Betekenis dagtekening

Wat betekent dagtekening? Hieronder vind je 5 betekenissen van het woord dagtekening. Je kunt ook zelf een definitie van dagtekening toevoegen.

1.

2   1

dagtekening


(procesrecht) datum waaruit blijkt wanneer een brief of document is geschreven of opgemaakt. De ~ staat meestal boven- of onderin het stuk.
Bron: juridischwoordenboek.com

2.

1   0

dagtekening


[p.] datum (van brief)
Bron: hetambtelijkwoordenboek.webklik.nl

3.

1   0

Dagtekening


De dagtekening is de datum die op een brief, factuur of officieel document is vermeld. De dagtekening is vaak een aanknopingspunt voor verschillende termijnen. Zo zal de bezwaartermijn voor een belastingaanslag berekend worden vanaf de dagtekening van de aanslag, en stellen ondernemers hun betalingstermijnen vast aan de hand van de dagtekening van de factuur. Deze datum hoeft niet altijd overeen te komen met de dag waarop het document is getekend of de brief is verzonden. Zo worden een belastingaanslag vaak voor de datum van dagtekening verzonden, zodat deze zeker op tijd in de brievenbus ligt. Het voorzien van een latere datum wordt postdateren genoemd. Bij officiële documenten is het vaak praktijk de dagtekening 1 of 2 dagen in de toekomst te zetten, zodat alle partijen ruimschoots de tijd hebben ze te ondertekenen. De documenten worden dan door partijen of hun advocaten vastgehouden tot de datum van dagtekening. Het voorzien van een te vroege datum wordt antedateren of ook wel antidateren genoemd, bijvoorbeeld als men de ontvanger wil doen geloven dat iets wel op tijd is verzonden, maar dat door omstandigheden later is aangekomen. Een andere reden is dat men binnen een bepaalde termijn wil blijven, of dat men een document wel op eerdere datum wilde tekenen maar door omstandigheden niet kon. Ook gebruikt men wel eens de Amerikaanse term backdating. In tegenstelling tot postdateren wordt antedateren, met name op documenten, vaak gezien als een vorm van fraude, of valsheid in geschrifte. Men probeert immers de indruk te wekken dat iets op een bepaalde tijd gebeurd was terwijl dit niet het geval was. De dagtekening van een brief heeft over het algemeen geen rechtskracht, omdat de ontvangsttheorie uitgaat van het moment van ontvangst door de ontvanger. Dit is problematisch wanneer bijvoorbeeld een bezwaartermijn verstrijkt en een op tijd verzonden brief te laat wordt bezorgd. Dit kan worden verholpen door de brief aangetekend of per koerier te verzenden.
Bron: nl.wikipedia.org

4.

1   0

dagtekening


dagteekening znw., is ouder dan dagteekenen; sedert Hooft. Misschien door dezen gevormd ter vermijding van ’t vreemde woord datum.
Bron: etymologiebank.nl

5.

0   1

dagtekening


Kan nooit helder en duidelijk uitgelegd worden over de betekenis van dagtekening, de reden hiervan is de taal (Nederlandse Taal) In het Engels of ander taal met inhoudelijke rijkdom wordt wel kort en krachtig en helder en duidelijk voor ieder een begrijpelijk zou zijn. Een simpele bv, Ik kom je ophalen, in het Engels; I peak you up, de woord ophalen vind ik beetje rare woord om een persoon mee laten nemen en niet ophalen, je kan wel ophalen boodschappen of ander producten, maar levende mensen zijn niet om opgehaald te worden maar mee gaan of mee lopen, in mijn logica en verstand, de Nederlandse taal in meest gevallen kan niet gebruik worden om iets duidelijk en helder uit te leggen, je merkt het in praktijk, na uitleg komt een vraag zoals, hoe bedoel je of wat bedoel je precies of kan je nog een keer uitleggen of ik begrijp het niet en of voor mij is nog steeds niet duidelijk. De Problem Zit In De Taal Zelf :)
JP op 2017-04-18


Betekenis van dagtekening toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Daily Mail-arrest belastingstelsel >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen