Betekenis Pragma

Wat betekent Pragma? Hieronder vind je 3 betekenissen van het woord Pragma. Je kunt ook zelf een definitie van Pragma toevoegen.

1.

0   1

Pragma


programmeertaal; zie http://www.logicalbusiness.com
Bron: ming-automatisering.nl

2.

0   1

Pragma


programmeertaal
Bron: icer.nl

3.

0   4

Pragma


Pragma, zoals het nu heet, is ontstaan in de Verenigde Staten, in de jaren rond 1970. Het doel was het ontwikkelen van een eenvoudige taal om snel gegevens te kunnen vastleggen en beheren. Die taal werd NL (Natural Language) genoemd en bestond in de eerste versie uit 54 ‘verbs’ oftewel werkwoorden. Dat waren opdrachten waarmee een tekst op het scherm geplaatst kon worden, waarmee een gegeven ingevoerd kon worden en om iets vast te leggen. De kracht zat in het feit dat de werkwoorden in elke andere taal vertaald konden worden, zoals het Nederlands, Duits en zelfs Chinees.
In het begin draaide alles op speciaal gebouwde machines, met eigen hardware. Later werd dat uitgebreid met extra mogelijkheden, zoals het aansluiten van terminals. Toen de PC gemeengoed begon te worden, kwamen er insteekkaarten voor PC’s en draaide de taal ook op een PC.
Na de eerste versie van de taal ontstonden er nieuwe versies met behoorlijk wat uitbreidingen van het aantal standaard werkwoorden, ook wel de vocabulaire. Vanuit de VS werd de broncode overgenomen in Europa. Het kreeg een andere naam, PC-Diplomat, wat al aangeeft dat het op een PC (nog met insteekkaart) draaide.
Op een zeker moment veranderde de naam van de taal in Pragma, wat draait op een PC, zonder extra insteekkaarten.
Inmiddels zijn in gebruik de versies 4, 5, 6 en 7.
De laatste versie is volledig op Windows georiënteerd.
Goed om te weten is dat Pragma de code interpreteert, dus er vindt geen vertaalslag (compilatie) plaats. Er zijn mogelijkheden om de code te vertalen naar C en dan te compileren met een compiler naar een executable, wat als voordeel zou hebben dat de verwerking sneller zou zijn. Gezien de snelheid van de hedendaagse computers, is daar echter weinig behoefte meer aan.

De taal bestaat uit verbs (werkwoorden of opdrachten), welke, zoals vermeld, vertaald kunnen worden in elke taal. In een vertaalde versie zijn de orginele verbs niet meer bruikbaar.

In Nederland wordt Pragma nog door een aantal bedrijven gebruikt, mede door de relatieve eenvoud van de taal.
Dat er complexe systemen mee te bouwen zijn, mag vanzelfsprekend zijn.
Door het maken van "eigen" werkwoorden / verbs, is de taal sterk uit te breiden.
Een simpel voorbeeld:
In Pragma is het schoonmaken van het scherm de opdracht SCHOON SCHERM. Door nu een eigen versie te maken en daar de opdracht in op te slaan maak je het werkwoord 'CLS', wat veel algemener is.
Jaap op 2017-01-24


Betekenis van Pragma toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< PQ Codes PRAM >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen