken
* Afvragen


Bijvoorbeeld wanneer je afvraagt hoe iets heeft kunnen gebeuren.
Bron: woorden.org

4.

0   1

gissen


 • een vermoeden uitspreken over iets Meten is weten, gissen is missen.
 • meervoud van het zelfstandig naamwoord gis
  Bron: nl.wiktionary.org


 • Betekenis van gissen toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << Gin Graftak >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen