Betekenis Windas

Wat betekent Windas? Hieronder vind je 7 betekenissen van het woord Windas. Je kunt ook zelf een definitie van Windas toevoegen.

1.

0   0

Windas


Bij alle hijswerktuigen draait het om de as: de ronde balk waaromheen het touw of de ketting gewonden wordt waaraan getrokken wordt door, bijvoorbeeld, de te hijsen last. Bij het kruiwerk van een molen heet deze as de kruias en daarmee wordt aan een vast punt getrokken, zodat de molen naar de wind gedraaid wordt. Het indrukwekkendst is de windas van een tredrad, maar ook een eenvoudig hijsrad op de zolder van een gewoon huis heeft een windas. Wordt een kruias in beweging gebracht door aan een kruirad te draaien, bij een tredrad moeten mensen of dieren alsmaar tegen de tonvormige wand 'omhoog' lopen om de zaak in beweging te krijgen. Bij een middeleeuwse hijskraan was dit de 'motor'. Bij een moderne hijskraan gaat het allemaal wat minder moeizaam.
Bron: documentatie.org

2.

0   0

windas


zie Spil
Bron: vocsite.nl

3.

0   0

Windas


Winde, Windspil
Bron: complete-encyclopedie.nl

4.

0   0

Windas


Een windas is een soort lier die steunt op twee poten van hout, steen of metaal. Een windas wordt gebruikt bij een waterput om emmers water, met behulp van een touw of ketting, naar boven te halen, of op schepen het anker op te hijsen of op korenmolens om het maalgoed op te hijsen, waar het een luias wordt genoemd. Ook in zilver-, koper-, goud- en kolenmijnen werden vroeger windassen gebruikt om het weggehakte gesteente naar boven te halen. In magazijnen vergemakkelijkt het windas het verticaal transport van goederen. De ton waarop het touw wordt verzameld, kan horizontaal of verticaal zijn opgesteld; in het laatste geval heet het werktuig ook wel een kaapstander. Volgens de legende werd de Heilige Erasmus met zo een windas doodgefolterd. Men draaide boven zijn buik de darmen uit zijn lichaam. Een windas werd ook gebruikt bij het laden van grote kruisbogen. De eerste kruisbogen bestonden uit hout en konden met de hand gespannen worden, maar naarmate er grotere uitvoeringen werden ontwikkeld met onderdelen van been en staal, konden zelfs de sterkste schutters de boog niet meer handmatig spannen. Met een kleine kruisboog konden tot vier pijlen per minuut worden afgeschoten, een grote boog haalde een frequentie van één per minuut; de schutter werd dan tijdens het laden beschermd door het schild van een schildknaap. Windassen werden ook toegepast in stormrammen.
Bron: nl.wikipedia.org

5.

0   0

Windas


Het Windas is een buurtschap behorende tot de gemeente Schiedam in de provincie Zuid-Holland. Het ligt aan de brug over de Poldervaart en is tegenwoordig omsloten door de nieuwbouw van Kethel.
Bron: nl.wikipedia.org

6.

0   0

windas


windas s.nw. Ook wenas. Toestel waarmee swaar laste opgehys word deur 'n tou meganies of met 'n slinger om 'n silinder te draai. Uit Ndl. windas (1529). D. Winde (10de eeu), Eng. windlass (1400).
Bron: etymologiebank.nl

7.

0   0

Windas


Windas, o. (-sen), verzetbare draaispil waaraan iets wordt opgewonden.
Bron: dbnl.org


Betekenis van Windas toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Wild verband Windveer >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen