Betekenis Olieslachtoffers
Wat betekent Olieslachtoffers? Hieronder vind je 2 betekenissen van het woord Olieslachtoffers. Je kunt ook zelf een definitie van Olieslachtoffers toevoegen.

1

0 Thumbs up   0 Thumbs down

Olieslachtoffers


Een triest gezicht: zeevogels die besmeurd zijn met olie. Deze vogels kunnen niet meer drijven of duiken omdat de olie zorgt voor lekken in hun verenkleed. Door de olie klitten de veren bij elkaar [..]
Bron: www.natuurinformatie.nl

2

0 Thumbs up   0 Thumbs down

Olieslachtoffers


Olieslachtoffers Een triest gezicht: zeevogels die besmeurd zijn met olie. Deze vogels kunnen niet meer drijven of duiken omdat de olie zorgt voor lekken in hun verenkleed. Door de olie klitten de veren bij elkaar, zodat het water tot op de huid kan doordringen. Meestal krijgt een olieslachtoffer dan ook te maken met onderkoeling. Slechts bij uitzondering gaat het om olie uit een gestrande tanker. Veel vaker is het olie die bewust of onbewust wordt geloosd. Het percentage met olie besmeurde vogels op de Nederlandse kust in de winters in de periode 1986-1995 is in vergelijking met de periode 1969-1985 afgenomen. Blijkbaar is de hoeveelheid olie op zee flink afgenomen, onder meer als gevolg van het MARPOL-verdrag. Het aantal `olievogels` dat wordt aangetroffen is overigens in vergelijking met dat in de omringende Noordzee-landen nog steeds hoog. Voor de zeekoet wordt bijvoorbeeld naar minder dan 10% olieslachtoffers gestreefd, maar de teruggang is bij 50% blijven steken. Dit blijkt uit de `Beached bird survey` die door Kees Camphuysen in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat werd uitgevoerd. Contact met de olie: kou vatten of verdrinken Komt een vogel in contact met olie dan hoeft deze niet meteen te sterven. Het verenpak van de vogel is echter niet meer waterdicht. Het dier verliest zijn warmte-isolatie en vat kou. Het drijfvermogen neemt ook af, de vogel kan zelfs verdrinken. Ook is bekend dat bij het bebroeden van eieren door een met olie besmeurde vogel de kans op uitkomen verkleint.
anoniem - 17 februari 2016




<< Olies olieslager >>