Betekenis alteratie

Wat betekent alteratie? Hieronder vind je 8 betekenissen van het woord alteratie. Je kunt ook zelf een definitie van alteratie toevoegen.

1.

1   1

Alteratie


De Alteratie is de naam voor de omwenteling in Amsterdam op 26 mei 1578 toen de katholieke stadsregering werd afgezet. Handelsbelangen speelden een belangrijke rol bij de ommezwaai, omdat Amsterdam geïsoleerd raakte en andere steden de handel over dreigden te nemen. Er is niemand gewond geraakt, gedood of gemolesteerd. Op 29 mei werd een nieuwe raad gevormd, bestaande uit dertig Calvinisten en tien katholieken. Al na enkele maanden zijn plannen gepresenteerd om de stad en de haven aan de oostkant uit te leggen (Lastage) en een nieuwe verdedigingswal (Oude Schans) aan te leggen.
Bron: nl.wikipedia.org

2.

0   0

Alteratie


Een alteratie of accident betekent in het algemeen, zowel in de klassieke muziek als in de jazzmuziek, een wijziging van een toon. Dit kan met andere woorden een verlaging (mol-b) of een verhoging (kruis-#) zijn. Een alteratie komt ofwel voor in een akkoord, ofwel in een toonladder. Een bekend voorbeeld van een klassiek gebruikte alteratie komt voor in het Napolitaans sextakkoord. Alteraties komen in de jazzmuziek niet voor in de basis van een akkoord of een toonladder, maar wel in de uitbreiding (tensions) daarvan. Met de basis bedoelt men de tonica, plus de guide tones van een akkoord. Zij bepalen of een akkoord (en daarmee samenhangend, een toonladder) majeur, mineur, of dominant is. Bijvoorbeeld: C7 (dominant septiem) bestaat uit grondtoon (do - ofwel tonica), mi (grote terts), sib (kleine septiem). Als één van deze noten gewijzigd wordt krijg je de basis van een ander akkoord, en spreek je dus niet over alteraties. Alteraties komen pas voor bij de uitbreidingen (tensions) van die guide tones. Die uitbreidingen zijn de kwint, de negen, de elf, en de dertien. Deze tensions zijn diatonisch (vb.: Cm7(11), of Gb9, ... ). Als men nu één van deze tensions verlaagt of verhoogt, spreekt men van alteraties (vb. Fm7(b5), of G7(b9), of Eb7(#11), ... ). Alteraties worden meestal tussen haakjes geplaatst.
Bron: nl.wikipedia.org

3.

0   0

Alteratie


Tijdelijke verhoging of verlaging van een noot die leidt tot een kleurverandering van de muziek
Bron: hoorn.be

4.

0   0

alteratie


verandering, het veranderde
Bron: dumont-andre.nl

5.

0   0

alteratie


verandering, het veranderde
Bron: home.planet.nl

6.

0   0

alteratie


verandering, het veranderde
Bron: computergenealogie.org

7.

0   1

alteratie


verandering, het veranderde
Bron: home.planet.nl/~dumon002/

8.

0   1

alteratie


Plotse verandering van gemoedstoestand(door negatieve uitwendige oorzaak)
anoniem op 2016-08-25


Betekenis van alteratie toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Alter altereren >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen