Betekenis conglomeraat

Wat betekent conglomeraat? Hieronder vind je 7 betekenissen van het woord conglomeraat. Je kunt ook zelf een definitie van conglomeraat toevoegen.

1.

5   1

conglomeraat


Samensmelting van een groep ongelijksoortige bedrijven
Bron: the-web-library.com

2.

5   1

Conglomeraat


Een conglomeraat is een groot bedrijf dat uit verschillende divisies bestaat die niet met elkaar in verband staan. Conglomeraten ontstonden uit het idee dat diversificatie van de activiteiten de stabiliteit van een bedrijf kan vergroten - als één activiteit slecht presteert, kan een andere wellicht bloeien. In de jaren '60 van de twintigste eeuw maakte die redenering opgang, maar dit bleek niet altijd een waarborg voor succes. De koers van conglomeraten bleef veelal achter bij wat analisten berekenden voor de optelsom van de verschillende onderdelen, wanneer zij onafhankelijke bedrijven waren geweest. Als oorzaak werd gezien dat de concernleiding door het enorme scala aan divisies en activiteiten het overzicht kwijtraakte, waardoor ze minder efficiënt leiding kon geven. Met andere woorden: specialisatie achtte men efficiënter dan generalisatie. General Electric wordt beschouwd als een succesvol voorbeeld, al liet de kredietcrisis de financiële tak van het bedrijf niet onberoerd. Mediaconglomeraten leveren door de synergie die ze weten te ontwikkelen vaak goede prestaties. Het vormen van conglomeraten op onderwijsgebied, dat aan het eind van de 20e eeuw door het aangaan van fusies veelvuldig plaats vond, wordt anno 2014 als minder gewenst beschouwd. Sommige organisaties worden weer in zelfstandige eenheden gesplitst.
Bron: nl.wikipedia.org

3.

2   0

conglomeraat


(engels: conglomerate) Elastisch sedimentair gesteente samengesteld uit afgeronde fragmenten die variëren van kleine kiezelstenen tot grote keien in een bindmiddel van kalkhoudend materiaal, ijzeroxide, silica of geharde klei.
Bron: aat-ned.nl

4.

1   0

Conglomeraat


Samengesteld gesteentemateriaal uit aaneengekitte, afgeronde steentjes.
Bron: geokring.nl

5.

1   0

conglomeraat


conglomeraat zn. ‘opeenhoping’ Nnl. conglomeraat ‘opeenhoping van verschillende gesteenten’ [1847; Kramers], later ook van andere zaken en figuurlijk gebruikt [1904-05; WNT snoeren I]. Geologische termen komen vaak uit het Duits, vgl. Duits Konglomerat, dat zelf teruggaat op Frans conglomérat [1818; Rey], een afleiding bij het werkwoord conglomérer ‘samenhopen’ [1672; Rey]. Wrsch. is conglomérat een geleerd woord, dat is gebaseerd op middeleeuws- of Neolatijnse vormen. Het gaat uiteindelijk terug op Latijn conglomerāre ‘samenhopen’, gevormd uit → com- ‘samen, met’ en het werkwoord glomerāre ‘tot een kluwen samenballen, opeenhopen’, bij het zn. glomus ‘kluwen’, een variant van globus ‘kogel’, zie → globe.
Bron: etymologiebank.nl

6.

1   0

Conglomeraat


Opeenhoping.
Bron: dehelianthus-haarlem.nl

7.

1   0

conglomeraat


Een conglomeraat is een groot bedrijf dat uit verschillende divisies bestaat die niet met elkaar in verband staan.
Bron: volkabulaire.nl


Betekenis van conglomeraat toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< congestief Congo >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen