Betekenis bedelaar

Wat betekent bedelaar? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord bedelaar. Je kunt ook zelf een definitie van bedelaar toevoegen.

1.

0   0

bedelaar


zelfstandig naamwoord - iemand die geld vraagt aan vreemde mensen
Voorbeeld: de bedelaar zat bij de ingang van de kerk
Bron: www.muiswerk.nl

2.

0   0

bedelaar


een persoon die vraagt om geld zonder daar iets voor te doen De bedelaar stond in in de kou met zijn hand te vragen om geld.
Bron: nl.wiktionary.org

3.

0   0

bedelaar


bedelen ww. ‘om een aalmoes vragen’ Mnl. bedelde (pret.) ‘om aalmoezen vroeg’ [1348; MNW-P]; vnnl. bedelen ‘(af)bedelen, dringend verlangen, ijverig zoeken’ [1599; Kil.]. Frequentatief van → bidden, dat in het Middelnederlands ‘verzoeken, bedelen, bidden, belastingen opleggen’ betekent. De betekenis is dus ‘herhaaldelijk verzoeken, bidden (om een aalmoes)’. Hiernaast vindt men in het Oud- en Middelnederlands het van → bede afgeleide werkwoord beden ‘bidden, belasten’ (< onl. bedon ‘bidden’ [10e eeuw; W.Ps.]). De -i- van bidden is wrsch. het gevolg van umlaut, die werd veroorzaakt door een erop volgende j (zoals got. bidjan ‘bidden’ < *bedjan). Omdat deze umlaut nogal vroeg is (ca. 200 na Chr.), moet men ervan uitgaan dat bedelen niet rechtstreeks van bidden is afgeleid, maar van een vorm met -e- (bijv. bedon of beden). Mnd. bedelen ‘bedelen’; ohd. betalōn (mhd. betelen; nhd. betteln); nfri. biddelje. In het Middelnederlands betekent bedelen meestal ‘(herhaaldelijk) bidden’, slechts een enkele maal wordt de betekenis ‘om een aalmoes vragen’ aangetroffen. ♦ bedelaar zn. ‘iemand die bedelt’. Mnl. bedenlere [1240; Bern.], bedelaere, bedeleere ‘bidder, bedelaar’. Afleiding van het werkwoord bedelen met het achtervoegsel → -aar. Hier moet opgemerkt worden dat volgens Kluge het Duitse werkwoord betteln gevormd is op basis van het zn. Bettler (Oudhoogduits betalāri) en niet andersom, en dat de functie van het frequentatief bij Duits bitten secundair is. Frans bélître ‘waardeloos persoon’, ouder belleudre, is ontleend aan het Nederlands (NEW) of Duits.
Bron: etymologiebank.nl

4.

0   0

Bedelaar


Bedelaar, m. (-s). *-ACHTIG, bw. en bijw. als bedelaar. *-STER, v. (-s). *-SDEKEN, v. (-s), veelkleurige -, kunstig gestikte sprei. *-SDOELEN, m. gmv. *-SHERBERG, v. (-en).
Bron: dbnl.org


Betekenis van bedelaar toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< beschuldigen bedelaars >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen