Betekenis comité

Wat betekent comité? Hieronder vind je 3 betekenissen van het woord comité. Je kunt ook zelf een definitie van comité toevoegen.

1.

9   4

Comité


Een comité is een een groep personen die zich samen inzetten voor een bepaalde taak of een bepaald doel. Voorbeelden van comités zijn actiecomités, buurtcomités en herdenkingscomités. Een comité is vergelijkbaar met een commissie, maar een commissie werkt doorgaans binnen het kader van een omvattende organisatie die de commissie heeft ingesteld. Een comité wordt meestal gevormd als een grote groep mensen samen iets wil bereiken, maar zich realiseren dat het niet werkbaar is om direct met heel veel mensen tegelijk aan de slag te gaan. Dan wordt er een kleinere groep personen aangewezen die samen het comité vormen en voor de hele gemeenschap de praktische zaken moet gaan regelen. Veel comités zijn opgericht om aandacht te vragen voor een bepaalde zaak of met een politieke doelstelling. Andere comités zijn bijvoorbeeld gericht op het organiseren van een evenement. Sommige politieke partijen kennen een Centraal Comité om de activiteiten van de partij te organiseren en te leiden. Deze zijn vooral bekend van verscheidene communistische partijen. In 1894 werd het Internationaal Olympisch Comité opgericht, dat tot doel had de uit de oudheid bekende Olympische Spelen nieuw leven in te blazen. Ook de in navolging daarvan opgerichte nationale olympische organisaties worden 'comité' genoemd, zoals het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, dat in 1906 werd opgericht.
Bron: nl.wikipedia.org

2.

0   0

comité


een groep personen die zich samen inzetten voor een bepaald doel
asa op 2017-03-07

3.

3   4

comité


comité zn. ‘taakgroep’ Vnnl. een secrete Committee wierd aengestelt ‘een geheime commissie werd ingesteld’ [1689; WNT secreet III]; nnl. comite “Byzondere vergadering van eenige leden uit beide de huizen van 't Parlement van Engeland” [1729; Halma], committé ‘taakgroep’ [1787; WNT qualificatie]. Ontleend aan Frans comité [1710; Rey], ouder committé [1652; Rey] < Engels committee ‘(bijeenkomst van) taakgroep van parlementsleden’ [1621; BDE], eerder al ‘persoon met speciale taak’ [1495; BDE]. Het Engelse woord is ofwel afgeleid van commit ‘toevertrouwen, overdragen’ < Latijn committere ‘bijeenbrengen, toevertrouwen’, zie → commissie, ofwel ontleend aan het oude verl.deelw. committé van Oudfrans *commettre ‘(een taak) toevertrouwen’ < Latijn committere. Het woord kende een grote bloei in de 18e eeuw en tijdens de Franse Revolutie; vanaf 1795 wordt het ook in het Nederlands een zeer veel gebruikte term.
Bron: etymologiebank.nl


Betekenis van comité toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< comitatu condyloma >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen