Betekenis Voltooid deelwoord

Wat betekent Voltooid deelwoord? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord Voltooid deelwoord. Je kunt ook zelf een definitie van Voltooid deelwoord toevoegen.

1.

5   2

voltooid deelwoord


Frase voltooid deelwoord (onzijdig)
 • ( taalkunde ) , vorm van het werkwoord die gebruikt wordt om de voltooide tijden te vormen en als bijvoeglijk naamwoord om aan te geven dat de actie van het werkwoord voltooid is
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 2.

  0   3

  Voltooid deelwoord


  Het voltooid deelwoord staat in het Latijn bekend als participium perfecti passivi (deelwoord van de passieve verleden tijd, hierna: "P.P.P."). Het P.P.P. komt overeen met het Nederlandse voltooid deelwoord, zoals in: Geschokt kwam hij binnen Wij hebben het huis gezien
  Bron: nl.wikipedia.org

  3.

  0   3

  Voltooid deelwoord


  Het voltooid deelwoord is in termen van taalkundige ontleding een deelwoord dat wordt gebruikt om het voltooide karakter van een toestand of handeling uit te drukken. Het voltooid deelwoord wordt hiertoe gecombineerd met de persoonsvorm van een hulpwerkwoord (in het Nederlands is dit hebben,zijn of worden). In termen van redekundige ontleding vormt het voltooid deelwoord - al dan niet samen met een infinitief - de werkwoordelijke rest van het grammaticaal gezegde. Het voltooid deelwoord wordt als deelwoordsvorm onderscheiden van het tegenwoordig deelwoord ofwel onvoltooid deelwoord.
  Bron: nl.wikipedia.org

  4.

  0   4

  Voltooid deelwoord


  Het voltooid deelwoord (ook wel verleden deelwoord of participium perfectum genoemd) is een vorm van een werkwoord die in het Nederlands gebruikt wordt om een voltooide tijd te vormen. Dit kan zijn: de voltooid verleden tijd, de voltooid tegenwoordige tijd, de voltooid toekomende tijd en de voltooid verleden toekomende tijd. Het voltooid deelwoord maakt deel uit van het werkwoordelijk gezegde. Voor de vorming van de voltooide tijd wordt het voltooid deelwoord gebruikt in combinatie met een van de hulpwerkwoorden hebben en zijn. De lijdende vorm wordt gevormd met het passief deelwoord, dat dezelfde vorm heeft als het voltooide deelwoord. Voorbeelden van voltooid deelwoorden zijn gemaakt, gerepareerd en gegaan in de zinnen: Piet heeft de pop gemaakt. Piet had de pop gemaakt. Piet zal de pop gemaakt hebben. Piet zou de pop gemaakt hebben. Saskia heeft de fiets gerepareerd. Jan is naar Zwolle gegaan. Bij werkwoorden zonder prefix begint het voltooid deelwoord met ge-. Bij een werkwoord met een onbeklemtoonde prefix begint het voltooid deelwoord niet met ge-. Is het prefix beklemtoond, dan wordt deze gevolgd door het voltooid deelwoord van het basiswerkwoord. Veel Nederlandse werkwoorden zijn zwak: het voltooid deelwoord wordt gevormd door ge- vooraf te laten gaan aan de werkwoordstam en te eindigen met 't' of 'd' afhankelijk van de slotklank van de stam (zie 't kofschip). Van onregelmatig sterke werkwoorden wordt het voltooid deelwoord gevormd door de uitgang -en. Die gaat vaak gepaard met klinkerverandering, en soms ook nog met medeklinkerverandering. (Zie de lijst van sterke werkwoorden.) De meeste overige sterke werkwoorden vormen het voltooid deelwoord door op ge- de vorm van de verleden tijd enkelvoud te laten volgen. Veel voltooide deelwoorden kunnen ook als bijvoeglijk naamwoord worden gebruikt, in woordgroepen als de bezette stad en de gehate man. In het Nederlands heeft het deelwoord in deze constructie altijd een passieve betekenis: de stad wordt bezet en de man wordt gehaat.
  Bron: nl.wikipedia.org


  Betekenis van Voltooid deelwoord toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << Monte Plata Hellema >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen