Betekenis Puber

Wat betekent Puber? Hieronder vind je 2 betekenissen van het woord Puber. Je kunt ook zelf een definitie van Puber toevoegen.

1.

0   1

Puber


De puberteit (of pubescentie) is de periode waarin meisjes en jongens zich tot volwassene ontwikkelen. Ze worden geslachtsrijp en ontwikkelen zich mentaal tot volwassenen. In het algemeen valt de puberteit tussen het tiende en achttiende levensjaar.
Bron: nl.wikipedia.org

2.

0   1

puber


puber zn. ‘tiener, kind in periode van volwassenwording’ Nnl. puber ‘kind in de periode van volwassenwording’ [1913; NRC], de puber en de adolescent [1953; WNT Aanv. effectueeren]. Als term in de pedagogiek en psychologie ontleend aan het Neolatijnse bn. puber, variant van klassiek Latijn pūbēs (genitief pūberis) ‘volwassen, manbaar, met baardhaar’. Latijn pūbēs is van onduidelijke herkomst. Mogelijk is het woord verwant met puer ‘jongen, kind’, zie → pedagogie. Ook wordt voor de eerste lettergreep wel gedacht aan verwantschap met Sanskrit pumā́n ‘man’. ♦ puberteit zn. ‘periode van volwassenwording’. Nnl. puberteit ‘manbaarheid, huwbaarheid’ [1824; Weiland], kinderen voor de puberteit [1910; Groene Amsterdammer], ook in samenstellingen, zoals in de boektitel Onze groote kinderen; over opvoeding in de puberteitsjaren [1918; Picarta], tegenwoordig ook wel pubertijd [1990; NRC], zie onder. Ontleend, al dan niet via Frans puberté ‘periode na de kindertijd’ [1362-65; TLF], aan Latijn pūbertās (genitief -tātis) ‘volwassenheid, manbaarheid, mannelijke kracht’, een afleiding van het bn. pūbēs. Voor de uitgang zie → faculteit. De vorm pubertijd is ontstaan als foutieve spelling door volksetymologische herinterpretatie als samenstelling van puber en → tijd, maar is door verplaatsing van de klemtoon naar de eerste lettergreep inmiddels een vormvariant geworden, die inmiddels ook in de woordenboeken is opgenomen [2005; Van Dale]. ♦ puberen ww. ‘in de puberteit zijn, zich als een puber gedragen’. Nnl. puberen ‘in de puberteit komen en het daarvoor kenmerkende gedrag vertonen’ [1992; Van Dale], zo'n jongen is extreem onzeker en als hij gaat puberen ... [1993; Parool]. Afleiding van puber. Lit.: D.Q. Adams (1985), ‘Sanskrit púmān, Latin pūbēs, and Related Words’, in: Die Sprache 31, 1
Bron: etymologiebank.nl


Betekenis van Puber toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Atlas van Loon Harry bruurmijn >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen