Betekenis alcoholisme

Wat betekent alcoholisme? Hieronder vind je 9 betekenissen van het woord alcoholisme. Je kunt ook zelf een definitie van alcoholisme toevoegen.

1.

0   0

alcoholisme


Onaangepast alcoholgebruik met ernstige gevolgen voor het lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren, gekenmerkt door onder meer de behoefte aan steeds grotere hoeveelheden drank om het gewenste effect te bereiken, het ontstaan van onthoudingsverschijnselen bij staken van of onvoldoende inname, het besteden van veel tijd en energie aan het verkrijgen van de alcohol en verwaarlozing van werk of sociale activiteiten.
Bron: www.thesauruszorgenwelzijn.nl

2.

0   0

alcoholisme


 • ( medisch ) verslaving aan het gebruik van alcohol
 • ( medisch ) alcoholisme .
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 3.

  0   0

  alcoholisme


  Deze betekenis is NSFW/18+. Klik hier om deze betekenis te tonen.
  Bron: thesaurus.politieacademie.nl   NSFW / 18+

  4.

  0   0

  Alcoholisme


  Deze betekenis is NSFW/18+. Klik hier om deze betekenis te tonen.
  Bron: ziekenhuis.nl   NSFW / 18+

  5.

  0   0

  alcoholisme


  (engels: alcoholism) Verslaving aan alcoholische dranken.
  Bron: aat-ned.nl

  6.

  0   0

  Alcoholisme


  Vanuit de psychoanalytische visie heeft alcoholisme te maken met een psychische breuklijn die al vroeg is ontstaan. Vanuit deze breuk of dit tekort ontstaat de dwingende en onweerstaanbare behoefte om alcohol te drinken ofwel de dwang om alcohol radicaal uit te sluiten. Een psychoanalytische visie beschouwt de alcoholist als iemand wiens innerlijke wereld op zulk een manier gestructureerd is dat deze hem in sterke mate kwetsbaar maakt voor de ontregelende invloed van pijnlijke affecten zoals woede*, schuld*, schaamte*, depressie*, angst* en verveling. Alcohol wordt dan gebruikt om deze ondraaglijke gevoelens te verzachten of zelfs geheel weg te nemen. Drinken wordt dan een vorm van zelfmedicatie. In de psychiatrie worden doorgaans de begrippen alcoholafhankelijkheid en alcoholmisbruik gebruikt. Problematisch alcoholgebruik, een term die deze beide stoornissen omvat, is een heterogene groep van stoornissen met een multifactoriële etiologie waarbij in het ontstaan zowel genetische* als omgevingsfactoren een rol spelen. Deze aandoeningen kennen een procesmatig verloop en worden gekenmerkt door een hoog terugvalpercentage. Problematisch alcoholgebruik komt tot stand op grond van een complexe interactie tussen psychostructurele defecten, ontwikkelingsdeterminanten, genetische en familiale invloeden, culturele factoren en omgevingsinvloeden. Men is op dit ogenblik van mening dat problematisch alcoholgebruik waarschijnlijk meer te maken heeft met genen, cultuur en maatschappelijke ambivalenties ten aanzien van alcoholgebruik dan met de persoonlijke voorgeschiedenis en de persoonlijkheidsfactoren van het individu. De laatste tien jaar begrijpen we ook beter hoe neurobiologie en verslaving met elkaar verweven zijn. Vermoedelijk is er een verband met een stoornis van het beloningssysteem van ons brein. Naast een individuele biologische kwetsbaarheid kunnen ook directe effecten van alcohol op de hersenen een verklaring vormen voor het misbruik en de afhankelijkheid ervan. [MH*]
  Bron: psychoanalytischwoordenboek.nl

  7.

  0   0

  Alcoholisme


  Alcoholisme of drankzucht is een verslaving die ernstige gevolgen kan hebben. De verslaafde drinkt zoveel alcoholhoudende drank dat de gezondheid, het werk en het sociaal leven daaronder lijden. Alcoholisme kan gezien worden als een progressieve aandoening die meestal geleidelijk ontstaat. Men begint met af en toe een drankje voor de gezelligheid of ter ontspanning, na verloop van tijd neemt de frequentie van die drinkmomenten toe en uiteindelijk komt de persoon in kwestie (of diens omgeving) tot de ontdekking dat men niet (of minder goed) meer kan functioneren zonder gedronken te hebben. Gedragingen worden in steeds sterkere mate door de drank beïnvloed, en kunnen leiden tot onder meer plichtsverzuim, verwaarlozing, ruzie en geheugenstoornissen. ↑ Schuurmans Stekhoven, W. (1932). Nolst Trénité’s nieuw verpleegsters zakwoordenboekje (9de druk). Amsterdam: J.M. Meulenhoff.
  Bron: nl.wikipedia.org

  8.

  0   0

  alcoholisme


  drankzucht
  Bron: collegenet.nl

  9.

  0   0

  alcoholisme


  Deze definitie heb ik ooit ergens gelezen:
  een toestand van overmatig gebruik van alcoholhoudende dranken in die mate dat de gezondheid van de betrokkene , de financiële belangen, persoonlijke belangen, zijn economische belangen en/of die van de omgeving geschaad worden of kunnen worden.
  Drs.Th. Vermolen op 2016-02-28

  Betekenis van alcoholisme toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << alcoholisch alcoholisten >>