Betekenis autocratie

Wat betekent autocratie? Hieronder vind je 5 betekenissen van het woord autocratie. Je kunt ook zelf een definitie van autocratie toevoegen.

1.

7   0

autocratie


(staatsrecht) "regeringsvorm waarbij de feitelijke macht in handen is van één of enkele personen;regeringsvorm waarbij het lidmaatschap tot de regering wordt bepaald door coöptatie. Bijv. het Vaticaan is een ~."
Bron: juridischwoordenboek.com

2.

5   2

autocratie


( politiek ) een regeringsvorm waarbij de macht wordt uitgeoefend door één man of vrouw Rusland is eeuwenlang een autocratie geweest.
Bron: nl.wiktionary.org

3.

3   3

autocratie


Autocratie is als één iemand alle macht heeft over een land of groter gebied.
Rusland, als voorbeeld, heeft dus autocratie.
Vrijheid is een voorbeeld van een beetje tegenover autocratie staat.
Bij vrijheid heeft iedereen macht over zijn eigen spullen en gebieden en word er een president/regering gekozen.
Europa en Noord Amerika hebben dus vrijheid.
Robin op 2015-12-03

4.

2   4

Autocratie


een regering door 1 persoon
Bron: scholieren.com

5.

1   4

Autocratie


Een autocratie (Grieks, αὐτοκρατία: αὐτός ("zelf") - κρατείν ("heersen") is een regeringsvorm waarbij ongelimiteerde macht wordt uitgeoefend door één persoon. Een keizer bijvoorbeeld, kan zijn macht ontlenen aan het erven van deze titel, maar deze wordt pas als autocraat betiteld, in plaats van als een vorst, wanneer zijn macht groter wordt dan waarop hij historisch of wettelijk gezien recht zou hebben. Ook dictaturen, waarin meestal één leider het voor het zeggen heeft, worden vaak autocratieën genoemd, zij het dat 'dictatuur' een zwaardere term is. De aristocratie of oligarchie lijkt enigszins op een autocratie, maar daar wordt de macht door meerdere mensen uitgeoefend, echter wel een zeer gering aantal. De term aristocratie wordt ook gebruikt ter aanduiding van de personen die macht en/of gezag hebben, zoals de adel en de regenten. In de meeste van deze autocratieën is er sprake van systematische onderdrukking van tegenstanders van de dictator en andersdenkenden, bijvoorbeeld door ze gevangen te nemen of zelfs te vermoorden. Een dergelijke dictatuur wordt ook meestal geassocieerd met misstanden zoals zelfverrijking door de dictator. In het algemeen is een autocratie het tegengestelde van een democratie. In sommige gevallen, zoals Adolf Hitler in nazi-Duitsland, kan een dictator op ogenschijnlijk democratische wijze aan de macht gekomen zijn. Eenmaal aan de macht schakelde Hitler de democratische instituties geleidelijk aan uit. Andere autocraten die op democratische wijze aan de macht kwamen waren onder anderen Ferdinand Marcos en Papa Doc.
Bron: nl.wikipedia.org


Betekenis van autocratie toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< autocraat autowegen >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen