Betekenis Windas

Wat betekent Windas? Hieronder vind je 7 betekenissen van het woord Windas. Je kunt ook zelf een definitie van Windas toevoegen.

1.

2   1

windas


windas s.nw. Ook wenas. Toestel waarmee swaar laste opgehys word deur 'n tou meganies of met 'n slinger om 'n silinder te draai. Uit Ndl. windas (1529). D. Winde (10de eeu), Eng. windlass (1400).
Bron: etymologiebank.nl

2.

2   2

Windas


Bij alle hijswerktuigen draait het om de as: de ronde balk waaromheen het touw of de ketting gewonden wordt waaraan getrokken wordt door, bijvoorbeeld, de te hijsen last. Bij het kruiwerk van een molen heet deze as de kruias en daarmee wordt aan een vast punt getrokken, zodat de molen naar de wind g [..]
Bron: documentatie.org

3.

1   1

Windas


Winde, Windspil
Bron: complete-encyclopedie.nl

4.

2   2

Windas


Het Windas is een buurtschap behorende tot de gemeente Schiedam in de provincie Zuid-Holland. Het ligt aan de brug over de Poldervaart en is tegenwoordig omsloten door de nieuwbouw van Kethel.
Bron: nl.wikipedia.org

5.

1   2

Windas


Windas, o. (-sen), verzetbare draaispil waaraan iets wordt opgewonden.
Bron: dbnl.org

6.

0   2

windas


zie Spil
Bron: vocsite.nl

7.

0   2

Windas


Een windas is een soort lier die steunt op twee poten van hout, steen of metaal. Een windas wordt gebruikt bij een waterput om emmers water, met behulp van een touw of ketting, naar boven te halen, of op schepen het anker op te hijsen of op korenmolens om het maalgoed op te hijsen, waar het een luia [..]
Bron: nl.wikipedia.org


Betekenis van Windas toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Wild verband Windveer >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen